70 vizualizări 10 aug 2010

Premierul Emil Boc le-a cerut parlamentarilor din Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor să reconstruiască Legea ANI p e forma trimisă de Guvern în Parlament şi amendată de deputaţi. "Aceea este forma care răspunde intereselor României în UE şi nevoii de transparenţă a românilor pentru a şti cum şi-au procurat averile demnitarii români", le-a spus premierul membrilor comisiei. El a mai precizat că noua formă a legii trebuie să fie pusă în acord cu decizia Curţii Constituţionale. "Aici avem nevoie de o singură declaraţie de avere, dar, evident, aceasta să anonimizeze, să şteargă, pe româneşte spus, anumite date cu caracter personal ce ţin de domiciliu sau de adresa imobilului care face obiectul declaraţiei de avere. În rest, cred că nu avem nimic de ascuns, datele trebuie să rămână publice", a afirmat premierul.

Boc a cerut totodată majorarea de la 1 la 3 ani a termenului în care ANI poate verifica averile. "După sfârşitul mandatului, declaraţiile de avere şi de interese să fie păstrate în site-ul instituţiei şi la ANI încă 3 ani".

Boc face ordine în Parlament

Pentru a nu mai apărea surprize pe traseul elaborării noii legi ANI, Boc a atins în discursul său coarda naţională, devenind, pe alocuri, patetic.

"Forma pe care o dorim noi este aceea care asigură şi continuitatea funcţionării ANI. Eu sper că fiecare politician din România a învăţat ceva din ultima experienţă pe care avut-o la raportul de ţară al UE. Aici nu e vorba de interesul meu personal, al unora sau altora. Este vorba de interesul ţării. Iar cei care nu vor înţelege acest lucru nu mai au ce căuta în Parlamentul României. Pentru că în Parlamentul României serveşti interesul naţional. Noi nu dorim altceva decât transparenţă. Cine are ceva de ascuns în materie de avere, locul lui nu este în Parlamentul României."

Doar cu ANI în spaţiul Schengen

Întrebat dacă au existat discuţii cu senatorii UDMR, ştiut fiind faptul că Gyorgy Frunda a fost cel care a "deturnat" varianta legii preferată de Guvern, în Senat, Boc a pedalat în continuare pe necesitatea de a fi luat în considerare "interesul naţional". "Frunda este un senator şi lecţia primită de la CE este valabilă şi pentru senatori. Pentru cei care doresc transparenţă, declararea averilor este un moment al adevărului. Este un moment în raport cu fiecare cetăţean al ţării, când fiecare parlamentar trebuie să dea socoteală. Fiecare parlamentar va răspunde cu da sau nu. De ceea ce votează el va depinde soarta României în UE", a declarat premierul.

Mai mult, bazându-se pe feelingul preşedintelui Băsescu, Boc a legat succesul legii ANI de acceptarea României în spaţiul Schengen. "Şi nu este vorba numai de soarta României, ci şi de dreptul la circulaţie al fiecărui cetăţean român în UE, e vorba de respectarea drepturilor lui ca tratament în ţările UE, de soarta banilor europeni care vin de la UE, de intrarea în spaţiul Schengen. E vorba de un context extrem de complex, iar dacă tu, acasă, nu-ţi faci treaba, e greu să ai credibilitate afară. E treaba noastră să ne facem datoria faţă de UE", şi-a încheiat Boc pledoaria.

Comisia juridică, vot în unanimitate pentru Legea ANI

Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor a votat în unanimitate proiectul Legii ANI. Varianta, care va intra în plenul Camerei în sesiunea extraordinară din 16 august, conţine prevederile respinse anterior de către Senat. Astfel proiectul stabileşte reintroducerea termenului de trei ani în care ANI poate face verificări şi prevede depunerea unei singure declaraţii de avere, conform solicitării premierului Emil Boc. Membrii comisiei au mai decis să instituie obligativitatea ca şi liderii de sindicat şi membrii CES să-şi publice declaraţiile de avere la fel ca parlamentarii, primarii şi celelalte categorii prevăzute deja în lege. (M.S.)

Citește și: