Cristian ANDREI
4244 vizualizări 22 dec 2011

UPDATE 12.48 Moţiunea de cenzură iniţiată de USL a fost respinsă, neîntrunind numărul de voturi necesare. S-au înregistrat doar 209 voturi favorabile şi patru împotrivă.

UPDATE 12:06: Discursul premierului Emil Boc de răspuns la dezbaterile pe tema moţiunii de cenzură a fost întrerupt de scandările unor tineri aflaţi în lojele sălii de plen, care au strigat: "Ruşine, ruşine, ruşine să vă fie!". Tinerii sunt membri ai organizaţiei Ecopolis şi se află în două loje ale sălii de plen. Aceştia au atârnat mai multe cearşafuri albe pe care scrie "Comasaţi-vă pe joi, dar la groapa de gunoi. Acum votaţi voi, în 2012 votăm noi"Premierul Boc s-a oprit din discurs în momentul în care tinerii au început să strige, a aşteptat ca aceştia să termine şi apoi şi-a reluat discursul.

Parlamentul discută astăzi moţiunea de cenzură iniţiată de USL după ce guvernul şi-a angajat răspunderea pentru comasarea alegerilor locale şi parlamentare.

Şedinţa a început cu un sfert de oră întârziere, ea fiind programată pentru ora nouă. Parlamentarii Opoziţiei şi-au pus banderole tricolore, împărţite de liderul grupului parlamentar din Senat al PSD, Ilie Sârbu. De asemenea pe mesele Opoziţiei au fost puse steguleţe cu tricolorul având stema decupată. La începutul şedinţei în sală au fost 262 de parlamentari.

Mulţi parlamentari au venit îmbrăcaţi lejer, renunţând la costume.

"Comasarea alegerilor este o măsură specifică ţărilor bananiere. Vă doriţi ca alegerile din 2012 să fie organizate într-un haos general pentru a putea fura mai uşor. Încercaţi să daţi o lovitură de stat fără tancuri sau mitralieră, ci o armată de strânsură. Ceea ce propuneţi este o demenţă electorală.Întreagă procedură de angajare a răspunderii este una abuzivă, nedemocratică", susţin semnatarii moţiunii de cenzură.

Premierul Emil Boc a luat primul cuvântul spunând că prin comasarea alegerilor se evită transformarea anului 2012 într-unul de lupte politice.

"Mai multe campanii nu înseamnă un plus pentru democraţie, iar comasarea alegerilor nu este deficit de democraţie. Comasarea alegerilor este o şansă pentru a avea un interes sporit al alegătorilor pentru aceste alegeri. Vor veni şi mai mulţi la vot, nu putem vorbi de un deficit de democraţie. Miza alegerilor comasate o constituie greutăţile pe care le presupune anul electoral 2012. Anul 2012 va fi un an dificil, atât din punct de vedere extern cât şi intern. Am ieşit din metehnele populismelor electorale şi am adoptat un buget în favoarea cetăţenilor pentru a consolida ceea ce am câştigat în 2011. Anul 2012 are două provocări: locuri de muncă şi absorţia fondurilor europene.

Deputatul Petru Tinel (PDL) i-a întrebat pe cei din USL dacă Ion Iliescu ştie ce fac în Parlament.

"Mai bine moţiunea s-ar fi numit cine a tras în noi după 22. Dacă ar învia acum cei peste 1000 de morţi şi ar intra pe uşile Parlamentului ne-ar întreba în ce mod organizăm alegerile locale şi parlamentare sau cine i-a împuşcat pe ei şi ce pedepse au primit. Ar fi trebuit să începeţi textul moţiunii cu un omagiu pios adus morţilor de la Revoluţie. Spiritul lui decembrie 1989 a fost de unitate nu de învrăjbire", a spus deputatul PDL.

El a afirmat că economia care se face prin comasarea alegerilor ar însemna 6.700 de pensii în plus plătite sau 100 de grădiniţe.

"Tovarăşe Emil Bobu, veţi avea soarta lui Ceauşescu şi a prietenilor săi"

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a luat primul cuvântul din partea Opoziţiei, adresându-se preşedintelui Camerei Deputaţilor şi premierului cu apelativele "tovarăşă" şi "tovarăş Emil Bobu". Discursul social-democratului a durat cinci minute.

"Discutăm un drept fundamental. Dreptul de a vota în cadrul unor alegeri libere, corecte, pe baza unui sistem în mod democratic. După ce puterea a luat românilor multe alte drepturi ia astăzi un alt drept fundamental pentru care românii au luptat şi un drept pe care românii l-au dorit foarte mult pe cine să aleagă. Angajarea răspunderii guvernului Emil Bobu reprezintă un precedent extrem de periculos, înseamnă că putem amâna oricând alegeri pe motive de criză", a declarat Ponta.

Liderul PSD a afirmat că Traian Băsescu, Elena Udrea, Emil Boc şi reprezentanţii Guvernului vor soarta tovarăşilor Nicolae şi Elena Ceauşescu şi a prietenilor acestora.

"Din cauza tovarăşului Băsescu România va fi mulţi ani în criză. Este mai ieftin să facem alegeri comasate spune tovarăşul Boc. Mai ieftin este să scăpăm de Guvern. Tovarăşului Băsescu, cel mai iubit fiu al poporului, tuturor tovarăşilor şi prietenilor săi români şi maghiari le spun aşa cum istoria se rescrie rău sunt convins că se va rescrie. Sper ca toţi aceşti tovarăşi să se căiască în faţa poporului român şi anul viitor să îi pedepsim aşa cum au fost şi alţi pedepsiţi înaintea lor", a spus preşedintele social-democraţilor.

"Premierul a făcut afirmaţii leniniste, fasciste, antidemocratice"

Liberalul Crin Antonescu a evitat să folosească cuvântul tovarăşi, dar l-a acuzat pe premierul Emil Boc că a făcut afirmaţii "leniniste", "fasciste şi antidemocratice" când a vorbit despre comasarea alegerilor.

"Filozofia antidemocratică a actualei puteri este asumată explicit. Avem de a face cu încercarea de a lovi direct în sistemul democratic şi în nucleul, în inima sistemului democratic. Alegerile sunt condiţia şi proba de verificare. Ce ne spune astăzi clar primul-ministru este bine să alegem cât mai rar, campaniile electorale sunt nişte dezbateri sterile şi de evitat. Nu există domnule prim-ministru în 22 de ani de democraţie în Românie, nu există nicio afirmaţie mai răspicat leninistă decât aceea pe care o faceţi asta. Nu există o explicaţie mai răspicat fascistă şi antidemocratică decât cea pe care o faceţi. Dumneavoastră aveţi un Fuhrer şi un popor, dumneavoastră ştiţi ce trebuie să facă naţiunea, dvs ştiţi că cine nu este de acord este duşmanului poporului", a declarat Antonescu.

Preşedintele PNL a spus că soluţia corectă nu este comasarea alegerilor, ci organizarea de alegeri anticipate.

"Ce greutate va avea viitorul Parlament format din adjuncţi ai primarilor. Prin această comasare în mod clar şi explicit Parlamentul este transformat într-o instituţie de mâna a doua. Puterii îi convine un Parlament format din 300 de tinei care să debiteze orice, să citească cu greu de pe o foaie până şi urările de la mulţi ani pentru premier şi pentru care un biet dezacord gramatical nu contează", a spus Antonescu, al cărui discurs a durat 13 minute.

În timpul discursurilor liderilor Opoziţiei, premierul Emil Boc şi o parte din membrii Guvernului nu au fost în sala de şedinţă din Parlament.

"Se vede respectul pe care îl dă premierul şi reprezentanţii Guvernului. Ceea ce face premierul este mitocănie politică, nu îmi fac iluzii şi nu îl chem în sală", a afirmat de la tribună liderului grupului PNL din Senat, Puiu Haşotti, moment în care preşedintele Camerei, Roberta Anastase, i-a cerut să păstreze un discurs decent.

UDMR şi UNPR au anunţat că nu susţin moţiunea de cenzură a USL. Deputatul independent, Daniel Oajdea a spus că va vota pentru moţiunea de cenzură, dar nu "pentru USL".

Deputatul PNL, Eugen Nicolăescu, a citit de la tribuna Parlamentului mesajul societăţii civile - Alianţa pentru o Românie Curată, care a criticat proiectul comasării alegerilor. De la balcoane invitaţii au aplaudat gestul liberalului.

"Ţineţi minte ce s-a întâmplat în septembrie 1991"

Deputatul PDL Costică Canacheu le-a readus aminte celor din Opoziţie situaţia din 1992 când alegerile au fost amânate de Ion Iliescu.

"Ţineţi minte ce se întâmpla în septembrie 1991? Democraţia de atunci sărea peste alegeri, moţiuni de cenzură, chema cetăţenii, deţinătorii puterii, să surpe acel Guvern, să punem un guvern provizoriu să ţină alegeri în şase luni de zile. Ce s-a întâmplat în democraţia noastră originală? Alegerile au fost amânate pentru septembrie 1992", a povestit Canacheu.

La insistenţele sălii, el a precizat că prim-ministru la acea dată era actualul coleg de partid Theodor Stolojan. "Atunci era un important susţinător al lui Ion Iliescu", a adăugat deputatul PDL.

Discursul premierului întrerupt de scandările de la balcon: "Ruşine, ruşine să vă fie"

"Cred că populismul economic este mult mai periculos pentru democraţie decât comasarea alegerilor. Ceea ce s-a întâmplat în 2008 a dus atât de multe necazuri românilor. Spuneţi că este un atentat la democraţie, dar dacă am organiza alegeri comasate în luna iunie nu ar fi un atac la democraţie? Eu ştiu că USL a plecat de la 67%, astăzi sunteţi la 46% si veţi fi sub 40% în primăvară. De aia vreţi alegeri", a spus în ultima sa intervenţie Emil Boc, după care s-a trecut la votul moţiunii de cenzură.

Discursul premierul a fost oprit de două reprize de scandări de la balconului Parlamentului. Tinerii au scandat "ruşine, ruşine să vă fie" şi "nesimţiţilor", iar în timpul votării moţiunii de cenzură s-au întors cu spatele.La final ei au aruncat foile pe care le aveau la îndemână în parlamentari. "Pe acele foi erau scrise argumentele noastre împotriva comasării alegerilor", a explicat unul dintre tineri.

Citește și: