Sorina Ionaşc
3116 vizualizări 26 mar 2015

Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat că Laura Codruţa Kovesi a trimis o scrisoare preşedintelui CSM, Marius Tudose, prin care i-a transmis că se impune sesizarea Curţii Constituţionale, în urma refuzului Senatului de a răspunde cererii procurorilor în cazul lui Dan Şova.

În plus, DNA susţine că activitatea organelor judiciare a fost blocată de Senat.

"Cu referire la soluţionarea solicitării formulate de (Direcţia Naţională Anticorupţie) D.N.A privind încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a senatorului ŞOVA DAN - COMAN pentru săvârşirea a trei infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu, procurorul şef al D.N.A. – doamna Laura Codruţa Kovesi a trimis o scrisoare preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, în care consideră că se impune sesizarea Curţii Constituţionale a României pentru soluţionarea conflictului de natură constituţională creat între puterile statului, ca urmare a faptului că Senatul a refuzat să răspundă cererii formulate de procurori", a transmis DNA.

Concret, DNA reclamă faptul că, în urma votului pe care l-au dat senatorii pe cererea procurorilor anticorupţie privind reţinerea şi arestarea preventivă a lui Dan Şova, Senatul nu a adoptat o hotărâre prin care să admită sau să respingă solicitarea DNA.

"Din cuprinsul comunicării rezultă că Senatul nu a adoptat cu acest prilej o hotărâre prin care să admită sau să respingă cererea formulată de ministrul Justiţiei. Având în vedere aceste împrejurări, considerăm că Senatul României a refuzat să răspundă solicitării care i-a fost adresată de reprezentanţii autorităţii judiciare, astfel încât ne aflăm în situaţia unul conflict de natură constituţională între puterile statului. Considerăm că, în urma cererii cu care a fost sesizat, Senatul României avea obligaţia de a adopta fie o hotărâre de admitere, fie de respingere a acesteia. Astfel, potrivit dispoziţiilor art. 67 din Constituţie şi ale art. 83 din Regulamentul Senatului, în desfăşurarea activităţii, această cameră adoptă legi, hotărâri şi moţiuni simple", a mai transmis DNA.

Mai important este faptul că DNA subliniază faptul că, în cazul cererilor de această natură, hotărârile Parlamentului, potrivit deciziei 990/2008 a CCR, se adoptă cu majoritate simplă a parlamentarilor prezenţi.

"Raţionamentul este pe deplin aplicabil şi în acest context (n.r.- în cazul cererilor de reţinere şi arestare preventivă), iar prin refuzul adoptării unei hotărâri cu privire la cererea ce i-a fost adresată, Senatul României a împiedicat ca instanţa de contencios constituţional să cenzureze o modalitate de aplicare a legii vădit contrară Constituţiei. În acest context, activitatea organelor judiciare este blocată de către autoritatea legislativă prin omisiunea acesteia de a-şi îndeplini atribuţiile stabilite prin Constituţie, astfel încât considerăm că se impune sesizarea Curţii Constituţionale a României pentru soluţionarea conflictului de natură constituţională dintre autorităţi”, a încheiat DNA.

Citește și: