Mădălina CHIŢU
1294 vizualizări 19 dec 2012

Eugen Nicolăescu este ministrul Sănătăţii în GUVERNUL PONTA II. Deputatul PNL nu este străin de această funcţie. El a mai fost şeful Sănătăţii în perioada 2005-2008, în Guvernul Tăriceanu, după ce prof. dr. Mircea Cinteză şi-a dat demisia din această funcţie.

De-a lungul timpului, Nicolăescu s-a remarcat prin atacurile susţinute la adresa preşedintelui Traian Băsescu, unul dintre ele soldându-se cu un proces intentat de şeful statului.

Analizele lui Nicolăescu - costuri de 171 de milioane de euro pentru minister

În perioada mandatului său, membru PNL a iniţiat "Programul de evaluare a stării de sănătate a populaţiei", finanţat integral de Ministerul Sănătăţii Publice, care a început pe data de 1 iulie 2007 şi s-a încheiat pe data de 31 decembrie 2008. Prin acest program românii au beneficiat gratuit de o consultaţie clinică şi un set de analize (maximum nouă), pentru a depista eventuale afecţiuni cardiace, hepatice, renale, diabet sau anemii. Investigaţiile au fost stabilite de către medicul de familie în urma unui examen clinic. Dacă în urma acestor examene medicul de familie suspecta existenţa unei boli, pacientul urma să fie trimis la un medicul specialist. Datele transmise de instituţie la vremea respectivă au arătat că peste 60% din populaţia României s-a prezentat la medicul de familie.

Acest program a fost criticat de Ion Bazac, succesorul lui Nicolăescu la Sănătate. Bazac declara în 2009 că ministerul a cheltuit în perioada 1 iulie 2007 - 31 decembrie 2008 în jur de 171 de milioane de euro pe programul de analize gratuite, susţinând că banii au fost aruncaţi. "S-a cheltuit o sumă considerabilă pentru a nu se afla nimic (...). Cu fondurile cheltuite doar într-un an s-ar fi putut realiza un program naţional de screening şi prevenţie pentru cancerul de col uterin pe o perioadă de patru ani", a spus Ion Bazac la acea vreme.

Nicolăescu, în atenţia DNA în dosarul "Loteria"

Eugen Nicolăescu s-a aflat în atenţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), în dosarul "Loteria Naţională" în aprilie 2008. Liberalul a declarat în acea perioadă, pentru Mediafax, referindu-se la informaţiile privind cercetarea sa de către DNA, că această instituţie dovedeşte că face poliţie politică şi că este neprofesionistă pentru că nu poate fi acuzat un om prin mass-media. "DNA dovedeşte că face poliţie politică. Modul în care se comportă este neprofesionist, deoarece nu poate fi acuzat un om prin mass-media. Informaţiile transmise sunt confuze şi dubioase. Când voi intra în posesia unei informaţii complete şi concrete voi putea să comentez şi să-mi dovedesc nevinovăţia", a menţionat Nicolăescu.

Nicolăescu despre taxa coplată şi taxa pe fast-food

În perioada mandatului său s-a introdus şi taxa pe viciu, care i-a vizat pe fumători şi consumatorii de băuturi spirtoase. În 2007, Nicolăescu a precizat că datorită introducerii acestei taxe ministerul Sănătăţii şi-a dublat suma acordată de la buget instutiţiei, încasându-se astfel, într-un singur an peste 450 de milioane de euro.

Chiar dacă mandatul de ministru s-a încheiat în anul 2008, PNL-istul a continuat să se implice în acest domeniu. În 2009, acesta afirma despre legea coplăţii că introducerea acesteia reprezenta, la momentul respectiv, "o metodă de a smulge bani de la populaţie" pentru finanţarea sistemului sanitar. "Coplata de către persoanele asigurate ar trebui să reprezinte doar diferenţa dintre valoarea reală a prestaţiilor medicale de care beneficiază şi sumele achitate prin sistemul de asigurare medicală, dar aşa cum a gândit-o actualul Guvern este o încercare de a băga mâna în buzunarul bolnavului, de a pune încă un bir, nereglementat în Codul fiscal", a declarat Eugen Nicolăescu, la vremea respectivă.

Potrivit acestuia, deşi coplata este practicată şi în alte state şi în principiu nu trebuie respinsă, introducerea ei în acest moment în România este inoportună, întrucât nu există condiţiile necesare. "Sistemul sanitar de la noi nu dispune de un sistem informatic integrat, legat, într-o concepţie unitară, care să urmărească informaţiile circuitului card pacient, medic de familie, medic specialist de ambulatoriu, medic specialist din spital, farmacie. Abia când va exista acest sistem informatic se va putea introduce co-plata în mod justificat şi controlat", a explicat Nicolăescu.

Acesta nu a fost singurul proiect al ministerului Sănătăţii pe care Eugen Nicolăescu l-a considerant neadecvat, deşi nu mai era la conducerea acestei instituţii. Acesta nu a susţinut taxa pe fast-food, despre care spunea, la începutul anului 2010, că nu rezolvă problemele din sănătate ci va creşte doar fiscalitatea. "Din păcate, această abordare este simplistă faţă de cele două teme importante: finanţarea sistemului de sănătate şi prevenirea unor boli cronice", a adăugat Eugen Nicolăescu. El a mai spus că este dovedit ştiinţific că există o relaţie directă între consumul de alcool şi fumat şi producerea unor afecţiuni grave, dar nu este o relaţie de cauzalitate directă între consumul unui anumit tip de aliment şi anumite afecţiuni. "De aceea, a fost relativ simplu să se poată suprataxa alcoolul sau tutunul şi aproape imposibil să se suprataxeze corespunzător produsele alimentare", a precizat Nicolăescu, în 2010.

Lupta anti-Băsescu

Încă din primul său mandat de ministru al Sănătăţii, Eugen Nicolăescu a dus o luptă împotriva preşedintelui Traian Băsescu. La jumătatea anului 2007 liberalul a spus despre şeful statului că "suferă de mai multe boli din categoria celor psihice".

În urma acestei afirmaţii, Traian Băsescu l-a dat în judecată pe Nicolăescu, solicitând daune morale de 50.000 de lei. Liberalul nu a stat cu mâinile în sân şi a trecut la contra-atac, dându-l şi el în judecată pe Traian Băsescu, cerându-i daune simbolice de 1 leu.

Lupta anti-Băsescu a lui Eugen Nicolăescu a continuat şi după ce acesta nu a mai fost ministru al Sănătăţii. În campania de referendum pentru demiterea preşedintelui desfăşurată în luna iulie 2012, liberalul a spus despre şeful statului că este un "preşedinte ilegitim" care nu are raţiune politică, ci doar un "spirit de vendetă".

Citește și: