Gandul.info
Adrian Ilie
1530 vizualizări 29 sep 2017

 Activitatea miniştrilor din Cabinetul Tudose urmează să fie evaluată de Comitetul Naţional Executiv ce are loc vineri la Suceviţa. Întrebat de situaţia în care se află miniştrii, Liviu Dragnea a spus că "unii stau pe scaun, alţii în picioare", dar că e mult mai bine decât în cabinetul trecut.

"Unii stau pe scaune, alţii în picioare. Este o analiză a activităţii guvernamentale de la instalare până azi. Stăm mai bine decât în perioada trecută. Vom discuta şi despre activitatea parlamentară, despre relaţiile dintre Guvern şi Parlament şi despre baza de date a membrilor de partid", a declarat vineri Liviu Dragnea.

Comitetul Executiv Naţional al PSD se întruneşte, vineri, la Suceviţa, pentru a dezbate priorităţile legislative ale partidului, cele mai importante fiind legile justiţiei, cărora social-democraţii trebuie să le stabilească un calendar de adoptare în Parlament.

Liderii social-democraţi vor dezbate, vineri, la Suceviţa, priorităţile legislative ale PSD pentru următoarele luni ale sesiunii parlamentare, urmând a fi făcută şi o evaluare a activităţii guvernamentale. Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a precizat, luni, că la şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD de la Suceviţa nu se va pune problema unor remanieri, dar se va prezenta evaluarea miniştrilor şi a Guvernului. „Evaluarea va fi prezentată, va exista, am vorbit şi cu premierul. Nu se va pune problema unor remanieri”, a spus Dragnea.

Liviu Dragnea a enumerat şi priorităţile legislative care vor fi discutate la Suceviţa. „La CexN finalizăm o lege important prevăzută în programul de guvernare, referitoare la faptul că, dacă o instituţie a statului cere un document unei firme, acel document să fie obţinut de la acea instituţie şi de către celelalte instituţii. Mai avem Legea prevenţiei, Legea parteneriatului public-privat, Codul administrativ. Sperăm ca ministrul Tudorel Toader să prezinte un calendar pe Legile justiţiei - am înţeles că depinde şi de un aviz al CSM - vom discuta Legea pensiilor, ca să avem o decizie finală”, a mai spus Dragnea.

PSD va trebui să decidă calendarul adoptării în Parlament la o zi după ce CSM a dat avizul asupra acestora, unul negativ. Dezbaterile parlamentare asupra acestor legi se anunţă tensionate, în condiţiile în care atât preşedintele Iohannis, cât şi liderul PNL, Ludovic Orban, au cerut coaliţiei guvernamentale să nu ignore punctul de vedere al CSM.

Un alt punct pe ordinea de zi a CExN va fi stadiul adoptării în Parlament a OUG privind introducerea supraaccizei la carburanţi. Comisia de buget-finanţe din Senat, întrunită marţi, a avizat negativ ordonanţa prin care au fost majorate accizele la carburanţi, decizia fiind luată inclusiv cu votul senatorilor PSD din comisie, situaţie care a provocat nervozitatea liderului PSD faţă de poziţia preşedintelui comisiei, senatorul PSD Eugen Teodorovici.

„Eu cred că la domnul Teodorovici este o altă problemă. Dumnealui a venit astă primăvară şi mi-a zis că ar vrea să fie preşedintele comisiei economice. Am rugat colegii din Senat să îl susţină ca preşedinte, probabil din cauza acestei funcţii are aceste atitudini. Adică e o funcţie care poate să-l tulbure foarte mult, la asta mă refeream”, a spus Dragnea.

El a arătat că votul dat de Comisia de buget-finanţe împotriva Ordonanţei va fi discutat la CExN de la Suceviţa, de vineri, şi la grupurile parlamentare ale PSD de săptămâna viitoare. „În legătură cu votul Comisiei de Buget-Finanţe o să avem o discuţie şi în CExN de la sfârşitul acestei săptămâni şi săptămâna viitoare în grupuri pentru că trebuie să facem un efort să ne aducem toţi aminte că această majoritate parlamentară este constituită ca să susţină un Guvern, nu să-l blocheze”, a spus Dragnea.

O altă lege a cărei soartă rămâne în suspans este varianta modificată a Legii referendumului. Camera Deputaţilor a adoptat, pe 5 septembrie, proiectul de modificarea a Legii refrendumului care prevede că are referendumul trebuie să fie organizat în termen de 30 de zile de la adoptarea proiectului de revizuire a Constituţiei. Între timp, PNL a atacat la Curtea Constituţională legea, iar CCR a amânat decizia, fapt care poate influenţa data la care va avea loc referendumul privind definirea familiei în Constituţie. PSD îşi propusese, la începutul acestei sesiuni parlamentare, ca referendumul să aibă loc în această toamnă.

Alte priorităţi legislative ale PSD au fost stabilite la precedenta reuniune a Comitetului Executiv Naţional din 2 septembrie, de la Mamaia. După aproape o lună însă, multe din proiectele prioritare nu au avansat în dezbaterea parlamentară - legea parteneriatului public-privat, legea prevenţiei, legea privind înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii, legea vaccinării şi legea privind înfiinţarea Casei de Comerţ a României - urmând ca social-democraţii să stabilească care va fi soarta lor în lunile care au mai rămas din sesiunea parlamentară în curs.

Citește și: