Gandul.info
Cristina ANDREI
Raluca Pancu
23605 vizualizări 12 oct 2017

Anunţul plecării lui Sevil Shhaideh şi Rovanei Plumb, din Guvern, a fost făcut de Liviu Dragnea, la finalul unei şedinţe tensionante de aproape şapte ore, în care au avut loc "discuţii profunde", care au făcut ca "aproape toată lumea" să plece "supărată", după cum însuşi liderul PSD a declarat.

"Practic nu voiau să le lase să iasă din sală. Nu le puteam ţine prizoniere în şedinţa CEX", a dat detalii Dragnea.

Şi Mihai Tudose a vrut să îşi dea demisia, "la un moment dat", înştiinţându-l pe Dragnea de intenţia sa, care i-a spus că nu poate lua în calcul această variantă. Liderul PSD a comentat faptul că partidul "a trecut azi printr-o cumpănă foarte mare", admiţând, în acest context, că a avut probleme în relaţia cu Mihai Tudose, însă că acestea ar fi fost unele "de comunicare".

"Am discutat în aceste zile de mai multe ori. Am constatat că am comunicat prost unul cu altul, eu îmi asum. Am avut de învăţat din această perioadă, şi Mihai a învăţat", a subliniat Dragnea.

Şi Mihai Tudose a încercat să atenueze efectele conflictului deschis, din ultimele zile, susţinând că în PSD nu e "o luptă".

"Din păcate pentru unii "prieteni", nu a fost un război, nu e un câştigător, încercăm ca după această seară unul dintre câştigători să fie partidul", a punctat el.

În acest context, Tudose a mărturisit că atât Sevil Shhaideh, cât şi Rovana Plumb şi-au prezentat demisiile după citarea la DNA, însă că le-a convins să nu plece din Guvern.

"După ce au primit citaţia la DNA, Sevil şi Rovana au venit să îşi prezinte demisia, l-au sunat şi pe Liviu (...) Am reuşit să le oprim, au ajuns la limita răbdării, Sevil o ţine aşa din decembrie (...) Sper că Sevil va accepta să lucreze în aparatul guvernamental", a spus Tudose.

Membrii Comitetului Executiv au decis să se întâlnească din nou mâine, la ora 12:00, pentru a stabili care sunt noii miniştri, anterior urmând să aibă loc o întâlnire a coaliţiei de guvernare, în care se va tranşa şi situaţia lui Viorel Ilie, în Guvern. Despre acesta, ALDE a anunţat, încă de la orele prânzului, că îşi menţine sprijinul.

„Noi am luat o decizie în urmă cu două săptămâni prin care spijinul politic pentru Viorel Ilie e menţinut, deci nu suntem de acord cu vreo propunere de demisie proprie, de a lua in consideraţie un act de demisie. (...) Ne menţinem angajamentul politic semnat şi agreat prin protocolul de colaborare a coaliţiei", a spus liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.

În ceea ce îi priveşte pe miniştrii cheie ai lui Liviu Dragnea, Sevil Shhaideh a refuzat să răspundă la întrebările jurnaliştilor, limitându-se la a le mulţumi membrilor Comitetului Executiv pentru sprijinul lor.

"În primul rând permiteţi-mi să mulţumesc tuturor  membrilor CEX pentru susţinerea avută în această seară, mi-am păstrat decizia pe care am luat-o de ieri", a spus ea, la ieşirea din sediul PSD.

Rovana Plumb şi-a motivat, în schimb, decizia de a pleca din Guvern. "Nu există decât o motivare politică pentru că nu vreau să punem sub semnul întrebării guvernarea", a subliniat Plumb, precizând faptul că a "cumpănit" şi că nu a fost vorba de o decizie luată "la cald". Întrebată dacă este supărată pe Mihai Tudose, Plumb a răspuns: "În politică nu există supărări, în politică trebuie să îţi vezi de drumul tău".


GÂNDUL a transmis LIVE TEXT desfăşurarea şedinţei CExN al PSD

UPDATE. Liviu Dragnea: "Au fost discuţii profunde, s-a discutat despre situaţia în care sunt cele două colege ale noastre, despre faptul că PSD nu doreşte ca instituţii care nu trebuie să aibă competiţii în remanieri guvernamentale şi în această lumină toţi au adus argumente pentru ca cele două colege să nu plece din Guvern. După toate orele de discuţii, în care toată lumea le-a cerut să rămână în Guvern au fost întrebate a doua oară, şi-au menţinut decizia de a demisiona.

Aproape toată lumea a plecat supărată. Practic nu voiau să le lase să iasă din sală. Nu le puteam ţine prizoniere în şedinţa CEX. Probabil şi sper ca şi Rovana Şi Sevil să vă răspundă la întrebări să vă spună motivul. Sevil a spus clar că ea şi familia ei nu mai poate duce această presiune infernală. Rovana, în aceeaşi situaţie.

S-a discutat despre a recăpăta coerenţa pe care PSD a avut-o în 2016 atât între noi cât şi comunicarea publică.

Sperăm ca în perioada următoare să reuşim să comunicăm mai bine. Le-am spus că toţi am greşit în ultima perioadă, absolut toţi, toţi ne-am lăsat influenţaţi de oameni de bine, de oameni din afara partidului care brusc au devenit foarte grijulii cu PSD, şi oameni din presă şi din alte instituţii publice.

PSD a trecut azi printr-o cumpănă foarte mare. O destabilizare poate să producă instabilitate şi în ţară. Despre Mihai Tudose nu am avut nicio ieşire publică. La un moment dat a vorbit să îşi prezinte demisia, văzând poziţia partidului, i-am zis că nu poate lua în calcul demisia. Am discutat în aceste zile de mai multe ori. Am constatat că am comunicat prost unul cu altul, eu îmi asum.

Am avut de învăţat din această perioadă, şi Mihai a învăţat. Să nu creadă vreo instituţie că acest partid se lasă subjugat în activitatea politică sau guvernamentală, e doar un sfat".

Mihai Tudose: "După ce au primit citaţia la DNA, Sevil şi Rovana au venit să îşi prezinte demisia, l-au sunat şi pe Liviu (...) Am reuşit să le oprim, au ajuns la limita răbdării, Sevil o ţine aşa din decembrie. Sper că Sevil va accepta să lucreze în aparatul guvernamental (...) Sunt dispus să plec dacă mi-o cere partidul (...) Din păcate pentru unii "prieteni", nu a fost un război, nu e un câştigător, încercăm ca după această seară unul dintre câştigători să fie partidul".

Liviu Dragnea "Mâine o să avem din nou CEX, la orele 12 fix, tot aici, ca să discutăm despre înlocuitori. O să îl sun de dimineaţă şi pe dl Tăriceanu ca să vedem când putem avea o coaliţie. Şi Răzvan Cuc şi-a prezentat demisia".

Sevil Shhaideh: "În primul rând permiteţi-mi să mulţumesc tuturor  membrilor CEX pentru susţinerea avută în această seară, mi-am păstrat decizia pe care am luat-o de ieri".

Rovana Plumb: "Eu v-am spus de la bun început că sunt un om de partid şi că pentru mine PSD e foarte important, mi-am prezentat poziţia în cadrul forului statutar, am spus clar că am luat o decizie nu la cald, am cumpănit şi pentru că sunt un om bun de partid şi pentru că acest partid a câştigat încrederea a milioane de oameni prin programul pe care noi l-am prezentat acest program trebuie pus în aplicare, demisia e un act unilateral şi nu mă joc şi sunt fermă când iau o decizie. Am spu-o la începutul şedinţei CEX, mi-am menţinut-o.

Am fost înştiinţată de DNA că sunt în dosarul Belina prin intermediul dvs. Eram în negocieri cu Comisia Europeană. Nu sunt vinovată, dar nici nu doresc să se folosească o serie întreagă de pretexte în bătăliile politice (...) Ceea ce s-a schimbat sunt mai mulţi factori la care nu aş dori să fac referire, dar vă asigur că nu există decât o motivare politică pentru că nu vreau să punem sub semnul întrebării guvernarea.

Întotdeauna voi respecta ceea ce românii ne-au încredinţat prin votul lor, pentru noi e important ca guvernarea să fie în continuarea bună.

În politică nu există supărări, în politică trebuie să îţi vezi de drumul tău, întotdeuna voi rămâne membră a PSD pentru că întotdeauna am simţit că putem să facem lucruri bune şi am demonstrat că facem pentru români".

UPDATE 11:30 Şedinţa CEX va fi reluată, vineri, de la 12:00.

"E o situaţie delicată şi fiecare dintre colegii noştri au vrut să îşi spună punctul de vedere, nu am tratat lucrurile în glumă. Toată lumea e interesată ca PSD să guverneze în continuare. În unainimitate toţi colegii şi-au exprimat sprijinul pentru cei trei colegi dar demisia e un act unilateral. Nu s-a discutat despre o demisie a prim-ministrului, nu şi-a exprimat dorinţa de a demisiona", a declarat un lider PSD, la ieşirea de la şedinţa CExN.

"Cei trei colegi au spus că vor să demisioneze, toţi care au vorbit au susţinut că nu ar trbeui să demisioneze niciunul dintre ei. Am luat act de această demisie, asta e situaţia. Colegii au început prin a-şi anunţa demisia, au fost luări de cuvânt (...) Nu cred că va demisiona premierul. Nu a fost o bătălie între Tudose şi Dragnea. Partidul e foarte unit, ceea ce este o victorie pentru partid", a declarat, la rândul său, Claudiu Manda.

UPDATE 22:33 Majoritatea membrilor Comitetului Executiv Naţional care au luat cuvântul s-au pronunţat împotriva demisiilor Rovanei Plumb, Sevil Shhaideh, Răzvan Cuc şi Ilan Laufer, cerute de către premierul Mihai Tudose, au declarat pentru Mediafax surse social-democrate.

În dezbaterile din CExN al PSD privind remanierea, cei care au luat cuvântul în şedinţă s-au pronunţat, în majoritatea lor, împotriva acceptării de către partid a demisiilor celor patru miniştri pe care primul-ministru Mihai Tudose vrea să-i înlocuiască.

La ora transmiterii acestei ştiri, şedinţa Comitetului Executiv a fost întreruptă de o scurtă pauză, urmând ca şedinţa să fie reluată pentru concluzii şi pentru votul propriu-zis privind acceptarea sau nu a demisiilor.

UPDATE 20:34 Patru miniştri şi-au arătat disponibilitatea, în timpul şedinţei CExN al PSD, de a renunţa la portofoliile deţinute în Guvern. Este vorba despre Rovana Plumb, ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Sevil Shhaideh, ministrul Dezvoltării Regionale, Răzvan Cuc, ministrul Transporturilor şi Ilan Laufer, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, potrivit unor surse citate de Mediafax.

UPDATE 17:16:  A început şedinţa CEx al PSD. Liviu Dragnea şi Mihai Tudose au ajuns împreună la sediul din Kiseleff. Întrebat despre demisie, premierul Tudose a declarat: „Oricând îmi cere partidul, demisionez". 

UPDATE 16:35: „Sunt om de partid, niciodată n-am ieşit din linia partidului, iar astăzi voi respecta ceea ce se decide în CEx", a declarat Ministrul Apărării Mihai Fifor, declarându-se „optimist" că după întâlnirea de astăzi va fi luată o decizie foarte clară. 

„Mă bucur că acest CEx se întâmplă astăzi, aveam nevoie. E bine să discutăm în partid, în forurile statutare şi vom ieşi cu o decizie foarte clară. Eu sunt optimist, cred că întotdeauna am găsit soluţii", a spus Fifor. Întrebat dacă discuţiile se poartă cu mandatul premierului pe masă, ministrul Apărării a răspuns că n-a văzut „nici masa, nici mandatul" şi că este vorba despre decizii politice în privinţa unor persoane care au primit susţinere politică. 

UPDATE 16:31: Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, şi prim-ministrul Mihai Tudose au avut o întrevedere înaintea şedinţei Comitetului Executiv Naţional al PSD, cei doi întâlnindu-se în sediul partidului din Băneasa. Potrivit unor surse social-democrate, în sediul din Băneasa, au mai trecut şi alţi lideri ai partidului, în afară de premier şi preşedintele Dragnea.

UPDATE 16:25: La şedinţa CEx a sosit şi Rovana Plumb, unul dintre miniştrii aflaţi „pe făraş", aceasta făcând la intrare câteva declaraţii scurte: „Eu sunt un om de partid şi pentru mine partidul înseamnă foarte mult, funcţia de ministru mi-a fost încredinţată de către partid, în forul statutar aşa că poziţia mea va fi exprimată, astăzi, în CExN al partidului". 

Întrebată, totodată, dacă este adevărat faptul că nu vin semnate hârtiile de la Bruxelles, cele trimise de ea şi de Sevil Shhaideh, Plumb a spus că nu are cunoştinţă de acest lucru.

„Cred că aţi văzut cu toţii că am avut, în această săptămână, întâlnire cu cei de la Comisia Europeană, cu reprezentanţi de la nivel de comisar până la nivel de specialişti (...) Am făcut paşi înainte, fapt pentru care am primit şi felicitări din partea Comisiei Europene.  Am deblocat fondurile pentru România, am plătit peste 900 de miloane de euro pentru beneficiari şi s-au întors şi în ţară bani. Important e că banii europeni vin în ţară, iar acest lucru s-a făcut într-o perioadă foarte scurtă", a spus Plumb.

UPDATE 16:10: Secretarul general al PSD, Marian Neacşu a declarat înaintea şedinţei CEx că în acest moment ieşirea de la guvernare nu este un scenariu care se discută în PSD şi că în funcţie de decizia luată astăzi se va vedea ce e de făcut. Întrebat despre demisia premierului Mihai Tudose, Neacşu a replicat: „Din declaraţiile premierului, din câte am înţeles, este şi aceasta o posiblitate. (...) Cred că trebuie să tratăm această problemă cu foarte mult calm şi cu foarte multă seriozitate". 

Referitor la mesajul transmis de preşedintele Klaus Iohannis, secretarul general al PSD a spus că l-a decodat în sensul în care şeful statului a înţeles că partidul său a câştigat în mod legitim alegerile anul trecut şi nu în direcţia în care preşedintele şi-ar dori eliminarea PSD de la guvernare. „Personal, în momentul acesta îmi susţin sprijinul pentru Shhaideh şi Plumb. Dacă eu îmi aduc aminte bine, acel vot a fost în unanimitate", a subliniat Neacşu. 

UPDATE 15:55 Primele reacţii din PSD înainte de CEx vin din partea Gabrielei Firea, care a comentat scurt situaţia din partid: „Am ajuns la guvernare cu un program foarte bun pe care românii doresc să îl pună în aplicare. Cum am putea să ne ocupăm de programul de guvernare dacă suntem mai atenţi la sondajele de opinie?". 

UPDATE 15:39: Reuniunea de la sediul ALDE s-a încheiat, iar Călin Popescu Tăriceanu a ieşit la primele declaraţii, arătând că Alianţa nu este de acord cu o propunere de demisie a lui Viorel Ilie şi că ALDE îi menţine sprijinul politic, la fel cum anunţase şi anterior: „Am să încep prin a vă spune că primul considerent care a fost luat în discuţie a fost acela al necesităţii de a ne afirma în continuare dorinţa de a menţine actuala coaliţie de guvernare, de a acorda în continuare sprijin pentru guvernul de coaliţie". 

„Noi am luat o decizie în urmă cu două săptămâni prin care spijinul politic pentru Viorel Ilie e menţinut, deci nu suntem de acord cu vreo propunere de demisie proprie, de a lua in consideraţie un act de demisie. (...) Ne menţinem angajamentul politic semnat şi agreat prin protocolul de colaborare a coaliţiei", a mai spus liderul ALDE. 

Cei trei membri ai guvernului cap de listă la remaniere sunt şefii de portofolii cu probleme penale, Viorel Ilie, ministrul pentru relaţia cu Parlamentul, Sevil Shhaideh, ministrul Dezvoltării Regionale, şi Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene. 

Pe surse au apărut, însă, şi alte nume care s-ar afla pe „lista neagră” a lui Tudose: Ilan Laufer, ministrul pentru Mediul de Afaceri, şi Răzvan Cuc, de la Ministerul Transporturilor. 

Miercuri, Sevil Shhaideh anunţa că decizia sa referitoare la  demisie este deja luată şi că ea va fi comunicată în CEX. „Eu cred că sunt acelaşi om, am respectat întodeauna partidul şi cel care m-a pus în funcţia de mininistru este CEx-ul şi decizia mea, care este luată, va fi comunicată mâine în CEx. Permiteţi-mi să nu fac afirmaţii despre poziţia mea pe scările DNA sau pe stradă", a declarat Sevil Shhaideh, la ieşirea de la DNA.

Anterior, premierul Mihai Tudose, care a avut două întâlniri cu liderul PSD, Liviu Dragnea, în cursul zilei de miercuri, a declarat, referindu-se la miniştrii Shhaideh şi Plumb, vizaţi de remaniere, că există o problemă de „percepţie” la Bruxelles, ambii fiind vizaţi, în acest sens, potrivit Mediafax. 

Premierul Mihai Tudose a precizat, miercuri, referindu-se la miniştrii Shhaideh şi Plumb, vizate de remaniere, că există o problemă de „percepţie” la Bruxelles, cele două fiind exact pe această relaţie cu Bruxelles-ul, el arătând că are, ca şef al Guvernului, o „impunere” în acest sens.

„În ceea ce priveşte partea guvernamentală a problemei, nu pot să nu fiu alături de colegii mei din Guvern, care sunt azi într-un anumit tip de stres pe această problemă. Trebuie să înţeleagă toată lumea că cea mai mare problemă pe care o avem acum este ca actul de guvernare să se desfăşoare în mod normal, să ducem programul de guvernare la capăt, iar un elemenet important în acest program este atragerea de fonduri europene”, a spus Tudose.

El a ţinut să facă distincţia între "realitate" şi "percepţie", şi a subliniat că "percepţia" de la Bruxelles este alta decât "realitatea" din România.

„Şi cele două colege (Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb, n.r.) – ştiţi foarte bine - avem o realitate şi o percepţie. Realitatea este că este prezumţia de nevinovăţie, au fost o mulţime de cazuri în care cei care au fost puşi sub acuzare în diverse etape ale procesului penal s-au dovedit a fi nevinovaţi, cu vieţile distruse sau oricum schimbate total, dar avem şi o percepţie şi percepţia la Bruxelles este cu totul alta decât realitatea de aici. Dar fiind faptul că cele două colege sunt exact pe zona aceasta de relaţie cu Bruxellul, de aici apare problema. Am o părere personală pe care v-am spus-o şi o impunere ca şef al Guvernului. Asta este tot”, a adăugat Tudose.

Posibilă şedinţă în coaliţie

Lucrurile vor trebui, însă, tranşate şi în şedinţa de coaliţie, între PSD şi ALDE apărând deja unele tensiuni referitoare la demiterea lui Viorel Ilie. Alianţa a anunţat că nu-i retrage sprijinul politic şi că îl doreşte în continuare la Palatul Victoria. 

Totuşi, miercuri, ministrul pentru relaţia  cu Parlamentul a declarat că este dispus să-şi dea demisia afirmând că se va lua o decizie după ce preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, va reveni în ţară.

„Vom lua o decizie, aşa cum am stabilit, când se va întoarce domnul preşedinte Tăriceanu. Desigur, (sunt dispus să renunţ la mandat-n.r.)”, a declarat ministrul delegat Relaţia cu Parlamentul, Viorel Ilie, întrebat dacă este dispus să renunţe la mandat.

 

Citește și: