Ana Petrescu
3760 vizualizări 16 nov 2018

"Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat vineri, 16 noiembrie a.c., decretul pentru numirea doamnei Ecaterina Andronescu în funcţia de ministru al Educaţiei Naţionale", informează Administraţia Prezidenţială.

Propunerea fost făcută de premierul Viorica Dăncilă.

"Avem nevoie de oameni cu experienţă. Două portofolii importante şi acest lucru face ca aceste portofolii să fie conduse de oameni care să aducă plus de valoare. România este în grafic pentru preluarea preşedintiei Consiliului UE şi orice declaraţie care aduce o urmă de îndoială face rău României. (....) Nu am transmis propunerile pentru că suntem un guvern politic, am cerut acordul şi merg spre Guvern să fac propunerile", a declarat, marţi, premierul Viorica Dăncilă.

Mandatul Rovanei Plumb, în calitate de ministru interimar al Educaţiei s-a încheiat vineri, când au expirat cele 45 de zile în care putea fi exercitată această funcţie, potrivit Legii 90/2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României şi a ministerelor.

Firea: Am votat ca Ecaterina Andronescu să devină minstru al Educaţiei

Propunerea ca Ecaterina Andronescu să fie numită la Ministerul Educaţiei a fost aprobată în şedinţa PSD de marţi, a confirmat oficial Gabriela Firea şi a fost votată în unanimitate.

"Am votat ca Ecaterina Andronescu să devină minstru al Educaţiei şi este foarte important să dăm un mesaj în toată ţara, că avem un profesionist", a afirmat Firea.

Firea Am votat ca Ecaterina Andronescu să devină minstru al Educaţiei

Dragnea, despre Ecaterina Andronescu: Nu fac reevaluări. Premierul a venit cu cele două propuneri

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a refuzat marţi să facă reevaluări, precizând că propunerile pentru Educaţie şi Afaceri Europene au fost făcute de premier şi votate în Biroul Permanent PSD.

"Eu nu fac reevaluări. Premierul a venit cu cele două propuneri", a declarat Dragnea.

Băsescu: Andronescu, blestemul sistemului de educaţie românesc

Traian Băsescu a afirmat, marţi pe Facebook, că Ecaterina Andronescu, nominalizată să preia Ministerul Educaţiei, este "blestemul sistemului de educaţie românesc". Fostul şef al statului a adăugat că speră ca preşedintele Klaus Iohannis să nu semneze decretul de numire al acesteia.

"Ecaterina Andronescu, blestemul sistemului de educaţie românesc revine în guvern. Doi oameni au distrus sistemul de învăţământ în România, ministrul ţărănist Andrei Marga şi socialista Ecaterina Andronescu, prezervând locurile de muncă a mii de suplinitori şi dascăli incompetenţi şi alungând inginerii din sistemul de învăţământ profesional. Azi vedem efectele. Nu mai avem forţă de muncă satisfăcător calificată. Cei doi, prin deciziile lor, au urmărit de fapt să avem cât mai mulţi absolvenţi de licee teoretice pentru ai împinge către învăţământul superior cu plată, în universităţi de stat sau private. Politici ticăloase, care au ridicat analfabetismul funcţional al tinerilor absolvenţi la nivelul cel mai ridicat din Europa, decizii a căror cost îl plăteşte România, azi, când aducem forţă de muncă calificată în alimentaţie publică, construcţii, şantiere navale, service-uri auto, etc.,din ţări asiatice", a scris Traian Băsescu, marţi pe Facebook.

Fostul şef al statului adaugă că, deşi a fost critică la adresa lui Liviu Dragnea, "incoruptibila" Ecaterina Andronescu a sfârşit prin "a linge ghetele stăpânului" pentru un post de ministru în Cabinetul Dăncilă.

"Spre gloria definitivă a învăţământului românesc, Ecaterina Andronescu a fost renominalizată pentru funcţia de ministru la Ministerul Educaţiei Naţionale în condiţiile în care a făcut pulbere în calitate de parlamentar în Comisia de Învăţământ, chiar Legea 1/20011, Legea Educaţiei Naţionale. Oricum, după ce a fost extrem de critică la adresa lui Dragnea, incoruptibila Ecaterina Andronescu a sfârşit prin a-i linge ghetele stăpânului pentru un vremelnic post de ministru. Sper că profesorul Iohannis o va trimite înapoi la partid pe Ecaterina Andronescu", a completat Băsescu.

Cine este Ecaterina Andronescu

Ecaterina Andronescu revine la Educaţie după ce a mai a avut trei mandate ca ministru. Prima dată a fost şefă a acestui portofoliu în 2000-2003. A devenit celebră pentru că a desfiinţat şcolile de artă şi meserii, iar în 2013 a modificat, fără consultări, subiectele de la Bacalaureat.

Ecaterina Andronescu s-a născut în 7 aprilie 1948, la Malovăţ, Mehedinţi, este căsătorită şi are un copil. În 1972 a absolvit specializarea Ştiinţă şi Ingineria Materialelor Oxidice, Facultatea de Chimie Industrială, Universitatea Politehnică Bucureşti. În 1982 a devenit doctor în Ştiinţa şi Ingineria Materialelor Oxidice, în 1994- 1995 a făcut specializări la Universitatea "Claude Bernard", Lyon Franţa, iar în 1995 -1997 la University of London, Darlinghton Anglia, apoi în 1998 - specializare la University of Sevilla Spania.

În perioada 1972 - 1983 a fost asistent universitar la UPB, apoi 1983 - 1990 - şef lucrări (lector), 1990 - 1994 - conferenţiar, iar din 1994 până în prezent, profesor universitar, la aceeaşi instituţie de învăţământ superior din Capitală.

Ecaterina Andronescu, ministru al Educaţiei pentru a patra oară

Ecaterina Andronescu a avut în Ministerul Educaţiei, iniţial, funcţia de secretar de stat pentru învăţământ superior, în intervalul 1995 - 1996. Apoi, în perioada 2000 - 2003, a fost ministrul Educaţiei şi Cercetării, dar nu şi-a dus mandatul la bun sfârşit fiind revocată de premierul de atunci, Adrian Năstase, în iunie 2003. În Parlament, ministrul numit de PSD a fost deputat în mandatele 1996-2000, 2000-2004, 2004-2008. În mandatul 1996 - 2000 a fost secretarul Comisiei de Învăţământ, Ştiinţă şi Tineret; în 2000 - 2004 - membru în Comisia de Învăţământ, Ştiinţă şi Tineret, funcţie deţinută şi după 2004.

De asemenea, Andronescu a fost senator în legislaturile 2008-2012 şi 2012-2016, din partea aceluiaşi partid.

Din 22 decembrie 2008 şi până pe 1 octombrie 2009 a fost ministrul Educaţiei, Cercetării şi Inovării în Guvernul Boc. Ecaterina Andronescu a demisionat din funcţie pe data de 1 octombrie 2009, în acelaşi timp cu miniştrii social-democraţi, în semn de solidaritate cu Dan Nica, care fusese demis de Emil Boc.

A câştigat un mandat de europarlamentar în 2012, la care a renunţat pentru a rămâne senator şi preşedinte al Comisiei pentru educaţie din Senat.

La data de 2 iulie 2012 a devenit din nou ministru al Educaţiei şi Cercetării, poziţie pe care a deţinut-o până pe 21 decembrie 2012.

Al treilea mandat de senator PSD îl obţine în 2016, iar din 2017 este preşedintele Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru celebrarea Centenarului Marii Uniri şi a Războiului pentru întregirea Neamului.

În anul 2009, Ecaterina Andronescu, pe atunci ministru al Educaţiei, a desfiinţat şcolile de artă şi meserii, iar locurile dedicate acestor domenii au fost redirecţionate către liceele tehnice. Fostul ministru şi-a motivat alegerea prin faptul că anual peste 55.000 de elevi din clasele a IX-a şi a X-a ies din sistemul de educaţie.

De asemenea, tot Ecaterina Andronescu a venit cu o ordonanţă de urgenţă la sfârşitul mandatului din 2012, prin care au fost scoase din Legea Educaţiei Naţionale incompatibilităţile rectorilor-parlamentari. Potrivit acesteia, lectorii pot să îndeplinească funcţia de rectori şi după pensionare. De asemenea, tot ordonanţa de urgenţă adoptată în decembrie 2012 prevede că rectorii pot fi si parlamentari sau pot avea functii de conducere în partide politice, iar profesorii pot să coordoneze, la doctorat, un număr de studenţi aprobat de senatul universitar.

Ecaterina Andronescu, ministru al Educaţiei pentru a patra oară

Tot în anul 2012, Ecaterina Andronescu a propus să fie implementat un Bacalaureat profesional pentru elevii care nu susţin examenul din prima. Bacalaureatul profesional nu le permitea elevilor să se înscrie la universitate.

În vara anului 2013, Ecaterina Andronescu a schimbat, fără consultări publice cu reprezentanţii părinţilor, elevilor sau ai profesorilor, gradul de modificare a subiectelor de la examenul de Bacalaureat, lucru care a dus la nemulţumiri. Astfel, elevii de la liceele Tehnologice, care înregistrau rezultate slabe, au avut subiecte diferite faţă de ceilalţi. Noua schimbare a încurajat creşterea promovabilităţii examenului de Bacalaureat.

Ecaterina Andronescu l-a criticat, în ultima perioadă, pe preşedintele PSD Liviu Dragnea, căruia i-a cerut, în luna august, printr-o scrisoare deschisă, chiar să se retragă de la conducerea partidului. În martie 2018, atunci când a avut loc Congresul extraordinar al PSD, Ecaterina Andronescu şi Nicolae Bănicioiu, care au candidat atunci la funcţia de preşedinte executiv al PSD, i-au acuzat pe organizatori că nu le-au dat posibilitatea să se adreseze colegilor înainte de vot şi au plecat din sală.

Foto: Hepta

Citește și: