Cristian ANDREI
4438 vizualizări 5 nov 2014

Strategia PSD pentru al doilea tur al alegerilor prezidenţiale are în centrul său tema naţionalistă, pesediştii de la Victor Ponta în jos începând să rostească discursuri despre pericolul reprezentat de străini, dar şi de Klaus Iohannis care pune în pericol unitatea naţională.

”Nu vreau să mai primim ordine din afara ţării”, lansat ieri de Victor Ponta în video-conferinţa cu pesediştii din teritoriu, a început să fie multiplicat astăzi.

La atac a ieşit astăzi Liviu Dragnea, care a avut o întâlnire cu liderii de fililale PSD care au obţinut cele mai bune rezultate la prezidenţiale. Dragnea nu a ratat prilejul de a apăsa pe pedala pericolului reprezentat de Klaus Iohannis. Campania PSD vizează recucerirea electoratului naţionalist din Transilvania, regiune istorică unde Victor Ponta a pierdut în primul tur al alegerilor prezidenţiale.„De asemenea, mi-au spus cetăţenii din judeţele respective că încep să fie din ce în ce mai supăraţi şi preocupaţi de discursul lui Klaus Iohannis şi a celor din jurul lui şi anume încep să fie preocupaţi de riscul apariţiei în Transilvania a unui sentiment de respingere faţă de restul ţării. Este pur şi simplu o percepţie pe care o au cetăţenii. Le-am spus că nu poate să existe aşa ceva, dar cred că pe undeva au dreptate. Iohannis şi echipa lui încep să vorbească foarte mult de ardeleni şi restul României, ceea ce nu e în regulă. Nu trebuie să uităm că peste câţiva ani trebuie să sărbătorim câţiva ani de la marea unire şi nu îi este permis nimănui să pună în pericol aceasta unitate. Trebuie să aibă toţi candidaţii, toate echipele de campanie, o atitudine responsabilă pentru că nu ne putem juca cu lucrul ăsta”, a fost discursul lui Dragnea, rostit din Kiseleff.

Dragnea a anunţat că va merge personal în acest week-end în Transilvania pentru a se ocupa de reorganizarea filialelor PSD, care au avut rezultate slabe la alegeri.

”Nimeni nu este bucuros sau fericit în legătură cu rezultatele din Transilvania”, a fost verdictul lui Dragnea, care a evitat să explice de ce Victor Ponta nu este votat în Ardeal.

În schimb, după înţelegerea cu Dan Diaconescu din turul al doilea, a anunţat: ”îmi este greu să cred că partidul poporului român îl va sprijini pe Klaus Iohannis.

Citeşte şi Secera roşie

”Doina” lui Eminescu intră în campanie pentru PSD

Preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Nicolae Bacalbaşa, a accentuat tuşele naţionaliste din discursul PSD. El a început să recite din Mihai Eminescu următoarele versuri: "Cine-a îndrăgit străinii/ Mânca-i-ar inima câinii”.

Întrebat dacă principalul defect al lui Iohannis îl reprezintă faptul că este etnic german, Bacalbaşa a continuat în stilul nationalist: ”principalul defect al domnului Iohannis este că reprezintă interese străine”.

”Eminescu nu s-a referit la etnic, s-a referit la sufletul unor anumiţi străini, iar omul chiar cu puţină şcoală înţelege chipul pasării de pradă care s-a pogorât pe trupul României din care e încă foarte mult de ciugulit. Bismarck a spus aşa: în orice Uniune, în orice asociaţie, există un cal şi un călăreţ. Se pare că  noi în această uniune nu suntem călăreţul şi Germania calul, iar acest primar mărunt, dintr-un oraş cât Tecuciul meu, atât e Sibiul, nu a fost decorat cu o înaltă decoraţie germane pentru sentimentele lui debordante faţă de ţărişoara asta. Iohannis nici măcar nu e sub acoperire, e un german care reprezintă în mod oficial interesele unei comunităţi etnice, care comunitate este sprijinită de un stat, care este hegemon, în cadrul unei Uniuni care s-a vrut paritară şi care are două viteze”, a continuat discursul Bacalbaşa.

Liderul pesedist s-a arătat mirat că ardelenii l-au votat pe Iohannis, reamintindu-le că sute de ani au fost asupriţi în această regiune.
”Este pentru mine o mirare că ardelenii l-au votat pe Iohannis, pentru că să nu uităm că în Ardeal a funcţionat sute de ani, Unio Trium Nationum, unirea celor trei naţii dominante în care românii erau misera plebs contribuens, deci plebea mizerabilă care numai contribuie. Sper ca românul ardelean să iasă din psihologia misera plebs contribuens şi să înţeleagă că este un cetăţean român, că Ardealul este foarte important şi că face parte din România mare”, şi-a încheiat Bacalbaşa teoria despre votul din Ardeal.

În campania prezidenţială, dar şi cea de la europarlamentare, PSD a folosit slogane de genul ”Mândri că suntem români”, ”Mândru că sunt român”.

 

Citește și: