Valentina Postelnicu
Sorina Ionaşc
17093 vizualizări 15 apr 2015

Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut preşedintelui Senatului, prin două cereri, toate înscrisurile întocmite de această Cameră, privind urmărirea penală, reţinerea şi arestarea preventivă a senatorilor în funcţie, în 2014 şi 2015, o altă cerere vizând documentele în cazul senatorului Dan Şova.

UPDATE 15:05 Biroul Permanent al Senatului a decis că răspunsul la solicitarea DNA va fi formulat numai după ce va veni o sesizare oficială de la ministrul Justiţiei.

”Decizia Biroului Permanent este axată pe două elemente, elementul de fond şi cel de formă. Este vorba despre solicitarea Parchetului de a transmite toate documentele, deciziile, actele oficiale ale Senatului, aici nu există niciun fel de reţinere, sunt documente publice, ele vor fi transmise. A doua parte, cea de formă, instituţională, comunicarea va fi făcută conform regulilor instituţionale, care trebuie să funcţioneze, între Senat şi justiţie. Prin urmare, cerera trebuie să fie adresată de ministrul Justiţiei, ca urmare a solicitării făcute de DNA, de aceea BP a hotărât să sesizăm MJ pentru ca solicitarea să fie făcută conform regulilor procedurale. Dar pe fond, solicitarea este în atenţia noastră, vom da curs cu toată promptitudinea, de îndată ce vom fi sesizaţi din punctul de vedere pe care vi l-am spus”, a declarat Tăriceanu, la finalul şedinţei.

Întrebat ce documente vor trimite, preşedintele Senatului a spus că vor fi puse la dispoziţia Parchetului hotărârile, dezbaterile şi propunerile făcute de comisia juridică, inclusiv stenogramele.

”Vom pune la dispoziţia Parchetului hotărârile Biroului Permanent, dezbaterile care au avut loc nivelul comisiei juridice, propunerile comisiei juridice transmise plenului, hotărârile adoptate de plen. Putem să punem şi stenogramele, nu e niciun fel de problemă”, a adăugat Tăriceanu.

Prima cerere adresată Senatului vine din partea Ministerului Pubic, Parchetul de pe lângă ÎCCJ, Secţia de Combatere a Infracţiunilor Conexe Infracţiunilor de Corupţie şi este adresată preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, având data de 14 aprilie 2015.

Cererea a fost înregistrată la Biroul Permanent al Senatului.

În document se menţionează: ”În vederea documentării dosarului cu nr 122/P2012 ( dosarul senatorului Dan Şova, nr), vă solicităm să ne comunicaţi, în cel mai scurt timp, toate înscrisurile întocmite de Senatul României, în anii 2014 şi 2015, ca urmare a cererilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru urmărirea penală, reţinerea şi arestarea preventivă a senatorilor în funcţie în perioada 2014-2015.

O altă cerere solicită Senatului să comunice, în cel mai scurt timp, toate înscrisurile întocmite de Senatul României, ca urmare a cererii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, din data de 13.03.2015, adresată Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, privind încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a senatorului Dan Şova, cercetat pentru fapte de corupţie în dosarul nr. 122/2012.

Cea de-a doua cerere este trimisă cu data de 9 aprilie şi este semnată, de asemenea, de procurorul şef de secţie Constantin Claudiu Dumitrescu şi de procurorul Uncheşelu Jean. 

Reacţia lui Tăriceanu

Preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a calificat cererile procurorilor ca fiind „inedite”. ”Este o solicitare inedită, aş spune, până în momentul de faţă, dar cred că în spiritul colaborării interinstituţionale, pentru că Parlamentul trebuie să arate că este o instituţie transparentă şi care respectă legalitatea, nu există niciun fel de oprelişte, din punctul meu de vedere, pentru a furniza toate documentele relevante în acest caz”, a spus el.

Tăriceanu a precizat că nu poate trimite un răspuns oficial DNA în cazul Dan Şova până când nu va apărea motivarea Curţii Constituţionale(CCR) pe această temă.

CCR a decis pe 8 aprilie că Senatul este obligat să redacteze şi să publice o hotărâre după ce aleşii au respins cererea procurorilor privind reţinerea şi arestarea lui Dan Şova.

 "În urma deliberărilor, cu majoritate de voturi, Curtea a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Ministerul Public - Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) şi Senatul României, declanşat de refuzul acestuia din urmă de a redacta şi publica hotărârea care atestă rezultatul votului dat în Plenul Senatului", se arată în decizia CC. Curtea Constituţională precizează în decizie că Senatul are obligaţia de a redacta hotărârea adoptată în şedinţa plenului din 25 martie 2015, prin care atestă rezultatul votului cu privire la cererea de încuviinţare a arestării senatorului Dan Şova, de a comunica hotărârea autorităţilor publice competente şi de a o pubica în Monitorul Oficial al României.

 

Citește și: