Cristian ANDREI
Clarice DINU
Ramona LOZNIANU
128266 vizualizări 23 ian 2012

Liderii PDL s-au întâlnit la sediul partidului luni seară pentru a discuta soluţiile la criza de imagine în care se află partidul şi numele unui înlocuitor pentru remaniatul Teodor Baconschi. Întâlnirea vine la sfârşitul unei zile în care în Parlament a avut loc o şedinţă extraordinară. Mai jos regăsiţi desfăşurarea cronologică a evenimentelor şi "războiul" declaraţiilor dintre Putere şi Opoziţie de la tribuna Parlamentului. Şedinţa extraordinară a fost una fără o finalitate concretă, fiecare partid având la dispoziţie un timp limitat pentru a-şi spune părerea despre protestele de stradă din România. Momentul zilei a fost însă atunci când, de la tribuna Parlamentului, Emil Boc a anunţat că l-a demis pe ministrul de Externe Teodor Baconschi. Acesta a aflat că nu mai e ministru prin telefon: "Nu cunosc culisele acestei decizii. Sunt prea obscure. Voi avea o discuţie şi cu domnul preşedinte mâine. Am vorbit azi cu Traian Băsescu, nu era la curent cu faptul că hârtia plecase pe traseu". Cel de-al doilea moment tensionat al zilei a venit odată cu anunţul liderului PNL Crin Antonescu, care a declarat că parlamentarii liberali sunt dispuşi să-şi dea demisia. De altfel, câţiva liberali s-au şi grăbit să-i dea preşedintelui partidului demisia în alb, primul fiind Ludovic Orban. Antonescu a precizat însă că aceasta nu este o hotărâre finală, o decizie în acest sens urmând să fie luată după discuţii cu social-democraţii, mai puţin convinşi să facă acest lucru. Printre principalii oponenţi se află chiar Adrian Năstase. Ce s-ar întâmpla dacă PSD şi PNL ar demisiona puteţi vedea aici.d

Vezi mai jos LIVE TEXT-ul zilei de azi:

UPDATE 21:37 Întâlnirea liderilor PDL s-a încheiat.

UPDATE 21:14 Preşedintele PSD Victor Ponta a declarat pentru gândul că sunt luate în calcul toate căile de luptă împotriva puterii actuale, inclusiv demisia în bloc din Parlament. "Ne vom întâlni în forurile noastre, vom analiza foarte serios toate aspectele şi vom lua decizia care se impune. O decizie atât de importantă se ia după o analiză serioasă, ne întâlnim miercuri, joi, vineri să ne consultăm, punem toate lucrurile la un loc şi luăm decizia cea mai bună. Sigur o decizie va fi luată până pe 1 februarie, dar poate până atunci îşi dă demisia Guvernul şi trebuie să fim acolo să numim un guvern de tehnocraţi", a spus Ponta.

UPDATE 20:52 Sever Voinescu: Discuţia despre demisia premierului rămâne de actualitate

UPDATE 20:40 Întâlnire de urgenţă a PDL, la sediul central al partidului

UPDATE 19:34 PNL anunţă că se retrage din Parlament. Anunţul a fost făcut de Crin Antonescu, acesta precizând că decizia este unanimă. O decizie definitivă se va lua după discuţii cu PSD şi cu reprezentanţii societăţii civile. Marea majoritate de parlamentarlor liberali l-au anunţat pe Antonescu fie în scris, fie verbal, că sunt de acord cu depunerea demisiei din Parlament.

UPDATE 19: 30 Conducerea PNL a explicat care sunt consecinţele demisiei din Parlament.

UPDATE 18:50 Cristian Tudor Popescu: Pompous ass, inventarul moale şi şocâtele înaripat

UPDATE 18:44 Mai mulţi parlamentari PNL şi-au prezentat demisiile.

UPDATE 17:16 Şedinţa extraordinară a Parlamentului s-a încheiat.

UPDATE 16:57 Majoritatea parlamentarilor USL a ieşit din sala în timpul discursului Elenei Udrea.

Înainte de a lua cuvântul în plen, Elena Udrea îşi verifica telefonul.

Radu Berceanu citea despre Elena Udrea, în timpul şedinţei extraordinare a Parlamentului

UPDATE 16:25 După o scurtă ceartă între Crin Antonescu şi Ioan Oltean, la tribună a ţinut un scurt discurs Cristian Diaconescu de la UNPR. Colegii i-au strigat în timp ce mergea către tribună "Domn' ministru". La finalul discursului, Diaconescu a declarat că speră ca în perioada următoare, puterea să demonstreze că are oameni de stat capabili să răspundă nevoilor populaţiei".

UPDATE 15:56 Ce a declarat Bogdan Aurescu pentru gândul, după ce numele său a apărut pe lista posibililor titulari la ministerul de Externe.

UPDATE 15:32 Surse PDL au declarat pentru gândulprima variantă luată în calcul pentru funcţia de ministru de Externe este Cristian Diaconescu (UNPR). O altă variantă discutată este un tehnocrat, în persoana lui Bogdan Aurescu.

UPDATE 15:21 Ce s-a întâmplat în această dimineaţă în şedinţa liderilor democrat-liberali: EXCLUSIV. Cine a ridicat primul piatra în şedinţa PDL. Numele celor care "au greşit"

UPDATE 15:17 Preşedintele Organizaţiei de femei a PDL, ministrul Sulfina Barbu, a declarat, că revocarea din funcţie a ministrului de Externe "este o atitudine corectă a premierului, ce sancţionează un derapaj al ministrului Baconschi".

UPDATE 15:16 Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, şi ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, au plecat din sala de plen, mergând să mănânce, în timp ce la microfon vorbeau Victor Ponta şi Crin Antonescu.

UPDATE 15.16 Ministrul Vreme comentând decizia de revocare a colegului său:

UPDATE 15:03 Teodor Baconschi a anunţat că, în jurul orei 11:00, a primit un telefon de la premierul Emil Boc, din care înţelegea că nu i se reproşează nimic pe linie guvernamentală şi că a fost vorba despre o decizie politică. Reamintim că ministrul se află la Bruxelles.

UPDATE 15:00 Anunţ în plen al lui Crin Antonescu: "Suntem gata să demisionăm". Antonescu a mai spus că România are nevoie de alegeri anticipate prezidenţiale şi parlamentare în cel mai scurt timp.

Liberalii, despre propria demisie:

Cristian Adomniţei, PNL, despre demisia Opoziţiei: "Este ultima noastră cale. Vrem alegeri anticipate"

Alina Gorghiu, PNL: "Situaţia din România este extremă, deci trebuie să luam o soluţie radicală"

UPDATE 14:59 Reacţii la demiterea lui Baconschi:

Cioroianu: Baconschi devenise punct vulnerabil al PDL

Meleşcanu: Demiterea lui Baconschi, mişcare de imagine fără impact

Nicolăescu, despre revocarea lui Baconschi: Un exerciţiu de imagine, un fel de detergent pentru PDL

Victor Ponta: Revocarea lui Baconschi este prea puţin, sper că funcţia lui nu va fi mită pentru trădători

UPDATE 14:55 Iliescu: Alternativa la PDL există, dar trebuie să fie mai convingătoare, să se comporte ca atare

UPDATE 14:07. EMIL BOC A ANUNŢAT CĂ L-A REVOCAT PE BACONSCHI. "Regret derapajele şi stângăciile unor colegi faţă de protestari. Acesta este şi motivul pentru care am cerut revocarea din funcţie a ministrului Afacerilor Externe, Teodor Baconschi", şi-a explicat gestul Emil Boc. La finalul discursului lui Boc s-a scandat "Demisia, demisia". Iată cele mai importante declaraţii ale lui Boc. Teodor Baconschi nu este în ţară, el fiind prezent la Bruxelles la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din Uniunea Europeană.UPDATE 13:42 Senatorul PSD Mircea Geoană a cerut Parlamentului să îşi întrerupă vacanţa şi să se reunească în sesiune extraordinară până când se rezolvă situaţia de criză. "Când le-am spus (unui grup de europarlamentari -n.r) că Parlamentul României e în vacanţă, atunci când ţara fierbe, pur şi simplu s-au crucit", a spus Geoană de la tribună.

UPDATE 13:41 Surse din partid au declarat pentru gândul că după şedinţa extraordinară din Parlament, se va face o nouă şedinţă a USL, în care se va lua decizia finală. "Se va ajunge la demisia în bloc a parlamentarilor opoziţiei, curentul majoritar fiind în acest sens", au declarat surse din partid. PNL militează pentru soluţia radicală, în timp ce Ponta propune soluţia moderată: fie grevă parlamentară, fie moţiune de cenzură.

UPDATE 13:39 Victor Ponta şi coordonatorul campaniei pe Bucureşti, Miron Mitrea, au avut o atitudine reţinută faţă de ideea demisiei în masă, spunând că nu sunt împotrivă, dar că opoziţia trebuie sp decidă ce vor face după această demisiei.

UPDATE 13:32 Şedinţa conducerii USL s-a terminat fără a se lua o decizie în privinţa demisiei din Parlament, liderii Opoziţiei decizând, în primă fază să ceară de la tribuna Parlamentului demisia guvernului şi a parlamentarilor puterii. Pentru soluţia demisiei în bloc a USL s-au pronunţat liberalii, în frunte cu Crin Antonescu, dar şi social-democraţi, printre care vicepreşedintele Ecaterina Andronescu şi vicepreşedintele CJ Argeş, Constantin Nicolescu.

UPDATE 13:25 Opoziţia va intra în grevă parlamentară, ca urmare a refuzului coaliţiei de guvernare a accepta solicitările opoziţiei.

UPDATE 13:16 Emil Boc a ajuns în Parlament. Sunt aşteptaţi parlamentarii USL, care nu au terminat încă şedinţa.

UPDATE 13:12 Premierul Emil Boc nu a mai venit la întâlnirea programată cu parlamentarii PDL, în sala în care trebuia să aibă loc întrevederea, deputaţii PDL s-au întâlnit pentru a-l sărbători pe liderul de grup Mircea Toader.

UPDATE 13:07 Mai multe zeci de persoane vor asista de la balcoanele din sala de plen la dezbaterile care vor avea loc, la solicitarea PDL. Astfel, grupul democrat-liberal a solicitat ca un număr de 168 de persoane să asiste la lucrările plenului reunit, în condiţiile în care la balcoanele din sala de plen există doar 164 de locuri disponibile.

UPDATE 12:57 Marian Vanghelie a declarat că PSD Bucureşti poate aduce în stradă 25.000 - 30.000 de manifestanţi, dar important este ca în piaţă să iasă şi oameni care nu sunt membri de partid. Acesta a precizat că USL nu este unit în ceea ce priveşte modul de acţiune.

UPDATE 12:42 Senatorul PNL Mircea Diaconu le-a spus celor din USL că îşi va da demisia indiferent de ce vor face ceilalţi parlamentari din Opoziţie, el prezentându-le deja demisia sa conducerilor PSD şi ACD.

UPDATE 12:38 Sever Voinescu susţine că sunt voci în partid care cer remanierea, însă subiectul va fi discutat în perioada următoare, astăzi conducerea PDL concentrându-se pe sesiunea extraordinară cerută de USL. Liderul PDL a reiterat că partidul nu susţine anticipatele.

UPDATE 12:34 Conducerea PSD şi ACD discută la această oră variantele pe care Opoziţia ar putea să le urmeze, propunându-se două variante: pe de o parte moţiunea de cenzură, soluţie dorită de PSD, pe de altă parte, demisia în bloc a parlamentarilor, varianta propusă de PNL.

UPDATE 12:21 Pentru ce crede Sever Voinescu, deputat PDL, că protestează oamenii din stradă: "Sperăm ca mesajul oamenilor din stradă să fie clar înţeles. Clasa politică trebuie să-şi găsească civilitatea".

UPDATE 12:09 Boc participă la reuniunea grupurilor parlamentare ale PDL.

UPDATE 11:45 Victor Ponta l-a criticat pe Emil Boc, care a declarat că USL a cerut sistarea fondurilor europene. "Suntem absolut uluiţi şi indignati de modul absolut iresponsabil în care premierul apare cu o minciună gogonată. Pe 31 ianuarie vom fi prezenţi la dezbaterea din Parlamentul European şi vom cere să folosim acele fonduri europene, dar vom pune şi problema alegerilor comasate, a angajărilor de răspundere, a votului prin corespondenţă, a tuturor aspectelor care aduce regimul Băsescu lângă regimul lui Viktor Orban", a spus Ponta. Liderii USL se vor întâlni miercuri cu ambasadorii statelor UE acreditaţi la Bucureşti.

UPDATE 11:44 Marian Vanghelie nu susţine demisia parlamentarilor Opoziţiei. Vicepreşedintele PSD a declarat că eventuala demisie în bloc a parlamentarilor USL nu va duce la schimbări politice, opoziţia trebuind să scoată în stradă cel puţin 100.000 de oameni. Vanghelie a afirmat că nu crede că demisia parlamentarilor USL va duce la căderea Guvernului Boc.

UPDATE 11:43 Cei trei lideri ai USL s-au întâlnit, luni dimineaţa, înaintea Birourilor Politice reunite PSD-ACD, una dintre variantele discutate fiind ca parlamentarii USL să îşi ia concediu fără plată de la Parlament, potrivit unor surse din Uniune. Sursele citate au declarat, pentru Mediafax, că Victor Ponta, Crin Antonescu, Daniel Constantin, dar şi Dan Voiculescu, s-au întâlnit cu o oră înaintea Birourilor Politice reunite ale PSD şi ACD. Potrivit aceloraşi surse, discuţia a vizat posibilele măsuri de protest ale opoziţiei, după ce liderul PNL, Crin Antonescu, a sugerat demisia în masă a parlamentarilor USL. Sursele menţionate au arătat că a fost luată în discuţie o posibilă reacţie "mai atenuată" a USL, respectiv ca parlamentarii Uniunii să îşi ia concediu fără plată de la Parlament, pentru o perioadă determinată.

UPDATE 11:14 Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a propus coaliţiei ca taxa auto de primă vânzare pentru maşinile înmatriculate înainte de ianuarie 2007 să fie suspendată pentru circa un an, interval în care să fie achitată doar taxa de poluare auto, redusă cu 25%.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a cerut în şedinţa coaliţiei, o amnistie fiscală pentru funcţionarii publici din administraţiile locale care au încasat diverse sporuri în conformitate cu contractele de muncă, fiind apoi obligaţi de Curtea de Conturi să restituie banii, susţin surse din Uniune.

Liderii coaliţiei au concluzionat, luni, că nu pot fi de acord cu organizarea alegerilor anticipate, pe considerentul că o astfel de procedură, dacă ar fi iniţiată, nu ar putea fi încheiată decât prin luna septembrie, potrivit unor surse citate de Mediafax.

Citește și: