144 vizualizări 9 mar 2009

Strategia PD-L de a aduce personalităţi cu notorietate pe listele partidului pentru PE se întoarce împotriva democrat-liberalilor. Preşedintele SAR, Alina Mungiu Pippidi, s-a pronunţat, deschis, la Realitatea FM, împotriva candidaturii fiicei preşedintelui, Elena Băsescu, pe listele formaţiunii pentru euroscrutin. Ea a subliniat, în declaraţia oferită postului de radio, că dacă PD-L va respinge candidatura Elenei Băsescu înseamnă că a trecut testul maturităţii. Mai mult, Mungiu îl “atinge” şi pe şeful partidului care i-a făcut propunerea de a candida, spunând că nu a dat dovadă de demnitate când a lăudat-o pe mezină.

“Propunerea asta cu Elena Băsescu eu întâi am crezut că e o glumă, vă spun foarte sincer, dar are aerul din ce în ce mai mult că nu e chiar o glumă, că e ceva serios”, a afirmat Mungiu, caracterizând candidatura drept o propunere “inacceptabilă”, având în vedere că vine pe listele unui partid “al cărui şef este tatăl ei”.

Sugerând că mezina nu are competenţa şi experienţa de a reprezenta PD-L, Mungiu se pronunţă împotriva faptului ca “un descendent direct al cuiva care conduce un partid să apară pe listele respectivului partid în asemenea alegeri”. “Nici un membru de partid nu va fi egal cu ea, nici măcar primul-ministru din ce am văzut săptămâna trecută, când a fost întrebat, nu a dat dovadă de mare demnitate şi a spus că nu pentru numele ei, ci pentru talentele ei este acolo”, a încheiat Mungiu Pippidi.

Ea a condiţionat candidatura sa la europarlamentare din partea PD-L de adoptarea unor criterii de integritate pentru gestionarea resursei umane din partid, criterii care ating nume ca Elena Băsescu, Rareş Niculescu sau Irina Schrotter. Toti candidaţii de pe listă, în primul rând cei de pe poziţii eligibile, dar nu numai, trebuie să corespundă criteriilor agreate de PD-L cu Coaliţia pentru un Parlament Curat în anii 2004 şi 2008, adică: să nu fi colaborat cu fosta Securitate, să nu deţină averi neconcordante cu sursele oficiale de venit, să nu fi suferit condamnări penale sau să nu fie sub urmărire penală sau trimişi în judecată actualmente, să nu fi profitat sau să profite de pe urma poziţiei publice a lor sau a unui membru al familiei lor, să nu fi schimbat mai mult de două partide politice în cariera lor şi să nu se fi ilustrat prin comportament inadecvat în spaţiul public. Pe site-ul www.romaniacurata.ro, Mungiu Pippidi mai atrage atenţia că în perspectiva candidaturii prezidenţiale a lui Traian Băsescu, e nu doar moral, ci şi oportun ca PD-L să aplice aceste criterii.

Andreea Vass spune şi ea că prezenţa Elenei Băsescu pe liste va costa scump PD-L

În conferinţa de presă de după şedinţa conducerii PD-L, Gheorghe Flutur a evitat să se pronunţe pe acestă temă, spunând că partidul va discuta săptămâna viitoare această situaţie. O poziţie asemănătoare au avut mai mulţi membri ai conducerii contactaţi de Gândul. “Aşa a spus Alina Mungiu Pippidi?!“, a fost singura reacţie a lui Sever Voinescu, în vreme ce Traian Ungureanu a apărat-o şi el recent pe Elena Băsescu, într-o declaraţie pentru Gândul, spunând că rău-voitorii “pregătesc tunurile“ împotriva fiicei preşedintelui.

În schimb, Andreea Vass, fosta consilieră a lui Theodor Stolojan şi actuala consilieră a premierului Emil Boc, ea însăşi candidată, pune sub semnul întrebării, într-un răspuns postat pe blogul său personal, candidatura Elenei Băsescu.

“Cred că PD-L şi preşedintele României vor pierde mulţi alegători din cauza prezenţei ei pe liste. Dar nu ştim care sunt membrii partidului care se vor regăsi pe locurile eligibile“, a spus Vass duminică seara. “Politica nu-i biserică“, a mai comentat, pe de altă parte, nemulţumit, un alt lider PD-L, sub protecţia anonimatului, în vreme ce unul dintre vicepreşedinţi consideră că o eventuală decizie de retragere a Elenei Băsescu nu poate veni decât din partea ei. Declaraţiile preşedintelui SAR vin în contextul în care în partid există nemulţumiri faţă de candidaţii impuşi pe liste din afara partidului.

Citește și: