26071 vizualizări 22 apr 2015

Procurorii DNA cer închisoare cu executare pentru Liviu Dragnea, cât şi pedepse complementare, în dosarul privind fraudarea Referendumului de demitere a fostului preşedinte Traian Băsescu, din 2012. În pledoaria finală, procurorul de şedinţă a mai spus că Liviu Dragnea s-ar fi înţeles cu martorii din acest proces, respectiv cu primul ministru Victor Ponta.

UPDATE 17:30 La ieşirea din instanţa de judecată, Dragnea a declarat încă o dată că rechizitoriul nu probează nimic, ci conţine o înşiruire de afirmaţii făcute de procuror. „Susţin cu tărie nevinovăţia mea (...). Rechizitoriul e o înşiruire de afirmaţii, deducţii ale procurorului (...). Acuzaţiile care mi se aduc pleacă de la o supoziţie profund greşită pentru democraţia din România”. Una dintre consecinţe ar putea fi, consideră Dragnea, că „nimeni nu va mai avea curaj să organizeze campanii electorale”.

În octombrie 2013, 75 de persoane, în frunte cu vicepremierul Liviu Dragnea, coordonatorul campaniei electorale a USL, pentru multiple fraude electorale la acest scrutin. Principala acuzaţie a procurorilor DNA este că USL (PSD şi PNL) au utilizat un soft care să permită monitorizarea prezenţei la vot (lucru esenţial pentru ca referendumul să fie validat, fiind nevoie de o prezenţă de 60%), însă care a fost folosit şi pentru transmiterea de date privind modul în care se votează în secţiile de votare – câţi oameni au votat „Da” şi câţi „Nu”.

Alături de Dragnea, au fost trimişi în judecată membri ai unor secţii de votare din localităţi din judeţele Teleorman, Vrancea, Gorj şi Olt.

„Cunoşteam aplicaţia şi funcţionarea, cu sms-uri de la reprezentanţii noşti în secţii şi date încărcate în soft”, a spus Victor Ponta când a fost audiat ca martor în faţa instanţei supreme, în luna martie, adăugând că principala condiţie în baza căreia USL a aprobat acest sistem a fost ca astfel să fie verificată doar prezenţa la vot, aşa cum procedau şi alte partide, sistemul permiţând şi transmiterea rezultatelor din procesele verbale consemnate în secţiile de votare, după închiderea urnelor, o „numărătoare paralelă” efectuată de asemenea de toate partidele, extrem de apropiată de rezultatele oficiale.

Întrebat dacă prin această aplicaţie erau transmise, în timpul zilei, şi voturile cu „Da” sau „Nu”, Ponta a răspuns că nu, afirmând că, în timpul zilei, sistemul permite doar transmiterea prezenţei la vot, fiind imposibil ca rezultatul să fie cunoscut în timpul votului.

În rechizitoriul prin care Liviu Dragnea a fost trimis în judecată în 2013, se arată, cu exemple, că au fost trimise 4.400 de sms-uri din partea reprezentanţilor USL din secţiile de votare, cu aceste informaţii care dezvăluiau conţinutul voturilor chiar în timpul procesului de votare.

 „Scopul esenţial al acestui sistem informatic a rezidat în:
- comunicarea în fiecare oră a prezenţei la vot a cetăţenilor, lucru care permitea coordonatorilor PSD şi PNL să identifice secţiile de vot cu o prezenţă slabă la urne;
- comunicarea de mesaje, conţinând ordine sau recomandări coordonatorilor şi/sau membrilor secţiilor de votare şi altor persoane, în vederea luării de măsuri pentru creşterea artificială a numărului de votanţi în secţiile deficitare prin folosirea de mijloace interzise de lege;
- obţinerea de informaţii precise, în timpul procesului de votare (şi nu după orele 23:00 ale zilei de 29.07.2012, când votarea se închidea) despre modul cum s-a votat în secţiile de votare de pe tot cuprinsul ţării, respectiv câte voturi „Da” şi câte „Nu” au fost exprimate. De altminteri, cerinţa a fost îndeplinită, astfel că au rezultat un număr de circa 4400 de comunicări de acest tip, recepţionate în timpul desfăşurării votului”, se arată în rechizitoriul DNA.

Procurorii exemplifică în rechizitoriu zeci de sms-uri, trimise în intervalul orar 15.00-19.00, cu numărul voturilor „Da” şi „Nu”.

Citește și: