Cristina ANDREI
7232 vizualizări 15 feb 2016

„Am anunţat deja de aseară public că, mai ales după noile amendamente pe care le voi depune astăzi, această lege nu va mai putea fi înţeleasă greşit. Scopul principal, scopul iniţial al legii, care este o dorinţă la care nu renunţ, este aceea de a promova toleranţa şi demnitatea umană prin educaţie, prin sistemul educaţional şi prin administraţie", a spus Liviu Dragnea.

Liderul social-democraţilor a declarat că legea nu este una coercitivă, şi, ca dovadă, după eliminarea amenzilor prevăzute, din textul ei va fi scoasă şi definiţia defăimării sociale. Întrebat cu ce va fi înlocuit aceasta, Dragnea a răspuns prompt: „cu nimic". El a adăugat că în legislaţia românească există prevederi care pot constitui un abuz, dar pe care nimeni nu le-a sancţionat public.

„Deja au fost scoase amenzile, astăzi o să eliminăm complet articolul pentru ca nicio virgulă să nu mai poată fi folosită de cei care au manipulat pentru a deturna atenţia de la scopul principal al legii. (...) În schimb, rămân în legislaţia în vigoare de astăzi măsuri coercitive care n-au fost criticate la vremea respectivă, de care eu acum nu mă ocup. Definiţia defăimării sociale va fi eliminată şi va fi înlocuită cu 'nimic',  pentru că scopul principal al legii rămâne în continuare toleranţa umană", a explicat Liviu Dragnea,

Preşedintele PSD a mai spus şi că una dintre noutăţi este definirea noţiunii de „toleranţă umană", despre care acesta consideră că nu afectează libertatea de exprimare a nimănui. „În continuare se poate înjura la televizor, se poate înjura pe Facebook, se poate înjura pe orice sistem de comunicare", a încheiat Dragnea.


La sfârşitul şedinţei Biroului Politic Naţional, liberalii au declarat că unul dintre punctele de pe agenda discuţiilor a fost şi legea defăimării, despre care Alina Gorghiu a spus că toţi colegii săi „au desfiinţat-o" în plen. Copreşedintele PNL a menţionat că miercuri vor milita pentru respingerea legii în această formă.

„Punctul doi în discuţie a fost veşnica, eterna, nepreţuita lege a domnului Dragnea, lege la care aţi văzut că au fost reacţii inclusiv din partea ambasadei Statelor Unite astăzi (...). Înţeleg că domnul Dragnea astăzi dă înapoi, deşi trei zile a ţinut stindardul defăimării sus. Nu ştiu ce vor face PSD, UNPR, ALDE, cei care au susţinut această lege, ştiu ce va face Partidul Naţional Liberal miercuri, şi anume că vom milita pentru respingerea acestei legi în această formă", a spus Gorghiu.

Citește și: