619 vizualizări 15 mar 2009

Mezina preşedintelui, Elena Băsescu, a trimis, sâmbătă, agenţiei Associated Press un drept la replică pe tema candidaturii sale la PE. ”Elena Băsescu consideră că articolul este defăimător atât la adresa persoanei sale, cât şi la adresa tatălui său, Preşedintele României Traian Băsescu. Elena Băsescu apreciază că, prin expunerea de care a beneficiat articolul Associated Press în presa mondială, a fost lezată nedrept imaginea României”, se arată în comunicatul semnat Elena Băsescu, redactat la persoana a treia. Totodată, pozele Monicăi Columbeanu, care apar din greşeală în galeria foto a cotidianului italian La Reppublica despre fiica preşedintelui, sunt calificate drept ”o gravă eroare jurnalistică, pe care Elena Băsescu o cere, de asemenea, rectificată, prin excluderea imaginilor asociate cu persoana sa, dar care aparţin altei persoane”.

În dreptul la replică către AP, Elena Băsescu reia ideea că articolul AP care o califică drept o păpuşă Barbie care vrea în Parlamentul European ”reprezintă un atac la persoana mea, dar cu consecinţe nedrepte asupra imaginii României”. Ea afirrmă despre corespondenta AP în România, Alison Mutler, că ar putea ”presupune că are partizanat cu anumite zone politice din România”, având în vedere că urmează două runde de alegeri în 2009.

Elena Băsescu se apară cu Declaraţia universală a drepturilor omului

În sprijinul ei, mezina preşedintelui invocă Declaraţia universală a drepturilor omului, adoptată de ONU în urmă cu 51 de ani, mai exact articolele 21 - ”Orice persoană are dreptul de acces egal la funcţiile publice din ţara sa” - şi 12 - ”Nimeni nu va fi supus la imixtiuni arbitrare în viaţa sa personală, în familia sa, în domiciliul lui său, în corespondenţa sa, nici la atingeri aduse onoarei şi reputaţiei sale”. ”Chiar dacă tatăl meu este “din întâmplare”, după cum se exprimă AP, preşedintele României, eu beneficiez, ca orice altă persoană din lume, de dreptul fundamental de a alege şi de a fi ales. Consider că posibila mea participare la un sufragiu exprimat prin vot secret, la nivelul întregii Uniuni Europene nu poate ascunde niciun fel de viciu ori vreo influenţă a puterii exercitate de funcţia tatălui meu”, susţine fiica preşedintelui.

”Aşadar, aprecierile publicate de AP sub următoarea formă “Deci, este ea aceea de care nevoie Parlamentul European? Candidează pentru un loc, deşi un critic a considerat-o ca o păpuşă Barbie” le apreciez ca aducând atingere onoarei şi reputaţiei mele ori familiei mele”, este concluzia Elenei Băsescu. Ea se revoltă şi împotriva ”exprimărilor precum” “Fiica ostentativă a preşedintelui României caută loc în UE”, “Elena Băsescu ţopăie pe catwalk, petrece în cluburi până la orele dimineţii şi mutilează gramatica”, considerându-le ”peiorative” şi ”menite să aducă atingere şi reputaţiei tatălui meu şi funcţiei de şef al statului pe care o deţine”. În final, Elena Băsescu aduce şi argumente pentru prezenţa ei pe listele pentru PE: ”am absolvit cursuri de ştiinţe economice şi financiar-bancare precum şi master în ştiinţe politice, în prezent fiind cursant al Colegiului Naţional de Apărare”, la care adaugă experienţa de 6 ani ca economist într-o firmă privată şi ultimele opt luni ca stagiar la Parlamentul European, ceea ce, spune ea, îi conferă ” un minimum de experienţă necesară unui candidat pentru funcţia de europarlamentar, la propunerea Organizaţiei de Tineret a Partidului Democrat Liberal, membru al Partidului Popular European”.

În plus, argumentează ea, a renunţat la modelling de doi ani, iar prezenţa ei în cluburi este caracterizată printr-un ”comportament decent, fără a afecta în niciun fel pe cei din jur”. ”Consider, deci, că articolul publicat de AP nu respectă principiul informării corecte, atâta vreme cât se limitează la a reproduce afirmaţii ale unei persoane private din Dej şi la a accentua tendenţios expresii precum « ţopăie pe catwalk ». Solicit publicarea dreptului la replică, precizând că nu am fost contactată de către AP pentru a-mi exprima un punct de vedere”, conchide Elena Băsescu în dreptul la replică. Această ultimă idee apare şi pe blogul basescuelena.wordpress.com, despre care fiica preşedintelui a afirmat că nu îi aparţine. ”Misterul” a fost dezlegat însă de autori: ”Deşi şansele erau infime, există un procent mic că aşa ar fi arătat blogul Elenei dacă ar fi fost al ei. Dar nu e. Un grup de reacţie rapidă şi susţinere i-a făcut acest cadou de mărţişor. Nu vă ascund faptul că acest blog e chiar citit cu interes de ea, deci orice comentariu viitor poate ajunge la ea în şi în continuare. Dacă vreţi s-o sprijiniţi şi mai mult şi să vă alăturaţi grupului, daţi mail la elena.basescu.otpdl@gmail.com”.

De asemenea, în ”misiva” către publicaţia italiană La Reppublica, Elena Băsescu le atrage atenţia asupra dreptului la replică trimis AP şi solicită ”respectuos” ”corecturile necesare precum şi excluderea imaginilor cu familia Columbeanu ce ar putea ilustra în arhiva publicaţiei dumneavoastră articolul referitor la persoana mea”.

Într-un comunicat remis vineri presei, şefa tinerilor PD-L, ministrul Monica Iacob Ridzi, şi-a reiterat susţinerea pentru candidatura Elenei Băsescu, care a primit ulterior şi sprijinul PD-L Hunedoara - din care face parte Iacob Ridzi, dar şi a organizaţiei de femei a PD-L.

Citește și: