Gandul.info
Cristina ANDREI
2711 vizualizări 18 oct 2017

„Transferul contribuţiilor rămâne, pentru că altfel nu puteam să aplicăm Legea salarizării. (...) În ceea ce priveşte contribuţiile, din ceea ce am înţeles eu de la primul ministru, care este totuşi şeful Guvernului, nu mai reprezintă asta o problemă pentru că toată lumea a înţeles şi nu mai susţine nimeni că acest contribuţii fac rău şi angajatului şi angajatorului", a declarat Liviu Dragnea. 

Miercuri, ministrul de Finanţe Ionuţ Mişa a insistat că există bani pentru plata pensiilor şi salariilor şi că zvonurile potrivit cărora cheltuielile nu pot acoperite nu sunt adevărate. 

„Proiecţia bugetară care e deja realizată, proiecţia de buget pe anul 2018 ne dă posibilitatea să ne încadrăm în 2,96% pe ESA deficit şi indiscutabil au fost prevăzute şi sumele aferente Legii salarizării. Deci nu avem nicio problemă din punct de vedere al finanţării. Nu este nicio problemă nici la nivelul Ministerului de Finanţe, nici la nivelul Guvernului de a nu avea capacitatea să finanţeze proiectele pe care le are deja în desfăşurare", a spus Ionuţ Mişa

Tot miercuri, liderul sindicatului Sanitas, Leonard Bărăscu, a declarat că ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, i-a avertizat pe sindicalişti, în urmă cu zece zile, că dacă nu vor fi trecute contribuţiile de la angajator la angajat, Executivul nu va avea bani pentru aplicarea Legii salarizării.

„Să găsim această posibilitate ca un om care lucrează în ATI să aibă un salariu care nu va fi acelaşi cu unul care lucrează în policlinică şi atunci nu va mai fi nevoie. Sporurile vor fi prinse în aceste salarii. Ne-a spus doamna ministru că se poate face inclusiv acest lucru, vor intra într-un salariu, nu vor mai fi denimite sporuri. Asta e o variantă de afară. Problema delicată este că domnul Mişa spune că nu cadrează ceea ce dorim noi cu banii pe care îi au, iar neaplicarea acestor treceri a transferurilor – statul câştigă din ea 23 de miliarde şi atunci îi va fi mai uşor. Oricum pentru legea salarizării nu au bani să o aplice mai ales aşa pentru noi cu sporurile de rigoare pe care nu le-au luat în calcul”, a declarat Leonard Bărăscu, la finalul discuţiilor de la Palatul Victoria pe tema sporurilor.

Întrebat când le-a spus Ionuţ Mişa că Executivul nu va avea bani pentru aplicarea Legii salarizării, în caz că nu vor fi trecute contribuţiile de la angajator la angajat, Bărăscu a precizat că acest lucru s-a întâmplat în urmă cu zece zile.

 

Citește și: