Clarice DINU
3210 vizualizări 17 mar 2013

Doi foşti premieri, doi foşti miniştri şi un fost primar al capitalei sunt pe lista de prezidenţiabili ai Elenei Udrea care ea însăşi se consideră potrivită pentru funcţia de premier, cel puţin în comparaţie cu Victor Ponta pe care îl vede rivalul său nu doar acum, dar şi în perspectivă. Invitată la emisiunea "După 20 de ani", difuzată duminică la ProTv, deputata PDL, intrată în lupta pentru şefia partidului împotriva actualului lider Vasile Blaga, a susţinut că are energia de a inversa trendul descrescător pe care au intrat democrat-liberalii astfel încât PDL să obţină un scor în jur de 20 la sută la europarlamentarele de anul viitor şi să facă o figură bună la prezidenţiale. Udrea a susţinut că nu vizează o candidatură pentru Cotroceni, dar a identificat mai multe nume care şi-ar putea asuma statutul de prezidenţiabil al PDL.

Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a fost invitat de realizatorii emisiunii ”După 20 de ani” să participe la dezbatere alături de contracandidata sa la şefia partidului, însă acesta a declinat invitaţia invocând programul încărcat de deplasările în ţară.

Prezidenţiabilul PDL

"Nu voi candida la Preşedinţie. (...) Va fi obligaţia noii conduceri, obligaţia mea, să vin cu cel mai credibil candidat al eşicherului politic de centru-dreapta cu care să putem să câştigăm alegerile, susţinut de formaţiunile de centru-dreapta. Sunt mai multe nume pe care le am în vedere şi pe care vi le pot spune. Sunt fie oameni din partid, fie din afara partidului, m-aş bucura să apară şi alte posibilităţi. Aş începe cu un candidat care este în partid şi care este într-o recuperare de imagine în forţă, şi este vorba de Emil Boc(fost premier - nr), care a câştigat Primăria Clujului şi recuperează imaginea după guvernarea pe care a condus-o. Mihai Răzvan Ungureanu(fost premier - nr) ar putea fi un candidat, Cătălin Predoiu(fost ministru al Justiţiei - nr) ar putea fi un alt candidat, Cristi Diaconescu(fost ministru al Justiţiei şi Externelor, în prezent consilier prezidenţial - nr) ar putea fi un alt candidat, Adriean Videanu(fost primar al Capitalei-nr) ar putea fi un alt candidat", a spus Elena Udrea, care a admis că o discuţie concretă în acest sens nu a avut loc deocamdată.

"O discuţie ca aceasta se face şi după ce partidul îşi găseşte drumul pentru că în acest moment, dacă nu poţi să pui în spatele oricărui candidat ai avea un vehicul politic puternic, poţi să mergi în alegeri cu oricine, nu vei avea mare succes", a precizat ea.

Ponta, prezidenţiabil PSD, Tăriceanu-PNL

Dacă deocamdată se află în căutarea prezidenţiabilului PDL, Elena Udrea se declară convinsă în privinţa contracandidaţilor acestuia la alegerile din 2014. Deputata democrat-liberală crede că USL se va rupe, iar PSD şi PNL vor intra în cursa pentru Cotroceni cu Victor Ponta, respectiv Călin Popescu Tăriceanu. 

"USL va avea doi candidaţi. Unul va fi Victor Ponta, din partea PSD, iar cei de la PNL probabil vor veni cu Tăriceanu. Dacă USL se va rupe şi se va rupe în mod inevitabil pentru că vin alegerile europarlamentare şi prezidenţiale şi vor candida separat, atunci nici domnul Antonescu nu mai rămâne în fruntea PNL pentru că dânsul este într-o scădere de popularitate accelerată după evenimentele de astă vară şi după ce a reuşit să demonstreze incapacitatea de a fi un lider cu adevărat european şi un lider care să arate că ştie ce înseamnă principiile democraţiei. Când nu va mai avea pâinea şi cuţitul, cum are astăzi posibilitatea să împartă funcţii, propriul partid va veni cu un candidat la preşedinţie mai bun decât domnul Antonescu", şi-a explicat teoria Elena Udrea.

Cât priveşte planurile sale, dincolo de şefia partidului pe care speră să o câştige în faţa lui Vasile Blaga, Elena Udrea spune că se simte în stare să conducă chiar şi un guvern.

"Da, în mod cert da (mă simt în stare să conduc un guvern-nr), nu numai prin propria mea experienţă de ministru care a avut cea mai bună absorbţie a fondurilor europene, care a semnat peste 6.000 de proiecte cu finanţare de fonduri europene sau de la buget de pe urma cărora se construieşte în această ţară cât nu s-a construit în 20 de ani, ci şi prin comparaţie cu actualul prim-ministru", a spus ea, care l-a identificat pe Victor Ponta drept rivalul său politic pentru mulţi ani de acum încolo.

"Dacă destinul PDL stă în pantofii Elenei Udrea, sunt gata să merg în tenişi"

Elena Udrea a pledat, totodată, pentru parteneriatul Traian Băsescu-PDL, partid din care a susţinut că nu va pleca chiar dacă ar pierde cursa pentru şefia formaţiunii. Întrebată dacă este normală implicarea şefului statului în campania internă din PDL, deputata a spus că şefului statului îi pasă de ce se întâmplă în partid, intervenţiile sale fiind nu atât în favoarea sa, ci mai degrabă pentru a exprima neîncrederea în capacitatea lui Vasile Blaga de a fi la frâiele pedeliştilor.

"De fiecare dată a susţinut celălalt candidat. Arată neîncrederea preşedintelui în Vasile Blaga de a fi preşedintele PDL", a spus Udrea care nu s-a arătat deranjată de observaţiile prezidenţiale la adresa sa. "Dacă destinul PDL stă în pantofii Elenei Udrea, sunt gata să merg în tenişi", a comentat ea.

Tot când vine vorba de partid, Elena Udrea a recunoscut că a făcut o eroare în vara anului trecut când nu a candidat la primăria Capitalei, optând pentru varianta Silviu Prigoană care era cel mai bine cotat în sondaje.

"Probabil cea mai bună soluţie ar fi fost să candidez eu însămi. Dacă ar fi să o iau de la capăt acesta este singurul lucru pe care l-aş schimba în cariera mea. Aş candida eu la Primăria Capitalei împotriva lui Sorin Oprescu şi în mod cert altul ar fi scorul pentru că lucrul ăsta s-a văzut la alegerile parlamentare", a apus Udrea, excluzând însă o candidatură la localele din 2016. "Cred că în 2016 ar putea candida din nou Adriean Videanu", a precizat ea.

 

Citește și: