Anca SIMINA
6026 vizualizări 10 ian 2014

Asistentul pentru Afaceri Europene şi Eurasiatice al Secretarului de Stat american, Victoria Nuland, care se află la Bucureşti pentru două zile, în principal pentru a discuta despre respectarea statului de drept, s-a întâlnit în această seară cu preşedintele Traian Băsescu. Discuţia cu emisarul american, cerută de şeful statului, a început la ora 20.15 şi a durat aproximativ o oră şi 15 minute.

Dacă iniţial Ambasada SUA îi negociase programul cu Ministerul de Externe, stabilind, potrivit protocolului, întrevederi cu ministrul Titus Corlăţean, dar şi cu secretarul de stat care a gestionat negicierile pentru scutul de la Deveselu, Bogdan Aurescu, în urma unei invitaţii din partea Preşedinţiei, Nuland a ajuns şi la Cotroceni. Ridicând nivelul de protocol al întâlnirilor, mutarea lui Traian Băsescu l-a pus în şah pe Victor Ponta care nu va avea nicio discuţie cu aceasta, lipsind de altfel din ţară.

„Sunt plătită să nu fiu obosită, ca şi dumneavoastră”

Dacă Victoria Nuland a adus în discuţie „importanţa alianţei” SUA - România, preşedintele a făcut referire, pentru prima dată public, la „mici neînţelegeri” fără însă ca selecţia de imagini ambientale a Administraţiei Prezidenţiale, să conţină şi detalii în privinţa acestui subiect.

„Bine aţi revenit în Bucureşti. E o onoare pentru noi. Trebuie să fiţi obosită după zborul prin Europa”, i-a spus Băsescu, în glumă, lui Nuland, primind însă de la adjunctul lui John Kerry o replică foarte serioasă: „Nu, nu. Sunt plătită să nu fiu obosită, ca şi dumneavoastră”, a răspuns ea.

„E o mare plăcere şi pentru noi să discutăm problemele pe care le aveţi...”, a continuat Băsescu, după ce, în mediul politic din România, s-a acreditat ideea că Nuland ar fi venit să contabilizeze problemele României legate de respectarea statului de drept.

Adjunctul Secretarului de Stat al SUA a schimbat însă subiectul: „Şi despre importanţa alianţei noastre. E o relaţie importantă pentru noi”, a spus Nuland. În acest context, preşedintele a menţionat „micile neînţelegeri”, fără a da însă detalii: „Ştiu şi sper ca micile neînţelegeri nu vor afecta substanţa relaţiilor noastre”.

„Sunt aici să sărbătorim 10 ani (ai României, n.red.) în NATO, să vorbim despre lucrurile prin care am trecut şi despre cum mergem înainte”, a adăpugat, la rândul său, Victoria Nuland.

Unul dintre subiectele abordate ulterior, după schimbul protocolar de replici, a fost legat de scutul anti-rachetă, decis la summitul NATO de la Bucureşti, episod catalogat de trimisul Departamentului SUA drept „un moment istoric pentru noi toţi”.

Primele fotografii, publicate de Ambasada SUA la Bucureşti, arată că la întâlnire au participat atât şeful actual al misiunii SUA la Bucureşti, Duane Butcher, cât şi patru dintre consilierii preşedintelui: şeful Administraţiei Prezidenţiale, Cristian Diaconescu, consilierul pentru Afaceri Strategice, Iulian Chifu, consilierul pentru probleme legislative, Claudiu Dinu şi purtătorul de cuvânt Bogdan Oprea.

În  tot acest timp, jur de 30 de persoane s-au strâns să protesteze la Cotroceni.

Nuland se întâlneşte cu Titus Corlăţean, nu şi cu Victor Ponta. „E plecat din ţară”

Victoria Nuland, numărul doi din Departamentul de Stat american, a aterizat în jurul orei 18.00 pe aeroportul Otopeni. Mâine, oficialul american se va întâlni cu ministrul de Externe, Titus Corlăţean, mandatat de Victor Ponta să discute „orice subiect” şi în numele său.

Premierul nu va avea o întrevedere cu adjunctul secretarului de stat american. În cursul dimineţii, vicepremierul Liviu Dragnea a dat şi o explicaţie: „este plecat din ţară”. “N-am discutat cu domnul Ponta în ultimele zile, pentru că domnul Ponta e plecat din ţară. A plecat după şedinţa de Guvern (de marţi, 7 ianuarie, n.red.)”, a relatat el, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Aflată într-un turneul European, Victoria Nuland, unul dintre cei mai influenţi diplomaţi americani, doreşte să discute la Bucureşti, despre „relaţiile bilaterale, problemele regionale şi consolidarea statului de drept”, potrivit unei informări făcute înaintea vizitei de Departamentul de Stat.

Discuţia legată de statul de drept vine după o serie de modificări controversate la Codul Penal adoptate de Camera Deputaţilor şi criticate inclusiv de misiunea americană din România, pe motiv că reprezintă „un pas înapoi” pentru România - o reacţie greşită, în opinia premierului.

 

Citește și: