6 vizualizări 22 dec 2008

Este un semnal pozitiv că noul Guvern vrea să taie din cheltuieli şi că şi-a propus ţinte economice ambiţioase, spun economiştii. Problema este însă că acest prim-pas al Guvernului Boc, făcut cu dreptul după cum susţin unii specialişti, trebuie urmat de mulţii alţii pe aceeaşi direcţie şi în acelaşi sens, pentru că investitorii străini vor lucruri concrete, vor legi şi decizii prin care efectele crizei internaţionale asupra României să fie limitate la minimum.

Premierul Emil Boc a anunţat luni că va suspenda pentru un an drepturile demnitarilor care au funcţii în Consiliile de Administraţie ale companiilor cu capital majoritar de stat. El a precizat, citând programul de guvernare, şi că se vor reduce cheltuielile legate de administraţia publică, locală sau centrală, cu până la 20% şi că se va spune “adio bugetarilor de lux cu salarii de 30.000-40.000 de euro pe lună din agenţiile guvernamentale”. Noul premier al României a atras atenţia, din start practic, că una dintre cele mai mari probleme va fi să facă rost de bani. El a declarat că statul încasează din ce în ce mai puţini bani din taxe şi impozite, veniturile acestea scăzând cu câte 10% în octombrie şi noiembrie faţă de estimările iniţiale.

Deşi din el lipsesc date importante, cum ar fi sursele de finanţare pentru angajamente ca mărirea pensiilor, aprecierea salariului minim pe economie sau construirea a circa 1.000 de km de autostradă până în 2012, programul de guvernare a dat un semnal pozitiv investitorilor care aşteaptă să vadă ce se va întâmpla cu economia României. Dacă prima variantă a strategiei noului guvern era de stânga, cu accentul pus pe cheltuieli de ordin social, printre care şi o TVA redusă la 5% în cazul alimentelor de bază, programul de guvernare cu care premierul Emil Boc a venit luni în faţa Parlamentului pare a fi mai echilibrat. Principalul defect rămâne însă gradul lui de punere în practică.

De unde se vor tăia cheltuielile?

„Este încurajator. Noul Guvern se uită din ce în ce mai mult la cheltuieli. Programul trebuie însă susţinut şi de piaţa internaţională. Este esenţial ca Guvernul să ia măsuri concrete de reducere a cheltuielilor. Problema este însă că România şi-a propus mai mereu ţinte ambiţioase pe care nu le-a respectat întotdeauna. Va fi nevoie de o secvenţă continuă de paşi coerenţi pentru a câştiga încrederea pieţei internaţionale”, ne-a declarat Lucian Anghel, economist-şef BCR.

El a precizat că cel mai ambiţios obiectiv din noul program pare a fi atingerea unui deficit bugetar (raportul dintre cheltuielile şi veniturile statului) de 1,7% în 2009, faţă de circa 4% anul acesta.

Pentru a reuşi acest lucru, cheltuielile de la bugetul de stat vor trebui reduse drastic, rămânând de văzut de unde se va tăia: de la cheltuielile care nu sunt strict necesare, de la investiţii, sau de peste tot.

Cea mai la îndemână soluţie a statului pentru a face rost de bani pare a fi, după cum susţin economiştii, ridicarea anumitor taxe şi impozite, ţinta principală fiind aprecierea TVA, a cărei pondere în veniturile fiscale totale este considerabilă. Rămâne de văzut cât de mult va cântări în strategia economică a noului guvern faptul că 2009 este un an electoral, în care vor avea loc alegerile pentru preşedinţia României.

Citiţi în ediţia de astăzi şi:

În Kiseleff şi Modrogan, avalanşă de „atârnători” dornici de funcţii

Guvernul Boc a fost uns de Patriarh şi 324 de aleşi,

Geoană este „mâhnit” că Mitrea „şi-a înfipt colţii în beregata” lui

Băsescu despre Guvern: „Îmi văd visul cu ochii“

Citește și: