Gandul.info
Raluca Pancu
988 vizualizări 17 oct 2017

„Premierul a spus ieri că îi va cere ministrului Justiţiei să îi spună care ar fi perioada obligatorie care ar trebui să treacă, prin procedură guvernamentală, să vedem dacă mai avem şanse sau nu să le trecem în această sesiune parlamentară. Părerea mea e că trebuie să fie prin iniţiativă parlamentară. Domnul Toader, ce are până la ora asta, mâine poate să le pună la dispoziţia comisei şi cred că va participa la toate şedinţele comisiei într-un mod activ", a răspuns Liviu Dragnea, întrebat care sunt proiectele care trebuiau asumate de Guvern şi vor fi promovate ca iniţiative parlamentare.

În ceea ce priveşte una dintre modificările care a primit ample critici în spaţiul public, cea referitoare la procedura de numire a şefilor de Parchete, Liviu Dragnea a declarat că, în continuare, părerea sa pe acest subiect nu coincide cu a lui Toader.

"O să le sugerez colegilor din comisia specială, pentru că ei vor face raportul, ca acea prevedere să fie lăsată deoparte şi, eventual, să se ceară avizul Comisiei de la Veneţia punctual pe acea procedură. Acea procedură trebuie să rămână (n.r - care îl include pe preşedinte), cei trei actori (...) În ceea ce priveşte Inspecţia Judiciară, cred cu tărie că această instituţie trebuie să fie autonomă", a afirmat liderul PSD.

Dragnea a negat ipoteza potrivit căreia Guvernul nu ar dori să îşi asume proiectul de modificare a legilor Justiţiei.

"Premierul nu a spus niciodată că nu îşi asumă. Decizia noastră a fost discutată pentru prima dată, am discutat această posibilitate la Suceviţa, când am discutat că poate e mai bine ca iniţiativă parlamentară, ca să reuşim să încheiem în această sesiune parlamentară", a spus Dragnea.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, anunţa, recent, că va avea o nouă întâlnire, în cursul acestei săptămâni, cu vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, cu care va purta "o discuţie aplicată", urmând să fie dezbătut "fiecare punct" din proiectul de modificare a legilor Justiţiei.

"Am ţinut cont de propunerile venite de la CSM, de la societatea civilă. Mai facem o lectură şi trimitem solicitare de aviz de la Comisia de la Veneţia. Săptămâna viitoare voi face demersuri pentru a stabili momentul întrevederii cu Timmermans, voi avea o discuţie aplicată cu dânsul pe fiecare punct din proiectul de lege (...) Am forma finală, solicit avizul de la Comisie pe procedura de numire a procurorilor de rang înalt, discut aplicat cu Timmermans, după care decidenţii vor decide", a spus Toader.

Toader mai sublinia, la acel moment, că "ministrul Justiţiei nu poate să decidă retragerea" proiectului, "pentru că iese din competenţa lui" şi că "decizia va fi la Guvern".

"Decidenţii vor decide dacă ţin proiectul pe loc, să aştepte avizul Comisiei sau dau drumul la proiect, iar problema desemnării procurorilor de rang înalt va fi corelată în funcţie de avizul Comisiei de la Veneţia. E foarte posibilă şi cealaltă procedură: dai drumul la proiectul de lege, la solicitarea de aviz de la Comisia de la Veneţia, discuţi problemele din proiectul de lege, în paralel, când vine avizul Comisiei, în funcţie de conţinut, te întorci la soluţia respectivă şi o adaptezi avizului Comisiei", a detaliat Toader.

Ministrul Justiţiei a mai avut o întâlnire cu vicepreşedintele Comisiei Europene, pe aceeaşi temă, la finele lunii iulie. La acel moment, Toader aprecia că proiectul va putea fi adoptat de Guvern şi trimis Legislativului la începutul lunii septembrie.

Citește și: