Cristina ANDREI
1252 vizualizări 25 aug 2017
„Să ieşim dintr-o confuzie generată de năpustirea asupra ministrului Justiţiei din cauza unor principii enunţate. Să nu uităm un lucru: decizia finală o ia Parlamentul (...) iar legea va trebui promulgată de preşedinte. Dumneavoastră aveţi impresia că ţara asta trebuie să meargă înainte sau înapoi după dorinţele lui Klaus Iohannis? Sistemul de justiţie nu se învârte după cum vrea Klaus Iohannis, nici Kovesi, nici Lazăr. Sunt nişte principii, vor fi nişte texte, vor fi dezbateri foarte serioase. Dacă în final majoritatea parlamentară va decide într-un fel, aceea vom susţine, dar după argumente foarte serioase", i-a întrebat retoric pe jurnalişti liderul social-democrat
 
Acesta a adăugat şi că Justiţia nu trebuie să se schimbe după cum vor nişte oameni ajunşi temporar într-o funcţie şi că Parlamentul şi Guvernul se ocupă de legislaţie, astfel că instituţiile vizate nici n-ar trebui să se implice. 
 
„Eu niciodată n-o să fiu de acord să dam înainte sau înapoi după dorinţele unuia sau altuia care este vremelnic într-o funcţie sau care e speriat că ar pierde nişte pârghii. Nici nu ştiu dacă este oportun ca nişte instituţi vizate direct să se implice sau să se opună. Să nu uităm, legislaţia o face Parlamentul sau, prin delegare, Guvernul.  Şi sper ca Toader să nu dea înapoi. Nici nu are de ce să dea înapoi. Bănuiesc că a avut nişte argumente serioase când a făcut acele propuneri", a mai spus Dragnea.
 
Mult mai puţin a răspuns pe acest subiect premierul Mihai Tudose, care a precizat că ministrul Justiţiei ar fi trebuit să prezinte proiectele organismelor europene, dar şi că a primit asigurări că va face acest lucru în curând şi ca va merge chiar personal: „În mod normal trebuia trimis, a zis că îl va trimite personal, adică săptămâna viitoare va face o vizită la Bruxelles cu proiectul respectiv. Să se ducă să vorbească", a încheiat scurt premierul. 
 
Joi, Liviu Dragnea a declarat că nu susţine propunerea avansată de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, ca şeful statului să fie exclus din numirea procurorilor şefi, el arătând că această propunere reprezintă „un punct de vedere”, care va trebui analizat. Şeful social-democraţilor a mai spus şi că Toader a vorbit mai mult despre nişte „principii” şi că nu înţelege de ce s-a supărat Iohannis, din moment ce mai e cale lungă până când acestea vor ajunge la stadiul de lege.
 

Citește și: