Sorina Ionaşc
2048 vizualizări 25 iun 2015

Fostul ministru al Transporturilor, Ioan Rus, a trimis o scrisoare românilor, prin care îşi prezintă scuzele pentru cuvintele jignitoare spuse la adresa celor care muncesc în străinătate. Publicată pe site-ul Ministerului Transporturilor, cu titlul "Raport de activitate", mesajul trimis de Rus începe cu formularea clasică "Dragi români".

Astfel, el se laudă că, în cariera lui politică, "a fost un om al acţiunii şi mai puţin al cuvintelor".

"Îmi dau seama că felul în care m-am exprimat a cauzat suferinţă multora dintre dumneavoastră, iar pentru acest fapt am înţeles să îmi dau demisia. Îmi cer iertare tuturor românilor pentru cuvintele pe care le-am folosit în legătură cu aceia dintre ei nevoiţi să plece să lucreze în străinătate în căutarea unei vieţi mai bune pentru ei şi pentru copiii lor. Modul în care m-am exprimat nu reflectă ceea ce cred şi gândesc. Pentru mine, românii din interiorul şi din afara graniţelor fac parte din naţiune, au aceleaşi drepturi şi le datorăm un respect egal. Pe de altă parte, am cunoscut şi înţeleg drama celor plecaţi departe de casă, eu însumi am în familia extinsă rude, cum am şi prieteni, care lucrează în ţările europene sau peste ocean. Nu a fost nicio clipă intenţia mea să jignesc ori să rănesc pe cineva", a transmis Ioan Rus, prin scrisoarea deschisă.

Pe de altă parte, fostul ministru al Transporturilor nu vrea ca această "neglijenţă în exprimare" să şteargă "aproape două decenii de activitatea politică onestă".

El vorbeşte despre Master Planul General de Transport ca fiind o oportunitate inclusiv pentru românii plecaţi în străinătate, care s-ar putea întoarce în ţară să muncească în construcţii. "Am crezut şi atunci, cum mai cred şi astăzi, că românii sunt o naţiune de oameni muncitori care vor arata adevărata faţă a României în străinătate, vor aduce acasă o nouă cultură, iar modernizarea României va fi, astfel, mult mai rapidă", a mai scris el.

La final, Ioan Rus face un apel către tineri pentru a se implica în mediul politic, susţinând că este nevoie de o nouă generaţie de politicieni " care îşi va construi singură destinul şi o Românie mai bună, una în care milioane de români se vor putea întoarce acasă şi alte milioane nu vor fi nevoiţi să pribegească prin lume".

"A fost o onoare pentru mine să fiu în slujba românilor şi, de fiecare dată, am încercat să fac tot ce mi-a stat în putere pentru a lua deciziile potrivite pentru ţara noastră", a încheiat Ioan Rus.

Ministrul Transporturilor, Ioan Rus, şi-a prezentat demisia premierului Victor Ponta, după scandalul izbucnit în urma declaraţiilor făcute la Digi24. El a declarat, în contextul în care vorbea despre românii din străinătate şi despre cât câştigă aceştia muncind în construcţii, de exemplu, cu un salariu de 1.500 de euro, că ”de banii ăştia copiii se fac golani acasă, iar nevasta curvă”. Ulterior, ministrul şi-a prezentat scuzele: „Îmi cer scuze dacă, prin formularea aleasă, am jignit pe cineva, dar intenţiile mele au fost de a semnala o situaţie gravă”.

Citește și: