Cătălina Mănoiu
9825 vizualizări 14 oct 2016

"Nici nu am venit să mă uit (în dosar-n.r.) pentru că dosarul îl am de două săptămâni. Nu s-a întâmplat nimic nou în acest dosar. La fel de bine aceste acuzaţii puteau fi aduse şi acum două săptămâni când au fost aduse şi celelalte”, a declarat Elena Udrea la ieşirea de la Comisia juridică, precizând că a venit, la Parlament, "din respect pentru comisiei şi pentru oamenii care stau cu dosarul pe masă".

Elena Udrea a susţinut că dosarul în care apare este despre campania electorală din anul 2009, campanie prezidenţială şi campania pentru referendumul reducerea numărului de palamentari. "Campania asta nu a fost condusă de Elena Udrea. Toată lumea se laudă cât de buni organizatori de campanie sunt ei şi cum au scos ei preşedinţi. Uitaţi când este să se cerceteze modul în care s-a finanţat campania o găsim doar pe Elena Udrea pe care să o întrebăm. (…) Nu m-am ocupat de finanţarea campaniei. Acuzaţiile care mi se aduc mie este despre faptul că două societăţi comerciale au făcut sponsorizări plătind facturi către nişte firme de publicitate şi către nişte trusturi de presă şi agenţii de ştiri. Sumele în totalitate sunt undeva în jur de 300.000 de euro”, a susţinut Udrea.

Udrea a susţinut că o nu există nicio campanie care să se fi finanţat altfel decât cu sponsorizări. "Păi, o campanie costă, au spus chiar cei care le-au făcut, câteva milioane, zeci de milioane de euro. Pe bune, chiar vrea cineva să cerceteze cum s-a finanţat campania? Nu cred că pe Elena Udrea trebuie să o întrebe. Nu există nicio campanie care să se fi finanţat altfel decât cu sponsorizări", a spus Udrea.

Fostul ministru a subliniat că întrebaţi fiind patronii firmelor de ce au făcut plata respectivă au spus că le-a fost cerută această sponsorizare de către doi lideri politici, nu de către Elena Udrea, refuzând însă nominalizeze.

Elena Udrea a afirmat că este "maxim de ipocrizie" că deputaţii să susţină că au ajuns în Parlament în urma unor campanii finanţate altfel. "Dar este cineva care a finanţat altfel vreo campanie electorală, dar este vreunul dintre sutele de parlamentari care a ajuns altfel în Parlament decât cu campanii finanţate în felul acesta? Dar zecile de milioane de euro cheltuite în campaniile lui Geoană, Ponta, Iohannis, despre alea vrem să aflăm cine le-a plătit, cum s-au finanţat. Mi se pare maxim de ipocrizie politic să întrebi din toate zecile de milioane care s-au cheltuit în campaniile din 2009, toţi candidaţii, 2014, tu să o întrebi pe Elena Udrea şi să o mai şi învinovăţeşti de plata unor facturi, încă o dată, către presă şi către firme de publicitate stradală. Suma de 900.000 de mii este pentru referndumul privind 300 de parlamentari. Păi, oameni buni, dacă democraţia costă în Românai cineva trebuie să o finanţeze (…) Politicienii nu tipăresc banii noaptea. () Cineva trebuia să plătească”, a spus Udrea.

Aceadta le-a mai transmis deputaţilor ca la votul de marţi „să facă cum vor ei”, precizând însă că „este maxim de penibil”.

Udrea a mai spus că trebuie să se ia o decizie legată de modul în care au fost finanţate campaniile până în prezent. "Ori considerăm că toată lumea are o vină (…) şi nu mai învinovăţim pe nimeni, ori considerăm că toată lumea trebuie să răspundă şi mă aştept chiar să răspundă toată lumea. Aş vrea să îi văd pe toţi liderii politici că răspund. Nu mai este nimeni întrebat”, a spus Udrea.

Citește și: