4320 vizualizări 29 ian 2018

„În ceea ce priveşte poziţionarea Departamentului de Stat al SUA, vă mărturisesc că eu am studiat şi în România, am studiat masterat şi doctorat în SUA. În domeniul Dreptului, chiar se situează la nivel international şi, şi acolo, la fel ca în colaborarea cu alte universităţi, în discuţiile cu alţi colegi noi am învăţat un principiu fundamental, şi anume că orice act de justiţie se înfăptuieşte exclusiv în sala de judecată, având la bază probatoriul existent la dosar, iar apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale sunt elemente esenţiale în orice stat de drept”, a declarat Birchall, la audieri.

Totodată, aceasta a precizat că un obiectiv fundamental este consolidarea parteneriatelor strategice, în special cel cu SUA. Alte parteneriate menţionate de Birchall au fost cele cu Franţa, Germania, Republica Moldova, dar şi cu India şi Africa.

„Prioritar pentru fiecare dintre noi este programul de guvernare”, a spus Ana Birchall.

Departamentul de Stat al SUA a dat publicităţii,pe 27 noiembrie, o declaraţie prin care îşi exprimă îngrijorarea faţă de slăbirea independenţei justiţiei în România şi cere Parlamentului să respingă propunerile care afectează statul de drept şi lupta împotriva corupţiei. 

”Statele Unite observă cu îngrijorare că Parlamentul României discută proiecte de legi care ar putea submina lupta împotriva corupţiei şi slăbi indepedenţa justiţiei. Aceste legi, propuse iniţial de Ministerul Justiţiei, ameninţă progresele făcute în ultimii ani de România în construirea unor instituţii judiciare puternice protejate de interferenţa politică”, se arată în declaraţie.

Departamentul de Stat solicită Legislativului de la Bucureşti să nu dea curs propunerilor care ar putea afecta statului de drept şi lupta împotriva corupţiei. ”Îndemnăm Parlamentului României să respingă propunerile care slăbesc statul de drept şi ar putea periclita lupta împotriva corupţiei”, mai precizează sursa citată.

 

 

 

Citește și: