15228 vizualizări 5 mar 2018

Comitetul Executiv al PSD a decis ca la Congresul din 10 martie să fie supus votului postul de preşedintele executiv al partidului, postul de secretar general şi posturile de vicepreşedinţi.

"S-a luat decizia privind organizarea de alegeri pentru preşedinte executiv, secretar general, pentru ca acest post să fie ales de Congres, şi vicepreşedinţii", a declarat Liviu Dragnea, după şedinţa CEx al PSD, de luni.

Liderul PSD a mai anunţat că la Congresul din data de 10 martie, începând cu ora 11.00, se vor vota modificările legate de Biroul Politic Naţional, dar şi reprezentativitatea, adică 8 vicepreşedinţi femei şi 8 bărbaţi.

Chiar dacă a anunţat că e dispusă să candideze pentru un post de vicepreşedinte, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat, luni, înainte de şedinţa CEx PSD, că, dacă proiectele Capitalei nu vor fi duse la îndeplinire într-un timp rezonabil, va demisiona din funcţiile politice.

 „Îmi voi da demisia din toate funcţiile politice şi rămân simplu membru de partid. (..) Dacă într-un timp rezonabil problemele grave ale Capitalei nu se vor rezolva, eu îmi dau demisia din toate funcţiile politice. Am stabilit cu doamna Dancilă un calendar pentru toate problemele sensibile. Nu fac parte din nicio tabără, nici pro, nici anti Drganea. Nici preşedintele (n.r.Liviu Dragnea) nu e de acord cu aceste tabere şi zone de interes care s-au creat în partid. Dacă voi avea susţinearea colegilor de la Bucureşi şi a organizaţiei de femei, voi candida pentru un post de vicepreşedinte naţional. Dacă aceste termne sunt depăşite nu mai accept cum am făcut până acum, îmi dau demisia", a declarat Gabriela Firea.

De asemenea, edilul Capitalei a acuzat fostul Guven că nu a ajutat Primăria, susţinând că sunt oameni în ministere care "pun beţe în roate" proiectelor Municipalităţii.

 „Aş dori să aflu motivele pentru care sunt puse beţe în roate primarului. E vorba de oameni care lucrează în ministere, care reprezintă interese financiare foarte importante. Un ministru nu poate să spună că nu poate pentru că nu-l lasă directorii, directorii au interese financiare, politice. Un ministru, daca se lasă subjugat de directori, nu e bun de ministru", a completat Firea. 

„Tensiunile din partid, o sinucidere politică”

Gabriela Firea a declarat că vor fi alegeri pentru funcţiile de preşedinte executiv şi vicepreşedinte al partidului, menţionând că tensiunile din partid reprezintă „o sinucidere politică"

 „Dorinţa colegilor noştri este ca în partea a doua a zilei să fie alegeri pentru funcţiile de vicepreşedinte şi preşedinte executiv. Au fost voci care spuneau că nu era nevoie de aceste alegeri, dar pe de altă parte, preşedintele (n.r. Liviu Dragnea) a explicat că nu e vorba de epurari sau de a scăpa de nişte persoane incomode, ci de o schimbare de structură a Biroului Permanent Naţional. În legătură cu faptul că aş face parte dintr-o tabără care doreşte să destabilizeze partidul şi să-l detroneze pe domnul preşedinte Dragnea, dezmint aceste lucruri. (..) Consider că e o sinucidere politică că în PSD sunt frământări care nu au o sursă clară. Nemulţumiri sunt, am şi eu. De aici până la a ajunge să organizezi un puci este cale foarte lungă", a declarat Gabriela Firea.

Liviu Dragnea: „Mi-a dat câteva mesaje după ce a declarat la presă. I s-au pus, probabil, beţe în roate, ceea ce a spus doamna Firea este adevărat"

La scurt timp, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a ţinut să-i dea dreptate Gabrielei Firea şi a afirmat că, într-adevăr, probabil că i s-au pus beţe în roate, atât ei, cât şi primarilor de sectoare, şi că edilul a avut o discuţie şi cu Viorica Dăncilă, pentru a dezvolta un adevărat parteneriat între Guvern şi Primărie. 

„Eu am citit ce a spus şi am si vorbit cu doamna Firea, mi-a dat câteva mesaje după ce a declarat la presă. I s-au pus, probabil, beţe în roate, ceea ce a spus doamna Firea este adevărat. Am avut o discuţie cu dumneaei şi cu primarii de sectoare, a avut şi separat discuţii cu doamna prim ministru, s-a făcut în sfârşit un plan de colaborare serios între Guvern şi Primăria Capitalei, care va începe să se implementeze curând, pentru că sunt angajamente pe care ni le-am luat şi eu şi doamna Firea în campania de la locale", a spus Dragnea, înainte de şedinţa CEx.

„Asta ne-a spus şi aseară doamna Firea la întâlnirea pe care am avut-o cu toţi preşedinţii de organizaţii. Asta am spus şi eu. Cei care nu înţeleg că societatea românească a evoluat, că PSD-ul a evoluat şi are o răspunere uriaşă, înseamnă că au rămas în trecut. PSD nu mai acceptă în interiorul lui tot felul de ciondăneli şi discuţii mici privind funcţii şi funcţioare", a mai transmis acesta. 

Referitor la susţinerea sa în cadrul partidului, şeful PSD s-a declarat exasperat de această discuţie care durează de un an de zile, afirmând ironic că, probabil, nici Congresul nu va fi suficient şi va trebui să caute suport undeva în Asia. 

„Mandatul meu nu trebuie să fie prelungit, pentru că suntem în termen. Nu discutăm de prelungiri de mandate, s-a discutat despre vicepreşedinţi şi o să discutăm şi alte lucruri în CEx. (...) Eu m-am săturat de un an de zile de când se vorbeşte despre subiectul ăsta. Am văzut că aproape toate organizaţiile au dat rezoluţii de susţinere, probabil că nu o să fie suficient nici Congresul, poate va trebui să caut susţinere din Asia. Faptul că unul, doi, trei colegi, camarazi, ca să spunem aşa, tot vorbesc despre asta...", a conchis Dragnea. 

Cele mai multe organizaţii şi-au exprimat în această perioadă sprijinul politic pentru Liviu Dragnea 

Cei care şi-au anunţat candidaturile pentru funcţii de conducerela Congresul PSD sunt liderul PSD Vrancea, Marian Oprişan, secretarul general adjunct al partidului, Codrin Ştefănescu, iar vineri, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a susţinut că, dacă va fi recomandată de către organizaţia de femei a PSD pentru o funcţie de conducere, va candida la un post de vicepreşedinte.

Întrebat, în 21 februarie, dacă va candida la o funcţie de conducere în PSD, Oprişan a spus: „Să vedem ce stabilim în BPN, în CExN, ce formă va exista şi Congresul va avea loc la data stabilită. Dacă se impune alegere a unui nou BPN în Congres, da, fără niciun fel de problemă. Nu am candidat în 2015 la Congres pentru că am spus că nu candidez pentru că am un dosar, e dosarul meu, nu e dosarul partidului. De data asta, pentru că am demonstrat întregii naţiuni că sunt nevinovat şi nu am nicio legătură cu ceea ce mi-au fost aduse ca şi acuzaţii, vă spun cât se poate de clar că eu candidez la o funcţie de conducere în PSD”.

La rândul său, secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu, a declarat că va candida la Congresul extraordinar din luna martie pentru orice funcţie, el arătând că nu îi este frică de concurenţă.

„Ştiţi foarte bine că voi candida, pentru orice funcţie. Nu mi-e frică de concurenţă în interiorul partidului. Chiar am fost printre cei care au susţinut ideea de Congres cu alegeri şi pentru vicepreşedinţi. O să fie o competiţie probabil în partid, dacă vom stabili lucrul ăsta. Încă nu am bătut în cuie”, a spus Ştefănescu.

De asemenea, acesta a arătat că nu ştie de ce i-a devenit antipatic liderului PSD Liviu Dragnea.

„A zis domnul Dragnea şi asta este! Nu ştiu de ce am devenit antipatic domnului Dragnea în ultima perioadă, că-s acelaşi Codrin Ştefănescu care a stat langă Liviu Dragnea în momente foarte grele şi nu fac nici eforturi disperate să devin nici simpatic, nici antipatic mai mult decât sunt antipatic. Voi continua aşa cum fac de 28 de ani să spun lucrurilor pe nume, exact ce gândesc”, a spus Ştefănescu.

Pe de altă parte, preşedintele executive al PSD, Niculae Bădălău, nu s-a hotărât încă dacă va candida sau nu pentru un nou mandat.

„99 % din primari au spus sa candidez în continuare (...) ca şi din preşedinţii de organizaţii judeţene, dar pâna la urmă e decizia mea şi a familiei vizavi de subiectul ăsta - dacă imi mai asum încă un mandat. Este o sarcină extrem de importantă şi, dacă voi considera că încă pot să-i fac faţă, voi candida. Dacă voi considera că trebuie sa vină cineva mai tânăr cu o nouă forţă, atunci, pentru binele partidului, voi sprijini acea persoană”, a spus Bădălău în 21 februarie, întrebat dacă va mai candida la Congres.

Totodată, întrebat dacă relaţia sa cu liderul PSD Liviu Dragnea e la fel ca atunci când a preluat funcţia de preşedinte executiv, Bădălău a răspuns: „Cred că e mai bună în acest moment”.

Chestionat ce modificări ar trebui introduse în Statutul PSD, Bădălău a spus: „Să fie un statut mult mai simplu, mai eficient, mai viabil şi în acelaşi timp cred că trebuie, la alegeri, ca asumare, schimbate foarte multe lucruri. Vom veni cu propuneri”.

Cel care a exclus o candidatură la Congresul din 10 martie este vicepremierul Paul Stănescu. Acesta a precizat că nu candidează la nicio funcţie la Congresul extraordinar al PSD. „Nu mai candidez. Nu mai vreau. Simplu”, a spus Stănescu.

Citește și: