Gandul.info
Cătălina Mănoiu
4809 vizualizări 20 feb 2018

„Da. Comisia nu este în măsură să dea răspunsul. Comisia va face demersurile pe care le consideră necesare pentru a afla amănunte. Nu numai în 2014 am avut telefonul sub ascultare, în perioada campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, l-am avut pus sub ascultare şi în 2012 când au fost campaniile electorale şi referendumul pentru suspendarea preşedintelui de atunci. Şi nu ştiu dacă nu am şi astăzi telefonul pus sub ascultare”, a declarat preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, întrebat dacă a solicitat informaţii Comisiei pentru controlul SRI cu privire la baza legală a mandatului de ascultare care a fost emis pe numele său în campania electorală din anul 2014.

Călin Popescu Tăriceanu a precizat că în anul 2012 a fost ascultat în dosarul în care ulterior s-a disjuns acuzaţia şi acţiunea împotriva sa de mărturie mincinoasă.

Preşedintele Senatului a afirmat că DNA i-a comunicat, la cerere, că nu au existat informaţii relevante în legătură cu dosarul în care au fost făcute cercetări.

„Am cerut, în urma comunicării pe care mi-a făcut-o DNA, că am fost monitorizat cu atenţie timp de 4 luni în anul 2014, am cerut procesele verbale de redare a acestor convorbiri. Am primit comunicarea pe 18 ianuarie şi am cerut imediat legal procesele verbale de redare şi am primit un răspuns de la DNA că nu există procese verbale de redare. Patru luni de zile am fost ascultat cu grijă şi nu numai ascultat că mandatul iniţial prevedea şi localizare şi fotografiere, ca în final să nu existe procese verbale de redare”, a precizat Tăriceanu.

Preşedintele Senatului se întreabă dacă nu cumva au existat alţi beneficiari în afara de DNA în ceea ce priveşte informaţiile pe care SRI le-a obţinut în cazul său în anul 2014.

„Ca să vă explic ce înseamnă lucrul acesta, că nu au găsit nimic relevant în legătură cu dosarul în care au făcut cercetări în ceea ce mă priveşte. Eu îmi pun întrebarea în 2014 eram înscris în cursa electorală, eram candidat la alegerile prezidenţiale, nu există cumva riscul ca aceste informaţii să fi avut alţi beneficiari, în afară de DNA care să spunem era beneficiarul legal? Au existat alţi beneficiari în afară de DNA în legătură cu aceste informaţii pe care le-a obţinut SRI la vremea respectivă? (...) Asta este una dintre problemele pe care le-am ridicat”, a spus preşedintele Senatului.

Călin Popescu Tăriceanu a afirmat că nu numai politicienii au fost interceptaţi.

„Este normal să existe o astfel de intruziune în viaţa privată? Nu este vorba numai despre politicieni când discutăm despre 300.000 de cetăţeni. Politicienii reprezintă probabil nici 1%, restul sunt cetăţeni care nu au nicio legătură cu politica”, a spus Tăriceanu.

Citește și: