Marius Fratila
Alina Matis
3243 vizualizări 27 iun 2012

Ministrul Afacerilor Externe, Andrei Marga, a declarat, miercuri, că Secretariatul General al Consiliului European a confirmat că delegaţia României la summitul din 28-29 iunie va fi condusă de premierul Victor Ponta. Mai mult invitaţia la Consiliului European pe numele primului-ministru urmează să vină astăzi de la Bruxelles, împreună cu ecusoanele de acces pentru membrii delegaţiei pe care o va conduce.

"Sigur, de la Secretariat (al Consiliului European - n.r.) a venit confirmarea că aceasta este delegaţia, cea condusă de Victor Ponta. (...) Delegaţia condusă de primul-ministru este înregistrată la Bruxelles. Având în vedere discuţiile din România, evident că la Bruxelles se ia notă de discuţii. Bruxelles-ul nu interferează în sensul de a spune cine să vină, ci lasă fiecare ţară să îşi ia decizia. Ecusoanele şi, dacă vreţi, aceste lucruri care ţin de intrarea efectivă în palatul reuniunii urmează să vină în cursul zilei de azi", a spus ministrul Afacerilor Externe.

Marga a precizat că tot în cursul zilei de miercuri va sosi şi invitaţia la Consiliul European adresată premierului de preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.

Întrebat ce se va întâmpla dacă decizia Curţii Constituţionale referitoare la sesizarea depusă de Preşedinţie referitoare la reprezentarea la Consiliul European nu va fi clară, nu va indica clar cine trebuie să meargă, premierul sau preşedintele, Marga a arătat că preferă să discute despre "prezent".

"E bine să discutăm prezentul, după aceea vom comenta şi decizia, după ce se va lua o decizie", a spus Marga.

Şeful diplomaţiei a reiterat că MAE a respectat obligaţiile sale instituţionale în momentul în care a trimis săptămâna trecută la Bruxelles lista delegaţiei României, avându-l pe premierul Victor Ponta drept conducător.

"Trebuie repetat mereu că aici nu este o chestiune de persoane, de relaţii între persoane, de subiectivisme, nu ar trebui să fie o astfel de chestiune. Conform Constituţiei României, Guvernul realizează politica internă şi externă a ţării. Conform hotărârii Parlamentului, primul-ministru are mandat să meargă la Bruxelles la această reuniune crucială pentru conturarea perspectivelor UE în materie financiară, de locuri de muncă, deci în materie socială", a spus Marga.

Ministrul de Externe a afirmat că i-a recomandat preşedintelui Traian Băsescu să accepte rolul mai pronunţat al premierului Victor Ponta în privinţa politicii externe.

"Recomandarea mea, dacă vreţi, în poziţia de răspundere în care mă aflu, recomandarea MAE a fost ca Preşedinţia să accepte că situaţia din ultimii ani în care primul-ministru era o persoană ştearsă din punct de vedere al politicii externe nu are rost să se repete, nu are cum să se repete constituţional şi că acea situaţie nu avantajează România. Având în vedere şi hotărârea Parlamentului, nu numai Constituţia, şi agenda de la Bruxelles, trebuie implicat primul-ministru", a argumentat Marga.

El a susţinut că  "e mai bine" pentru România ca joi să plece la Bruxelles delegaţia condusă de primul-ministru.

"Cred că pentru România e mai bine să plece mâine delegaţia condusă de primul-ministru, pentru motivul simplu că aşa se rezolvă mai bine problemele României", a declarat Marga.

Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a trimis, miercuri, către liderii ţărilor UE scrisorile standard de invitaţie la Consiliul European din 28-29 iunie, textul fiind publicat de serviciul de presă al Consiliului.

Citește și: