Gandul
23435 vizualizări 4 nov 2016

Potrivit proiectului de lege depus la Senat de Titus Corlăţean şi Ovidiu Donţu, referendumul naţional cu privire la revizuirea Constituţiei se va desfăşura în ultima duminică a perioadei de 30 de zile de la data adoptării proiectului de revizuire. Costurile consultării populare ar urma să fie suportate din bugetul pe 2016.  

CITEŞTE AICI EXPUNEREA DE MOTIVE

CITEŞTE AICI PROIECTUL DE LEGE

Dragnea: PSD nu susţine iniţiativa

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat vineri că partidul nu susţine organizarea referendumului pentru modificarea Constituţiei în aceeaşi zi cu alegerile parlamentare, arătând că aşteaptă ca senatorii PSD Ovidiu Donţu şi Titus Corlăţean să dea explicaţii şi să retragă proiectul depus.

„Nu există aşa ceva'', a spus Dragnea, întrebat dacă PSD susţine desfăşurarea referendumului de modificare a legii fundamentale în ziua alegerilor parlamentare, 11 decembrie.

„Ştiu că a fost iniţiativa unui coleg, PSD nu o susţine'', a subliniat el, adăugând că îi aşteaptă pe iniţiatori să dea explicaţii şi să retragă proiectul depus joi.

Dragnea a argumentat că amestecarea celor două teme - modificarea Constituţiei în ceea ce priveşte definirea familiei şi alegerile parlamentare - ''nu face bine'' niciuneia dintre ele.

„Subiectul este foarte profund'', a afirmat el despre proiectul de revizuire a legii fundamentale la iniţiativa celor din Coaliţia pentru Familie, în vreme ce până la data alegerilor românii ''ar trebui să aibă posibilitatea să discearnă'' între ofertele partidelor.

Ovidiu Donţu: Ca să nu ajungem la blocaj am dat drumul la acestă iniţiativă legislativă. Are caracter tehnic

Preşedintele Comisiei de constituţionalitate, senatorul PSD Ovidiu Donţu, a declarat vineri pentru MEDIAFAX că iniţiativa sa privind referendumul de revizuire a Constituţiei este doar o procedură tehnică pentru a completa aplicarea deciziei comisiilor parlamentare, transmite corespondentul MEDIAFAX. Donţu a reamintit că membrii comisiilor juridică şi de constituţionalitate au dezbătut iniţiativa cetăţenească privind revizuirea Constituţiei privind definirea căsătoriei şi au dat raport de admitere pentru acest proiect.

El a adăugat că atunci când s-a întocmit raportul comisiilor s-a constatat că pentru un asemenea demers este necesară o iniţiativă legislativă de declanşare a referendumului care să se întâlnească cu iniţiativa de revizuire a Constituţiei. Donţu a menţionat că cele două iniţiative trebuie să fie adoptate în Camera decizională în aceeaşi zi pentru că altfel se iese din termenul de 30 de zile impus de Constituţie.
 
El a arătat că aceeaşi procedură a fost aplicată şi la revizuirea Constituţiei din 2003. „Ca să nu ajungem la blocaj am dat drumul la acestă iniţiativă legislativă'', a susţinut senatorul.
 
Potrivit lui Donţu, iniţiativa sa legislativă are doar caracter tehnic şi nu înseamnă că susţine ca referendumul să fie organizat în data 11 decembrie, menţionând doar că a creat o procedură de urmat - deşi iniţitiva prevede că toate cheltuielile pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional privind revizuirea Constituţiei se suportă de la bugetul de stat pe anul 2016.
 
Pe 1 noiembrie, iniţiativa cetăţenească de modificare a Constituţiei privind stabilirea definiţiei familiei tradiţionale, în legea fundamentală, ca uniunea dintre un bărbat şi o femeie a primit marţi raport de admitere din partea Comisiei juridice a Senatului. Raportul a fost adoptat cu unanimitate de voturi.

Preşedintele de şedinţă, Ovidiu Donţu, a afirmat în cadrul dezbaterilor că există mai multe decizii ale Consiliului European care nu împiedică adoptarea unei astfel de propunere de revizuire la nivel naţional.

„Practic, problema pe care o avem astăzi în atenţie este dacă ridicăm la rang constituţional o normă juridică existentă astăzi în legislaţia românească'', a arătat Ovidiu Donţu, precizând că prevederea privind familia ca uniune între femeie şi bărbat este în Codul Civil.

La rândul său, senatorul Sebastian Grapă a afirmat că statul român este unul laic, iar această modificare constituţională nu are ca izvor o doctrină religioasă.

„Vă vorbeşte un cetăţean al acestei republici, tată a trei copii, trei fetiţe. Există o normalitate de la care nu avem voie să ne îndepărtăm. Cea mai mare realizare pe care Dumnezeu a lăsat-o omului este aceea de a procrea şi de a se înmulţi. Această înmulţire se face aşa cum ştim noi cu toţii. Nici nu vreau să mă gândesc ce ar înseamna o autoritate în materie de judecată care să stabilească că un cuplu, cum vreţi dumneavoastră să îl numiţi, să poată să înfieze'', a afirmat Grapă, adăugând că este vorba de „un cuplu el-el, sau un cuplu ea-ea''.

O poziţie similară a avut şi senatorul PNL Mariana Câmpeanu, care a precizat că părerea a trei milioane şi jumătate de oameni, care au semnat iniţiativa legislativă, nu poate fi ignorată.

„Copiii crescuţi în familii cu doi taţi sau două mame cresc cu traume psihice. Nu avem dreptul să decidem noi în locul unui copil care nu îşi poate exprima opţiunea'', a argumentat Mariana Câmpeanu.

Senatorul independent Ioan Iovescu a intervenit şi el: „Ce s-ar întâmpla dacă bărbaţii s-ar căsători între ei, şi femeile cu femeile? Dumneavoastră consideraţi că, dacă familia nu ar fi acum este acum, aţi mai exista azi în faţa noastră? Pe noi nu puteţi să ne convingeţi, dar vă îndemn să ieşiţi în stradă să convingeţi oamenii să voteze împotrivă. Pentru că aici cu argumentele cu care veniţi nu stau deloc în picioare. Nu înţeleg de unde atâtea resurse umane şi financiare, din partea dumneavoastră, să faceţi atâtea eforturi'', a a spus Iovescu către reprezentanţii ACCEPT, prezenţi în sală.

Reprezentanţii ONG-ului au reacţionat, după vot, criticând ideea organizării unui referendum pe această temă.

După şedinţă, între reprezentanţii ACCEPT şi senatorul Ioan Iovescu a existat un schimb de replici.

„A fost adoptat acest raport pentru că este zi de salariu la Parlament'', a spus una dintre reprezentantele ACCEPT.

Reacţia senatorului Iovescu a fost promptă, întrebând din ce bani se finanţează aceste ONG-uri.

„Nu este treaba dumneavoastră din ce bani trăim noi. Fiecare a venit pro-bono, gratuit aici, în timp ce dumneavoastră aţi venit pentru că sunteţi plătiţi din banii noştri, ai cetăţenilor. Deci a vă întreba din ce bani trăim noi este imoral'', a răspuns vicepreşedintele ACCEPT, Romaniţa Elena Iordache.

Iniţiativa cetăţenească urmează să intre în dezbaterea plenului Senatului.

Citește și: