Gandul.info
Clarice DINU
2496 vizualizări 23 apr 2018

„Am avut o discuţie destul de lungă. Înţeleg că de fapt Guvernul a vrut să creeze un fel de platformă de discuţie. Ceea ce nu e greşit. De aici până la mutarea ambasadei e cale lungă. (...) A fost o discuţie în jurul temei mutării ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim. Am explicat doamnei Dăncilă câteva chestiuni şi, în final, cred că a înţeles un pic mai bine”, a declarat preşedintele. 

Întrebat despre reacţiile după anunţul făcut oficial de Liviu Dragnea, şeful statului comentat că a fost vorba de o comunicare „profund defectuoasă”. Sper să nu se mai întâmple astfel de gafe din partea Guvernului”, a mai spus Iohannis. 

Preşedintele a adăugat că „nimeni din UE nu-şi mută ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim până nu se lămuresc părţile care este statutul Ierusalimului”. De asemenea, a comentat Iohannis, „nu putem compara situaţia României cu cea a SUA”.

„SUA sunt cea mai mare putere politică şi economică şi au o abordare care le aparţine. Noi avem, de mai bine de jumătate de secol, o abordare echilibrată, respectată şi lumea de acolo a avut încredere în noi. Dacă am face o astfel de mişcare toate părţile şi-ar pierde încrederea în politica românească. Deci dacă facem acest gest, vom pierde peste jumătate de secol de diplomaţie. (...) Acel memorandum nu a fost expediat la preşedinţie. Probabil că o să ne parvină zilele următoare", a mai spus Iohannis.

Liviu Dragnea a anunţat că Guvernul a aprobat un memorandum privind relocarea ambasadei din Israel la Ierusalim, document despre care executivul nu a suflat niciun cuvânt fiind trecut pe lista celor confidenţiale. Nu doar presa nu a fost informată. Nici preşedintele Iohannis nu a ştiut nimic, iar încercarea de a discuta cu premierul Dăncilă a eşuat în primă fază. Aceasta nu a răspuns la telefon pentru că nu l-a auzit. Participa la Simfonia lalelelor de la Piteşti. L-a sunat înapoi pe preşedinte cu întârziere. „A fost o discuţie privată cu domnul preşedinte, pot să confirm că a avut loc această discuţie", a spus Dăncilă, precizând că memorandumul privind relocarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim va fi discutat cu toate instituţiile, inclusiv preşedinţia, dar numai după ce se ajunge la forma finală.

Până atunci, premierul Viorica Dăncilă se pregăteşte de o vizită în Israel săptămâna viitoare, potrivit informaţiilor publicate de presa israeliană

Tonul scandalului l-a dat Liviu Dragnea care a anunţat, joi seară, într-un interviu la Antena 3, că guvernul a aprobat, în şedinţa de guvern de joi, un memorandum privind mutarea ambasadei României din Israel, de la Tel Aviv la Ierusalim. Despre document fusese întrebat, cu câteva ore înainte, purtătorul de cuvând al Guvernului, însă acesta nu a comentat subiectul, iar la o întrebare punctuală a insistat că nu l-a văzut. 

Preşedintele Klaus Iohannis a criticat extrem de dur decizia anunţată de Dragnea, cerând guvernului discernământ şi responsabilitate. Ulterior, Executivul a anunţat că memorandumul privind mutarea ambasadei României din Israel în Ierusalim a fost înaintat de MAE la categoria ”Documente confidenţiale” şi îşi va păstra caracterul până la o decizie finală. La rândul său, MAE a răspunsul criticilor preşedintelui care reclamase că nu a fost informat sau consultat pe marginea acestui subiect, deşi constituţional el are ultimul cuvânt în cazul unei asemenea chestiuni. „Reiterăm că prin acest demers se are în vedere un proces cuprinzător de analiză interinstituţională, cu includerea şi consultarea tuturor instituţiilor şi actorilor relevanţi, conform Constituţiei şi legilor în vigoare”, a precizat Ministerul Afacerilor Externe. 

După o încercare eşuată de a contacta telefonic pe Viorica Dăncilă - pentru că premierul nu a răspuns la apel - Iohannis a avut o discuţie, totuşi, cu premierul. „Iniţial nu am răspuns. Eram la Simfonia Lalelelor, nu am văzut apelul, apoi am sunat şi am discutat cu dumnealui. A fost o discuţie privată cu domnul preşedinte, pot să confirm că a avut loc această discuţie", a spus şeful Guvernului. 

În privinţa memorandumului Viorica Dăncilă a fost foarte evazivă. „A fost adoptat un memorandum în şedinţa de guvern, voi discuta cu preşedintele după adoptare, avem discernământ şi responsabilitate şi vom discuta cu toate instituţiile. Nu pot să vă spun ce conţine memorandumul, dar vă confirm că exista şi vom discuta cu toate instituţiile, inclusiv cu preşedintele. Emitentul stabileşte dacă este la documente clasificate sau nu”, a mai spus premierul.

La fel de confuz a fost şi răspunsul la întrebarea de unde avea Liviu Dragnea detalii despre acest document confidenţial: „S-a stiut despre document, a apărut inainte de a fi votat în sedinta de guvern. In rest nu vă pot spune”. 

 

Dacă România şi-ar muta ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim, ar fi prima ţară din UE care ar face acest gest, şi a patra din lume, după SUA, Honduras şi Guatemala. De altfel, cotidianul israelian Haaretz a comentat decizia Bucureştiului ca fiind „o sfidare a politicii Uniunii Europene”. 

De cealaltă parte, premierul palestinian Rami Hamdallah, s-a întâlnit cu reprezentantul României, joi dimineaţă, într-o încercare aparentă de a preveni relocarea ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim, scrie presa israeliană. Hamdallah a susţinut că „un astfel de pas ar constitui o încălcare a drepturilor palestinienilor şi ar fi contrar rezoluţiilor internaţionale", notează israelnationalnews.com

 

Citește și: