Cristian ANDREI
46692 vizualizări 16 feb 2015

Pesediştii au votat astăzi în Comisia de Cod electoral, alături de liberali, ca la următoarele alegeri, preşedinţii de Consilii Judeţene să fie aleşi din rândul consilierilor, şi nu direct de cetăţeni cum s-a întâmplat până acum. Propunerea a venit în Comisia de Cod Electoral, după ce s-au respins variantele alegerii preşedinţilor de CJ-uri în două tururi şi cea a alegerii într-un singur tur. Propunerea alegerii preşedinţilor de Consilii Judeţene din rândul consilierilor, renunţându-se la votul direct, uninominal, a primit 14 voturi pentru şi unul împotrivă.

”Este cea mai mare jignire adusă cetăţenilor care trăiesc în judeţele ţării. Faptul că li se ia dreptul de a-şi alege preşedintele, şeful administraţiei publice judeţene prin vot universal, direct şi secret este o mare pierdere pentru dreptul constituţional al cetăţenilor de a-şi alege pe de o parte organele alese care trebuie să gestioneze treburile zilnice, cotidiene pe termen mediul şi lung al comunităţilor. Nu pierde nimeni nimic în această situaţie, singurii care pierd sunt cetăţenii judeţelor care nu vor mai putea să decidă asupra celui care urmează să conducă treburile administraţiei publice judeţene”, a declarat pentru gândul Marian Oprişan, preşedinte UNCJR şi vicepreşedinte PSD.

El l-a găsit vinovat pentru această situaţie din Parlament pe colegul său de partid, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.

”Trebuie să ştie toţi cetăţenii acestei ţări că cel care a propus să li se ia acest drept se numeşte Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor. PSD nu a adoptat nicio decizie în forurile sale de conducere statutare o asemenea abordare complet nedemocratică şi care deschide drumul unui val imens de corupţie asupra modului în care va fi ales preşedintele de Consiliu Judeţean”, a spus social-democratul.

Potrivit acestuia, pe baza acestui sistem propus în Comisia de Cod Electoral preşedinţii de Consilii Judeţene vor fi stabiliţi prin ”corupţie” şi de şefii de la Bucureşti.

”Dă drumul la un val de corupţie şi anume, preşedintele ales de consilieri va fi rezultatul unor mari sume de bani, care vor fi date de cei care au banii către consilierii care trebuie atraşi de o majoritate capabilă să-l aleagă pe preşedintele CJ. Pe de altă parte rămâne la arbitrariul preşedinţilor de partide politice care, în acest mod, vor desemna ei cine sunt preşedinţii de Consilii judeţene. Vrăjeala asta cu baroniii, lăsaţi-o pentru alte chestii de genul ăsta, vorbim de instituţii democratice alese prin vot universal, direct şi secret”, a declarat pentru gândul Marian Oprişan.

Preşedintele UNCJR a subliniat că dacă premierul Ponta va susţine această modificare a legii electorale, înseamnă că ”domnul Victor Ponta nu are nicio legătură cu democraţia”. Oprişan a ţinut să precizeze că în niciun for de conducere al PSD nu a fost luată o decizie privind alegerea preşedinţilor de consilii Judeţene prin vot indirect.

”Bineînţeles că îi vom cere lămuriri, o să îi cerem explicaţii şi domnului Ponta şi domnului Dragnea. UNCJR a comunicat punctul de vedere guvernului: vot într-un singur tur universal, secret şi direct. Ce s-a votat în Parlament este o şmecherie, care face ca sistemul românesc democratic de alegere a autorităţilor locale să fie viciat într-un mod profund”, a spus Oprişan.

Social-democratul a ţinut să afirme că prin această decizie nu sunt afectaţi preşedinţii de CJ-uri, ci cetăţenii care îşi pierd dreptul de a-şi alege reprezentantul în fruntea judeţului.”Nu eu sunt afectat de această decizie, nu preşedinţii în funcţie sunt afectaţi de această decizie pe care o consider mizerabilă, reţineţi consider mizerabilă decizia luată de Comisia de Cod Electoral la propunerea lui Valeriu Zgonea. Această decizie dacă va fi adoptată va vitregi, va fura dreptul cetăţenilor judeţelor de a-şi alege organele locale. Nu cred că Parlamentul va dori să fure dreptul cetăţenilor României de a-şi alege preşedinţii de Consilii Judeţene. O respingem cu toată forţa şi puterea noastră, din cauza faptului că ea este nedemocratică”, a afirmat pentru gândul Oprişan.

El a reluat ideea că această decizie nu a fost discutată în niciun for de conducere al PSD.

”Nicio structură PSD nu a luat în discuţie o asemenea aberaţie, a fost o aberaţie şi s-a demonstrat că este o aberaţie. Parlamentarii de Vrancea nu o vor vota categoric în forma actuală. În aceste condiţii nu mai putem vorbi de descentralizare şi regionalizare. Atunci Parlamentul să desfiinţeze autorităţile locale şi Guvernul să vină să-şi numească guvernatori în fiecare judeţ. Când România e în UE vii tu să ne spui că vrei vot indirect, e inadmisibil”, a fost poziţia preşedintelui UNCJR.

Vicepreşedintele PSD a criticat decizia de centralizare a decizie politice la Bucureşti prin această modificare a legii electorale.

”Parlamentarii de Vrancea nu o vor vota categoric în forma actuală. În aceste condiţii nu mai putem vorbi de descentralizare şi regionalizare. În baza legislaţiei actuale dacă un consilier judeţean este dat afară din partid îşi pierde mandatul. Deci în baza legislaţiei actuale, ceea ce a propus Comisia de cod electoral când se trezeşte un preşedinte de partid prost dimineaţa din somn sau preşedinte executiv sau vicepreşedinte îl dă afară din partid pe preşedintele de CJ, iar acesta îşi pierde mandatul. Cum să îşi poată permite un partid, chiar preşedintele partidului să dea afară un cetăţean care este ales. Dacă se va ajunge la această decizie, judeţele şi administraţiile judeţene nu vor mai fi conduse de oamenii pe care îi doresc cetăţenii, vor fi conduse de la Bucureşti sau de la preşedintele de organizaţie. Avem o poziţionare şmecherească şi ipocrită”, a explicat Oprişan.

Citește și: