60 vizualizări 2 sep 2010

Două opţiuni au stat în faţa conducerii PDL şi a parlamentarilor partidului, la reuniunea de marţi seara, de la Palatul Parlamentului: demisia întregului Cabinet şi formarea unuia nou sau remanierea Executivului. A învins detaşat a doua opţiune, susţinută de premierul Emil Boc şi de greii Blaga - Videanu - Berceanu.

A fost o victorie lejeră pentru Boc şi ai săi şi o înfrângere pentru preşedintele Traian Băsescu, care ar fi preferat o restructurare a guvernului. Tocmai de aceea, le-a transmis oamenilor săi ca, la şedinţă, să ceară varianta maximală - demisia întregului Cabinet - ca să obţină cât mai mult.

Emil Boc a jucat însă inteligent, aducând el primul în discuţie posibilitatea demisiei întregului Cabinet şi a depunerii mandatului său de prim-ministru. "Acestea sunt variantele. Vă ascult", a spus Boc, sigur pe el, conform unor participanţi la discuţii. Doar 6 lideri ai PDL au avut curajul să susţină demisia întregului guvern. Printre ei - Sever Voinescu, Sulfina Barbu, Cezar Preda şi, mai discret, Roberta Anastase. În cazul votului, doar Sulfina Barbu şi Sever Voinescu şi-au mai susţinut opţiunea, acestora adăugându-li-se Raluca Turcan, Zamfir Iorguş, Vasile Gherasim şi Elena Udrea.

Voinescu a fost primul care a susţinut ideea: "E nevoie de un guvern nou, cu oamenii noi, cu un program cu idei inteligente. Va fi mult mai uşor să strângem o majoritate în jurul lui şi ar lăsa fără obiect moţiunea de cenzură". Propunerea deputatului PDL a fost combătută de cei mai mulţi dintre vorbitori, cu două argumente: un alt guvern nu va mai trece, pentru că UDMR se va alia cu PSD şi unii dintre parlamentarii pedelişti vor pleca; dacă PDL pierde puterea, PSD face anticipate şi îl suspendă pe Traian Băsescu. Au fost opiniile majoritare, deşi Sever Voinescu le-a spus că, de fapt, "vorbesc temerile, şi nu raţiunea".

"Emil Boc este oricum sacrificat. Mai poate să încaseze"

Parlamentarii au fost derutaţi şi de faptul că, în afară de câţiva "aleşi", nu ştiau foarte clar ce vrea preşedintele. Sulfina Barbu a încercat să-l preseze pe Boc: "Aţi vorbit cu preşedintele. Spuneţi-ne şi nouă care este opţiunea domniei sale". Premierul s-a făcut că nu aude. "Este nevoie de o restructurare. De o nouă echipă. Trebuie să fii proactiv, nu să aştepţi moţiunea şi să vezi ce faci atunci", a adăugat Sulfina Barbu. O uşoară disidenţă a făcut, însă, vicepreşedintele Ioan Oltean. "Emil Boc este oricum sacrificat. Mai poate să încaseze. Decât să venim acum cu un alt om, mai bine mergem mai departe aşa", a spus acesta.
Raluca Turcan a cerut "o remaniere dură". "...Dar atât de dură încât să ne asigurăm că nu cade Guvernul la prima moţiune de cenzură. Ar trebui să luaţi în serios votul de încredere acordat de parlamentari în această seară", a continuat ea, adresându-i-se premierului.

La final, au vorbit şi Videanu - care s-a lăudat cu rezultatele economice - şi Blaga, care a cerut "disciplină". După vot, când s-a văzut că şase parlamentari sunt pentru demisia întregului Cabinet şi 12 se abţin, Boc a întrebat insinuant: "Şi eu ce să înţeleg, că la moţiunea de cenzură ar putea fi 6 voturi «pentru»?". Susţinut şi de restul rebelilor, Sever Voinescu a dat asigurări că va respecta decizia partidului şi că nu va vota niciodată o moţiune de cenzură.

Dumitru şi Şeitan, ca şi plecaţi

Conform rezultatului votului, PDL a dat gir variantei remanierii care ar urma să fie stabilită, cel mai probabil, în cursul zilei de astăzi în cadrul Colegiului Director al partidului. Aceasta, deşi, în cadrul şedinţei de miercuri seara, nimeni nu a vehiculat vreun nume. Ministerul Agriculturii a fost adus în discuţie de către doi deputaţi. Pe lângă ministrul Mihai Dumitru, un alt nume dat ca sigur în cazul unei înlocuiri este Mihai Şeitan.

Citeşte şi:

Oamenii lui Băsescu au cerut demisia întregului Cabinet Boc. Premierul a răspuns că e dispus să plece. Grupurile parlamentare ale PDL au aprobat remanierea - ULTIMA ORĂ

Boc le-a dat chestionare parlamentarilor PDL: Pe cine să dau afară? Este luată în calcul şi o restructurare de guvern

De unde strânge Băsescu pitici, ca să-şi facă un nou partid. Hrebenciuc: "Din disperare, ar putea sparge PDL, cu Elena Udrea, Albă ca Zăpada"

Marko Bela: Nu se pune problema remanierii miniştrilor UDMR. Boc nu ne-a cerut vreun nume spre remaniere şi ne va informa în legătură cu miniştrii PDL

Înlocuitorul lui Vlădescu ar putea fi Ion Ariton, deputat de Sibiu şi apropiat al lui Vasile Blaga - surse PDL pentru Gândul. ULTIMA ORĂ

Valeriu Tabără: Mi s-a propus postul de ministru al Agriculturii, dar decizia va aparţine partidului

Întâlnire decisivă Băsescu - Boc ÎN ACEASTĂ DIMINEAŢĂ. Vlădescu, pe lista de remaniere. Preşedintele, după ce a fost sfidat pe toată linia: "De acum încolo, faceţi ce vreţi"

COMENTARIU LIVE - Rodica Ciobanu: Premierul sado-maso

Lista de remaniaţi cu care a intrat Boc în şedinţa PDL: Videanu, Berceanu, Vlădescu, Şeitan, Dumitru şi Sandu. Vezi aici care sunt propunerile de înlocuitori. EXCLUSIV

Premierul Boc a intrat la şedinţa liderilor PDL cu propunere pentru ministerul Muncii - Ioan Nelu Botiş şi la Finanţe - Ion Ariton

Necunoscutul Mihail Dumitru are o satisfacţie după demitere: "Sunt pentru prima oară vedetă, nu? Asta îmi va lua calificativul de invizibil"


Citește și: