1 vizualizări 5 feb 2008

Calculele pesediştilor privind costurile enorme ale campaniilor electorale în cazul votului uninominal nu se potrivesc cu cele ale restului partidelor. Vicepreşedintele PSD Dan Nica estima, luni, în şedinţa Biroului Permanent Naţional, că, dacă se introduce sistemul de vot uninominal, campania electorală pentru un post de parlamentar va costa 300.000 de euro şi pentru preşedinţia unui consiliu judeţean – 1 milion de euro. Reacţia oficială a celorlalte formaţiuni politice, sinceră sau ipocrită, a fost unanimă: „Sumele sunt enorme!”.

Secretarul general al PNL, deputatul Dan Motreanu, declară că banii de care vorbeşte Dan Nica nu ar putea fi strânşi vreodată, mai ales în cazul preşedinţilor de consilii judeţene: „Gândiţi-vă ce înseamnă suma campaniei pe toată ţara, pentru 41 de preşedinţi de consilii – 41 de milioane de euro! Nu cred că s-ar putea strânge atâţia bani, chiar şi dacă pretendenţii le-ar promite sponsorilor lor acces la fonduri europene sau mai ştiu eu ce”.

Motreanu a precizat că partidele îşi fac, în general, calcule plecând de la cât au cheltuit cu totul în campanie raportat la numărul de voturi obţinute: „Aşa rezultă, spre exemplu, un cost de 3 euro per vot. Plecând de la suma asta, avem un total de 75.000 de voturi într-o circumscripţie uninominală pentru parlamentar şi în jur de 300.000 de votanţi la preşedinţiile de CJ. Doar aşa se poate ajunge la sumele estimate de Dan Nica, dar astea sunt voturile totale, care se împart între partide”. Din calculele liderului PNL, o campanie pentru un deputat ar costa 100.000 de euro, iar pentru preşedintele CJ – între 300.000 şi 400.000 de euro.

Secretarul general al PD-L Vasile Blaga spune şi el că sumele vehiculate de Nica sunt „exagerate”. El susţine că, până acum, se cheltuia enorm pentru publicitatea la televiziuni şi radiouri, situaţia schimbându-se radical după ce aceasta a devenit gratuită. Blaga afirmă că banii alocaţi depind şi de calitatea candidaţilor: „Dacă ai un candidat prost, plăteşti foarte mult. Dacă ai unul bun – foarte puţin”. Neoficial, liberal-democraţii au avansat o sumă de 200.000 de euro pentru campania la nivelul unui judeţ, la alegerile locale.

Guşă aruncă o jumătate de milion de euro în campania pentru Bucureşti

Liderul PIN Cozmin Guşă declară că estimările lui Nica nu au legătură cu realitatea. Guşă şi-a făcut propriile calcule: „Pentru candidatura mea la Primăria Capitalei, am estimat că voi avea nevoie de cel puţin 500.000 de euro. Banii îi voi strânge din donaţii, iar eu, personal, am pus deja la bătaie 30.000 de euro pentru a mă informa de la bucureşteni ce îi interesează”.

Bogdan Ciucă de la conservatori susţine, la rândul său, că sumele pesediştilor sunt enorme, deşi nu are o estimare a costurilor de campanie în cazul PC. Peremistul Lucian Bolcaş spune şi el că „se depăşeşte limita penibilului” invocându-se sume de ordinul sutelor de mii şi milioanelor de euro.

În principiu, cam toate partidele calculează costurile de campanie plecând de la o medie de 3-5 euro pentru un vot.


Citește și: