Adrian POPESCU
881 vizualizări 18 mar 2014

 După ce în urmă cu câteva luni primarul Sibiului, Klaus Johannis, prim-vicepreşedinte al PNL, câştiga la Curtea de Apel Alba procesul intentat ANI, obţinând anularea deciziei de incompatibilitate, colegul său de partid, Aristotel Căncescu, preşedintele C.J. Braşov şi vice al PNL a scăpat şi el marţi, la Curtea de Apel Braşov, de eticheta „incompatibil” pusă de ANI. Alături de Johannis şi de alţi vreo 20 de primari din Sibiu şi Braşov, Căncescu fusese declarat incompatibil de ANI în aprilie 2013, la scurt timp după ce edilul Sibiului devenise prim-vicepreşedinte al PNL. Pentru toţi membrii „lotului”, acuzaţia era aceeaşi: făceau parte, ca reprezentanţi ai administraţiilor locale pe care le conduceau, din Consiliul de Administraţie al SC Apă Canal SA Sibiu -  societate comercială de interes regional înfiinţată în 2009 pentru realizarea de proiecte de infrastructură cu finanţare europeană în localităţi din Sibiu şi Braşov – lucru decretat de ANI drept ilegal. Primul care a contestat decizia de incompatibilitate a fost, cum arătam, edilul Sibiului, care, în toamna anului trecut, a câştigat la Curtea de Apel Alba  procesul cu ANI, dosarul aflându-se acum la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care urmează să judece recursul declarat de Agenţie împotriva sentinţei Curţii de Apel Alba. Marţi, la Curtea de Apel Braşov, Căncescu a obţinut şi el câştig de cauză, judecătoarea Simona Gavrilă dispunând anularea raportului de evaluare prin care ANI îl declarase incompatibil. Sentinţa nu este irevocabilă, ANI putând să o atace cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare.

„Tehnica” trasului de timp

Dacă, imediat ce i-a fost comunicată, edilul Sibiului a atacat decizia de incompatibilitate la instanţa competentă – Curtea de Apel Alba – Căncescu a prefera „tehnica” trasului de timp: a contestat decizia ANI la o instanţă necompetentă, Tribunalul Braşov, unde judecătoarea Teodora Vârceoroveanu a ţinut dosarul mai bine de jumătate de an înainte de a-l declina Curţii de Apel Braşov. La fel a procedat şi primarul Făgăraşului, Sorin Mănduc, subaltern de partid al lui Căncescu, declarat şi el incompatibil de ANI în „lotul johannis”, al cărui dosar a zăcut şi el vreo şapte luni la Tribunalul Braşov, înainte ca judecătoarea Carmen Solcoi să constate că această instanţă nu are competenţa de a-l judeca şi să-l decline la rândul ei Curţii de Apel Braşov, unde primul termen e programat pentru 21 martie curent.

Judecător înlocuit la ultimul termen, după respingerea unei cereri de abţinere

Pe lângă trasul de timp, soluţionarea procesului lui Căncescu cu ANI mai ridică un semn de întrebare: judecătoarea Simona Gavrilă, care a anulat decizia de incompatibilitate, a intrat în completul de judecată abia la ultimul termen, în 11 martie a.c. Până atunci, cauza fusese judecată – urmare repartizării aleatorii a dosarului – de magistratul Clara Elena Ciapă, care însă, chiar la primul termen, în 11 noiembrie 2013, făcuse o cerere de abţinere. Motivul: tatăl ei este unul dintre subalternii lui Căncescu din Consiliul Judeţean Braşov, instituţie în care are statut de funcţionar public, angajat pe un post de consilier. Judecată în Camera de Consiliu, cererea de abţinere a fost respinsă însă de judecătoarea Oana Boureanu, care a considerat că acest lucru nu poate constitui  în nici un caz  temei de suspectare a magistratului Ciapă de lipsă de imparţialitate. Cu toate acestea, la ultimul termen al procesului - singurul la care ANI a trimis un reprezentant – locul judecătoarei Ciapă fusese luat de colega sa de instanţă Simona Gavrilă. „Doamna judecător Ciapă a trecut de la secţia de contencios administrativ la o altă secţie, făcuse cerere în acest sens cu mai multă vreme în urmă”, a sunat explicaţia purtătoarei de cuvânt a Curţii de Apel Braşov, judecătoarea Mirela Şerban.

Citește și: