Cristian ANDREI
43399 vizualizări 6 feb 2014

Crin Antonescu susţine că măsura privind înjumătăţirea ratelor la credit pentru românii care au venituri până la 1.600 de lei nu s-a discutat nici în interiorul USL, nici în întâlnirea pe care PNL a avut-o cu FMI.

”Nu s-a discutat nici în USL, nici în întâlnirea conducerii PNL cu FMI. La întâlnirea cu misiunea FMI am discutat peisajul general al economiei româneşti, evaluarea pe care cei de la FMI  pe de o parte, noi pe cealaltă parte am făcut-o şi am concentrat discuţia pe preocuparea precisă a PNL pentru măsuri de stimulare a mediului econonomic, a întreprinzătorilor privaţi, cu precădere cele două măsuri pe care le dorim cât mai urgent adoptate şi anume reducerea CAS cu cinci puncte procentuale la angajator şi scutirea de impozit pentru profitul reinvestit”, a declarat liderul PNL, pentru gândul.

Antonescu a adăugat că subiectul va fi mâine pe masa Delegaţiei Permanente, unde se va face şi o evaluare a miniştrilor şi a activităţii parlamentare.

La câteva ore după această declaraţie acordată în exclusivitate pentru gândul de liderul PNL, preşedintele PSD îl contrazice pe Crin Antonescu. El susţine că electoRata este ă măsură bună, care a fost discutată duminică seară la întâlnirea USL.

ULTIMA ORĂ: Reacţia lui Victor Ponta, după acuzele conducerii PNL

Chiţoiu, prins între doi şefi, merge pe mâna lui Ponta: „Noi am iniţiat proiectul”

Declaraţia lui Antonescu vine după ce minstrul liberal al Finanţelor, Daniel Chiţoiu, a susţinut că măsura a fost propusă de ministerul pe care îl conduce.

"Este o măsură discutată între Ministerul de Finanţe şi BNR pentru că ne trebuie o măsură de stimulare a consumului intern, a cererii interne. Ştim foarte bine că şi anul trecut, cererea internă, consumul intern a fost la un nivel scăzut şi a trebuit să găsim o soluţie de stimulare a consumului intern. Mai mult decât atât, această măsură are şi rolul de a îmbunătăţi nivelul creditelor neperformante la toate băncile, pentru că e mai bine să amâne o rată la credit, decât să treacă creditul la credite neperformante şi să constituie provizioane şi să îşi reducă profiturile. Pe noi ne interesează ca prin această măsură să ajutăm atât persoanele fizice, fie ei salariaţi sau pensionari, să poată să îşi achite ratele şi să nu intre în categoria creditelor neperformante şi să înceapă executarea bancară asupra garanţiilor pe care le-au pus pentru aceste credite, şi mai mult decât atât ne interesează ca nici unităţile bancare să înregistreze pierderi ca anul trecut, ci să realizeze profituri, astfel încât să putem să avem şi un plus de resurse băneşti de circa 4 miliarde de lei în economie", a declarat Chiţoiu.

Ulterior, prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis, şi-a criticat colegul de partid, pe vicepremierul Daniel Chiţoiu, pentru faptul că a propus FMI, Băncii Mondiale şi Comisiei Europene înjumătăţirea ratelor la credite pentru cei cu venituri sub 1.600 lei, susţinând că această măsură nu a fost discutată în partid şi "nu este liberală".

 

Citește și: