9 vizualizări 30 nov 2008

Până la ora 18,00, oricine s-ar fi abătut pe la sediul general al PD-L din Aleea Modrogan numărul 1 nu ar fi ghicit că au loc alegeri parlamentare. Clădirea democrat-liberalilor era pustie şi tăcută, liderii – aproape invizibili. Doar Vasile Blaga, Liviu Negoiţă şi Adriean Videanu au intrat şi au ieşit, grăbiţi, din Modrogan 22, „creierul” partidului. Prim-vicele Videanu a fost singurul dintre ei care a avut curajul să dea ochii cu presa preţ de câteva minute, mimând cu profesionalism buna dipoziţie. În Modrogan se ştia că ciferele de dimineaţă arătau 41 de procente la PSD şi doar 28 pentru ei, dar se spera într-o revenire, ştiut fiind că electoratul democrat-liberat vine la vot după-amiază.

Rezultatele care îi dădeau şi după prânz la zece procente de PSD erau respinse însă drept manipulări orchestrate de duşmanul roşu. Pseudoveselia a luat şi forme extreme: Videanu a coborât din birourile de la etaj cântând în gura mare „Ninge peste noi cu flori”, în vreme ce din birouri au răzbătut, timp de jumătate de zi, imnul oficial şi cel de campanie al PD-L. Premierul propus, Theodor Stolojan, a sosit la partid în jurul orei 17,00, forţând şi el un zâmbet. Liderul Emil Boc l-a urmat după jumătate de oră, clamând „creştem necontrolat, creştem”. Nu arăta ca şi cum ar fi glumit, spre stupoarea celor de faţă. Preşedintele pedeliştilor s-a retras însă în grabă la etaj, cu restul liderilor, cu tot cu visele de „creştere necontrolată”.

Pe parcursul întregii zile, liderii şi candidaţii PD-L l-au avut în gând pe Patron. Mai voalat, mai de-a dreptul, pedeliştii au pronunţat numele lui Traian Băsescu în toate declaraţiile făcute pe parcursul zilei de ieri. Primul pedelist care a votat  a fost chiar propunerea pentru funcţia de premier, Theodor Stolojan. El a venit la Colegiul Cantemir din sectorul 2 înainte de ora 8.00, împreună cu soţia, fiind al doilea politician important după Ludovic Orban care şi-a exercitat dreptul constituţional de a alege. Prim-vicele PD-L s-a prezentat cu o mină degajată şi zâmbitoare a la Traian Băsescu.

Cu toate acestea, o undă de îngrijorare a fost vizibilă atunci când a vorbit despre prezenţa la vot. Ca şi şeful statului, Stolojan a făcut apel la memoria Revoluţiei pentru a scoate românii din case. "Îmi pare rău că foarte mulţi tineri au părăsit Bucureştiul, sper să se reîntoarcă spre seară să îşi exercite dreptul de vot pe care l-am câştigat totuşi cu greu în decembrie 1989 şi cu multe jertfe", a spus el. De altfel, Stolojan a declarat deschis, chiar în incinta secţiei de votare, că a pus ştampila pe partidul din care face parte.

Din uşă s-a întors cu povestiri despre cum se vota înainte de 1989. „Unde aţi petrecut noaptea, aici?”, i-a întrebat el pe membrii secţiei de votare, plin de compătimire. Înainte de Revoluţie, a fost obligat să fie membru al unei secţii, angajat  fiind în Ministerul Finanţelor. Colegii lui aduceau pături, pentru a trece de gerul de peste noapte. Votul aşa-zis liber avea întotdeauna acelaşi rezultat: 99,99% pentru secretarul general al PCR. După Stolojan şi-au mai exprimat votul timp de mai mult de o oră doar două duzini de pensionari. Unii dintre ei abia se mişcau spre secţii şi o luau, la intrare, la stânga „pentru că aşa a fost până acum”, apoi se întorceau în direcţia corectă – dreapta – bombănind.

Descurajare electorală

Ceilalţi lideri ai PD-L au avut declaraţii eliptice la venirea la urne, iar mina lor nu era tocmai radioasă.  Secretarul general al PD-L Vasile Blaga a avut o declaraţie identică cu cea a preşedintelui Traian Băsescu, care a votat cu o jumătate de oră înaintea sa – că este nevoie de un Legislativ în care să intre şi oameni cu experienţă, dar şi foarte mulţi oameni tineri.

Doar vicele PD-L Liviu Negoiţă a avut un mesaj de mobilizare electorală aproape disperat. El a susţinut că, în lipsa votului liber exprimat, “se pot instala dictaturi, fie că vorbim de dictatura prostului gust, a celor care nu au legătură cu bunul trai al oamenilor, sau, în ultimă instanţă, chiar şi dictaturi politice”. Ca un semn că pedeliştii au de ce să se îngrijoreze în privinţa absenteismului, vicepreşedintele PDL Raluca Turcan a fost, duminică, prima persoană care a votat la secţia numărul 80 din Sibiu.

Prim-vicepreşedintele Adriean Videanu şi-a exprimat speranţa că procentul celor care vor veni la vot va depăşi 40%. „Am convingerea că acest vot este un moment important pentru modernizarea ţării şi pentru persoane politice competente”, a afirmat şi el, la fel ca majoritatea colegilor de partid. 

„Se pot instala dictaturi, fie că vorbim de dictatura prostului gust, a celor care nu au legătură cu bunul trai al oamenilor, sau, în ultimă instanţă, chiar şi dictaturi politice”.  -  Liviu Negoiţă,  vicepreşedinte PD-L

Citeşte în ediţia de azi şi:

PSD câştigă, PD-L urmează la câteva procente, PNL primeşte 20%, iar PRM şi PNG nu pupă în Parlament

Dăbuleni: pepenari iuţi la mânie şi Geoană de sub icoană

Ciofliceni: mici afaceri locale, Tăriceanu şi teroristul Bobiţă

Mizil: Mârţoage, limuzine, Năstase şi cele sfinte

 

Citește și: