Mihaela Gidei
1724 vizualizări 15 feb 2019

Elena Udrea a declarat, joi, din Costa Rica, faptul că în România începe să devină o vreme a „normalităţii”, în contextul în care Laura Codruţa Kovesi a fost chemată pentru a fi audiată de procurori, subliniind că discursul fostei şefe DNA din presă a fost similar cu al celor care aveau dosar penal.

„Fără niciun resentiment, spun că începe să devină o vreme a normalităţii. (...) Trebuie să recunosc că exact aşa m-am simţit aseară (plagiată de Kovesi, n.r), auzind modul în care se apără. Am identificat acelaşi tip de apărare. Doamna Kovesi, şi alţii au fost duşi la DNA li s-au pus cătuşele pe mâini, şi abia acolo au aflat despre ce fapte sunt acuzaţi. (...) Doamna Kovesi aţi distrus cariere, aţi distrus vieţi. Aţi intrat cu bocancii în vieţile oamenilor şi i-aţi scos din jocurile de putere pe care le făceau ca politicieni sau le-aţi distrus afacerile. Eu cred că este justiţie şi în cazul doamnei Kovesi. Dumneavoastră aţi pornit acest tip de justiţie pe care le acuzaţi ca fiind incorecte. Aseară a avut un discurs fix ca al penalilor. (...) Aş putea spune 'Bun venit în clubul penalilor!' doamnei Kovesi”, a declarat Elena Udrea, la Antena3.

Elena Udrea a spune că în urmă cu 4 ani, a depus la DNA un denunţ împotriva Laurei Codruţa Kovesi în care a relatat faptul că fosta şefă a Direcţiei a primit cadouri de la politicieni şi de la oameni de afaceri, dar şi de la ea. Fostul ministru a precizat că denunţul a fost clasat după trei zile.

„Fix acum 4 ani, pe 30 ianuarie, am depus un denunţ oficial împotriva lui Kovesi la DNA, pentru că nu aveam unde în altă parte, chiar la Kovesi în curte în care am descris nu doar faptele de abuzuri pe care le făcea, dar şi pe cele de corupţie. Ea spunea că nu se întâlneşte cu politicieni. (...) S-a dovedit nu numai că se întâlnea cu politicieni, ci primea cadouri de la politicieni şi de la afacerişti. Pe care ulterior îi acuză de fapte de corupţie fix când era în relaţii cu ei. (...) Am descris în denunţul care a fost închis de doamna procuror Moraru în 3 zile. Am făcut referire la cadourile pe care ştiu că le primea. (...) A primit cadouri de la mine, de la familia mea, cadouri pe care eu le-am cumpărat”, a declarat Elena Udrea, la Antena3.

Potrivit fostului ministru, cadourile pe care le-a oferit Laurei Codruţa Kovesi erau „de tip bijuterii, genţi, pe care le primesc femeile de obicei”, iar cel care i le ducea era soţul ei de la acel moment, Dorin Cocoş.

Udrea nu s-a oprit aici cu acuzaţiile la adresa Laurei Codruţa Kovesi. Fostul ministru a povestit cum fosta şefă a DNA îşi stabilea ţintele pentru dosare în şedinţele cu reprezentanţii SRI, subliniind că aceste informaţii le are de la un fost colonel din Serviciu. Totodată, fostul ministru a spus că Laura Codruţa Kovesi avea ţinte „motivate de invidii”.

„Doamna Kovesi are ocazia să spună lucrul acesta: cum a funcţionat, cum îşi fixa ţintele, dacă ţintele erau fixate în şedinţe cu SRI, aşa cum un fost colonel din SRI ne povestea. Că se făceau şedinţe cu Kovesi şi Coldea în care spuneau: peste o lună facem dosar lui cutare sau cutare. Sau dacă veneau ordine din altă parte. Eu cred că doamna Kovesi avea ţinte personale, ţinte motivate invidiile ei, de frustrările ei de femeie. Cum ar fi Alina Bica. (...) Ţintele erau fixate în acest grupări”, a declarat Elena Udrea la Antena3.

Fostul ministru Elena Udrea a fost eliberată din închisoarea din Costa Rica, după o decizie a ICCJ privind constituirea completurilor de 5 judecători care au condamnat-o. Elena Udrea a fost condamnată definitiv de instanţa supremă la 6 ani de închisoare cu executare.

Declaraţiile vin după ce Laura Codruţa Kovesi a anunţat miercuri seară că a fost citată vineri la Secţia de investigare a infracţiunilor din Justiţie, susţinând că are calitatea de suspect într-un dosar în care acuzaţiile sunt de abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă.

„S-a prezentat un poliţist la domiciliul meu şi am primit o citaţie din partea Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie în calitate de suspect pentru infracţiunile de abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă. Este foarte interesant că această citaţie vine înainte de a merge la Parlamentul European în vederea audierii, dar probabil este tot o coincidenţă faptul că iniţial am fost anunţată de procedura din Parlamentul European, am înţeles că audierea urma să fie pe data de 18 februarie, mi-am cumpărat bilet de avion pentru data de vineri, ca să pot să merg la Bruxelles şi să particip la audiere. În acest sens, chiar am fost astăzi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi am depus o cerere de amânare pentru un proces care urma să aibă termen în data de luni şi a cererea de amânare am depous biletul de avion din care rezulta că data de vineri urma să plec din ţară. La nici câteva câteva ore după ce am depus acaestă cerere din care rezulta că eu voi fi plecată din ţară pentru această audiere am primit acaestă citaţie", a declarat Laura Codruţa Kovesi, la Europa FM.

Adina Florea, procurorul de caz, a declarat ulterior că ancheta în care este vizată Laura Codruţa Kovesi este tratată ca orice altă speţă, fără a fi analizate aspecte cu dublă măsură, subliniind totodată că, dacă fosta şefă a DNA nu se va prezenta la audieri, vor fi avute în vedere măsurile privind citarea şi aducerea sa. Florea a mai susţinut că dosarul e deschis în urma unei sesizări a lui Sebastian Ghiţă din decembrie 2018.

 

Fostul deputat Sebastian Ghiţă a transmis Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie fotografia pe care spunea că o are cu fosta şefă a DNA Laura Codruţa Kovesi acasă la el, au declarat pentru Mediafax surse judiciare.

Ghiţă a vrut să dovedească astfel că a avut şi alte relaţii cu Laura Codruţa Kovesi decât cele instituţionale, precum pretinde aceasta. Fotografia este argumentul principal pentru susţinerea acuzaţiei de mărturie mincinoasă, pe care i-a adus-o fostului procuror şef al DNA în plângerea sa din decembrie 2018.

Fostul parlamentar se află în continuare la Belgrad şi a fost audiat prin videoconferinţă în dosarul deschis ca urmare a plângerii pe care acesta i-a făcut-o Laurei Codruţa Kovesi. Ghiţă o acuză pe fosta şefă DNA că i-ar fi cerut bani pentru a-l aduce în ţară, din Indonezia, pe fostul director FNI Nicolae Popa.

”Confirm audierea. Este foarte important să nu facem ca dânsa şi ca domnul Negulescu. (...) Confirm audierea, dar fac tot efortul să nu interferez în ancheta doamnei procuror. (...) Am spus tot ce ştiam de Laura Codruţa Kovesi şi tot ce m-a întrebat doamna procuror”, a declarat Sebastian Ghiţă joi seara, la RomâniaTv.

Alături de fotografia cu fosta şefă a DNA la el acasă, el susţine că ar mai fi transmis procurorilor şi alte probe ”grave”.

PSD răspunde cu aceeaşi monedă cu care fuseseră trataţi membrii săi când erau anchetaţi penal şi atrage atenţia partidelor politice să nu politizeze ancheta împotriva Laurei Codruţa Kovesi.

”Justiţia trebuie lăsată să îşi facă datoria! Încetaţi să politizaţi punerea sub acuzare a doamnei Kovesi! Astăzi, legile justiţiei adoptate de majoritatea PSD-ALDE îi oferă doamnei Kovesi suficiente garanţii că în cursul anchetei i se vor respecta drepturile fundamentale şi că nu vor fi imixtiuni ale serviciilor secrete, iar dacă va fi trimisă în judecată, va avea parte de un proces corect, în faţa unor complete legal constituite. Spre deosebire de retorica viciată a celor care acuzau ”penalii” înainte de o condamnare, PSD va respecta prezumţia de nevinovăţie a doamnei Kovesi şi nu va susţine nici că este ”o penală”, nici că a luat mită, că a comis abuz în serviciu sau că a făcut mărturii mincinoase. Toate acestea vor trebui demonstrate în faţa instanţei de judecată. Până atunci aveţi încredere în Justiţie şi lăsaţi probele să vorbească, nu politicienii”, se arată într-un mesaj pe pagina oficială de Facebook a partidului.

„Este vorba de o activitate de urmărire penală înderulare, s-a asigurat cadrul procesual legal şi se va asigura cadrul procesual legal oricărei persoane cercetate. Toate persoanele cercetate au dreptul să-şi studieze dosarul, să propună probe să administreze probe şi să participe la audieri. Prin urmare, nu antamăm activităţile şi nu antamăm niciun fel de subiect care să nu aibă o bază legală”, a declarat Adina Florea, la sediul CSM.

Totodată, întrebată ce riscă Laura Codruţa Kovesi dacă nu se va prezenta la audierea de vineri, Florea a subliniat: „Există măsuri procesuale, acelea referitoare la modalităţile de citare şi la aducerea persoanei cercetate”.

 

 

Citește și: