Gandul.info
Mihaela Gidei
1944 vizualizări 27 feb 2018

„Condamnaţi pe inculpatul Dan Şova pentru spălare de bani, fals în înscrisuri sub semnatură privată şi evaziune fiscală. Pedepsele să fie orientate spre maximum, iar pedeapsa finală să fie executată în regim de detenţie. Pentru Victor Ponta, aplicaţi două pedepse pentru fals sub semnătură privată. Una din fapte are 16 acte materiale. Cele două fapte vizează nota explicativă dată în urma controlului fiscal din 2011. Falsul în formă continuată vizează 16 rapoarte întocmite la cabinetul de avocatură. Condamnaţi şi pentru complicitate la evaziune fiscală în perioada 2007-2008. Totodată, şi pentru fapta de spălare de bani. Pentru toate faptele aplicate pedepse orientate spre mediu, dar pedeapsa finală cu executare”, a cerut procurorul magistraţilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).

Totodată, reprezentantul Ministerului Public a mai cerut şi confiscarea, de la Victor Ponta, a sumei de 261.000 de lei dintre care peste 180.000 de lei bani dobândiţi în perioada de activitate la cabinet, iar cei peste 60.000 de lei reprezentând dreptul de folosinţă a autoturismului în cadrul activităţii de spălare de bani.

Potrivit procurorilor DNA, în perioada octombrie 2007 - decembrie 2008, prin cabinet individual de avocat, Victor Ponta a obţinut de la SCA ”Şova şi Asociaţii” suma 181.439,98 de lei, pentru activităţi, care însă în realitate nu s-au efectuat.

Procurorii DNA spun că în 30 august 2007 între SCA ”Şova şi Asociaţii”, reprezentată de Dan-Coman Şova şi Cabinetul Individual de Avocat ”Ponta Victor-Viorel”, reprezentat de Victor Ponta, s-a încheiat o ”convenţie de conlucrare profesională”, având ca obiect ”conlucrarea celor două părţi în dosarele de natură penală, de drept penal al afacerilor, precum şi în alte cauze în care se va ivi necesitatea”. Convenţia a fost încheiată pe o perioadă nedeterminată, în aceasta fiind ca pentru lucrările profesionale efectuate în conlucrare onorariile să fie încasate de societatea de avocaţi, iar Victor Ponta să primească o sumă fixă de 2.000 de euro, pentru care va emite o factură lunară.

”Prin procesul-verbal din 29 octombrie 2007, inculpaţii au hotărât suplimentarea cu 1.000 euro a onorariului cuvenit inculpatului Ponta Victor-Viorel pentru luna octombrie 2007 (lună în care Şova Dan-Coman s-a înţeles cu inculpatul Cristea Dumitru să încheie un contract de asistenţă juridică prevăzut cu comision de succes). În data de 27 martie 2008, inculpaţii au încheiat un act adiţional la convenţia de conlucrare profesională, în sensul că s-a modificat onorariul cuvenit inculpatului Ponta Victor-Viorel la suma de 3.000 euro (cu o lună înainte, cele două complexe energetice încheiaseră cu SCA Şova şi Asociaţii alte contracte de asistenţă juridică prevăzute cu comision de succes)”, arată procurorii DNA în comunicatul de presă transmis în 2015.

În acelaşi dosar au fost trimişi în judecată Laurenţiu-Dan Ciurel, director general al SC Complexul Energetic Rovinari SA (CER) la data faptelor, acuzat de trei infracţiuni de abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite pentru altul, din care una în formă continuată, Dumitru Cristea, la data faptelor director general al Complexului Energetic Turceni (CET), acuzat de cinci infracţiuni de abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite pentru altul, din care una în formă continuată, şi Laurenţiu-Octavian Graure, la data faptelor director economic al CET, acuzat de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru altul.

Citește și: