Gandul.info
Raluca Pancu Clarice DINU
1883 vizualizări 14 iul 2017

"Eu zic să încercăm să mai păstrăm nişte instituţii în România, cel puţin, să le ajutăm să existe. Nu susţin această variantă", a declarat Liviu Dragnea, vineri, la Parlament, întrebat cum vede o eventuală impozitare a veniturilor Bisericii Ortodoxe Române.

Întrebat dacă subiectul s-a discutat în cadrul coaliţiei de guvernare, Dragnea a răspuns negativ.

"Nu. Eu ştiu că nu s-a discutat şi nici nu vreau să discut despre asta", a subliniat liderul PSD.

Reamintim că Eugen Teodorovici, fost ministru de finanţe şi acum consilier al premierului Tudose, a revenit cu ideea impozitării veniturilor Bisericii Ortodoxe Române. de această dată cu un plan concret. Mai exact, propunerea pe care o are în vedere este identificarea, de comun acord cu BOR, care sunt activităţile economice care pot fi impozitate, iar banii să rămână tot în gestionarea Bisericii, însă să fie cheltuiţi în domenii pe care statul le decide. Teodorovici a adăugat că sunt şi alte zone din care statul poate scoate bani, dar pe care Biserica „nu le îndrăgeşte”, iar în aceste condiţii „trebuie să înteleagă şi să aleagă”.

„E o discuţie pe care am început-o în 2015 cu Patriarhul, nu într-un mod direct, dar am lăsat să se înţeleagă că undeva, cândva, într-un viitor foarte apropiat trebuie să discutăm despre acest subiect. Putem să găsim o formulă pe care şi Biserica să o accepte, şi populaţia să o primească foarte bine şi anume: trebuie să vedem care sunt acele activităţi cu caracter economic care pot fi impozitate. Ceea ce luăm de acolo, noi putem să lăsăm în continuare Bisericii să gestioneze, dar pe o zonă pe care noi, statul, o stabilim, adică de tip social (...)”, declara Eugen Teodorovici, într-un interviu la Digi24.

Consilierul premierului susţine că aceasta este varianta convenabilă, de vreme ce sunt şi alte zone din care statul poate aduce bani, dar pe care „Biserica nu le îndrăgeşte”, iar în aceste condiţii trebuie să aleagă.

Întrebat dacă se referă la prostituţie, Teodorovici nu a negat, evitând însă un răspuns tranşant. „Sunt şi alte zone de unde statul poate să aducă bani şi pe care, cu siguranţă, Biserica nu le îndrăgeşte. Nu vreau să dau exemple, dar Biserica trebuie să înţeleagă şi să aleagă. Trăim în secolul 21, este nevoie de bani, de foarte mulţi bani”, a spus el.

„Vom iniţia discuţia cu BOR pentru a găsi o cale de comun acord cu cei de la Biserică. Fie să retrocedăm ce au de retrocedat şi atunci găsim o cale de impozitare. Dacă facem un calcul în ultimii 27 de ani de zile, cât a finanţat statul BIserica, o să vedem că sunt sume foarte importante şi trebuie să găsim un echilibru”, a mai spus Teodorovici.

Pe de altă parte, Biserica Ortodoxă Română rămâne în continuare profitabilă, raportând şi pentru anul 2016 un excedent de peste 4,2 milioane de euro, potrivit bilanţurilor contabile publicate pe site-ul Ministerului de Finanţe. Asta în condiţiile în care BOR a declarat cheltuieli filantropice, anul trecut, în valoare de peste 21 de milioane de euro. În top trei cei mai mulţi bani obţinuţi ca profit se află Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului, cu aproape 650.000 de euro, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei,cu aproape 595.000 de euro, şi Arhiepiscopia Bucureştiului, cu circa 573.000 de euro.

Vânzarea de lumânări, icoane şi alte obiecte de cult, precum şi închirierile au adus, anul trecut, un excedent în conturile Bisericii de 19.334.274 de lei, adică 4,2 milioane de euro, cât au raportat la Ministerul Finanţelor profit eparhiile BOR, cu un milion în plus faţă de 2015. Şi agenţia de Turism a Patriarhiei, Basilica Travel, a rămas profitabilă în 2016, cu 1.520.827 de lei, adică aproape 338.000 de euro.

Singura care a ieşit pe minus în 2016 a fost Arhiepiscopia Craiovei, care a raportat o pierdere de peste 200.000 de euro, adică 958.887 de lei. Cu un an în urmă, acesta raportase un profit de aproape aceeaşi valoare, pierderea de la un an la altul fiind practic de 100 la sută.

Citește și: