Anca SIMINA
7573 vizualizări 19 dec 2012

Propus ministru al Fondurilor Europene în GUVERNUL PONTA 2, Eugen Teodorovici şi-a construit în ultimii ani un profil de tehnocrat căruia nu i-a lipsit însă sprijinul politic. Ascensiunea sa în funcţii-cheie din Ministerul Finanţelor, unde s-a ocupat de programele finanţate prin fonduri europene, s-a produs cu sprijinul PNL, în timpul guvernării Tăriceanu, fiind menţinut o vreme de PDL, ca director, şi preluat de PSD cu sprijinul căruia a devenit pe 9 decembrie şi senator de Buzău.

Teodorovici nu este însă la prima tentativă de a intra în parlament. Înregimentarea încercată în 2008, pe filiera PNL- Nini Săpunaru, a eşuat însă o dată cu pierderea colegiului de senator de Vrancea în faţa fostului ministru PDL Sorina Plăcintă. După instalarea guvernului Ponta I, a fost cooptat în echipa de consilieri a primului-ministru, fiind poate cea mai intens promovată figură de către Victor Ponta.

Înainte să fie desemnat oficial înlocuitorul lui Leonard Orban la minister, Teodorovici a fost ofertat de Ponta inclusiv pentru locul vacant de la Curtea Europeană de Conturi, rămas liber după respingerea ministrului Afacerilor Europene în Parlamentul European.

Plecarea de la Finanţe, pe uşa contractelor "de cumetrie"

La 41 de ani, Teodorovici are în urmă o carieră de 21 de ani ca funcţionar la stat. A intrat în Ministerul Transporturilor în 1991, ca referent la Monitorizarea strategiilor şi politicilor de resurse umane, a fost promocat director la un Departament de Integrare Europeană subordonat direct premierului în 1999, a trecut prin Ministerul de Externe, Ministerul Integrării şi Ministerul Finanţelor, unde a ajuns în 2007 secretar de stat.

De la finanţe, unde a coordonat mai mulţi ani programele ISPA şi SAPARD, Teodorovici a plecat după un scandal care a implicat-o şi pe soţia sa la acea vreme. Subiectul a fost făcut public de ministrul PDL Radu Berceanu, care acuza în 2007 "cumetriile" din circuitul fondurilor comunitare, invocând conflictul de interese la acordarea unui contract de 12 milioane de euro, bani europeni, prin CNADNR, firmei DIWI Consult International, aparţinând naşilor de cununie ai soţilor Teodorovici, Alexis şi Cristina Gressier.

Contractul viza finanţarea studiilor tehnice pentru autostrada Nădlac-Sibiu, iar la acel moment Florentina Teodorovici era director pentru programe comunitare din Ministerul Transporturilor, poziţie superioară CNADNR, în timp ce Eugen Teodorovici conducea Autoritatea de management al fondurilor europene pentru transporturi din Ministerul Finanţelor.

"Coordonatorul la nivel naţional al tuturor programelor şi al relaţiei cu Uniunea Europeană a fost, că nu mai e, un domn Teodorovici de la Ministerul Finanţelor, coordonatoarea de la nivelul Ministerului Transporturilor pentru Programul Operaţional Sectorial de Transport este soţia acestui domn, doamna Teodorovici", îşi justifica eşecul licitaţiei Radu Berceanu.

După plecarea de la Finanţe,  Eugen Teodorovici a lucrat la Curtea de Conturi,  unde a fost Directorul Direcţiei de audit FEDR din cadrul Autorităţii de Audit, până la revenirea în guvern.

Banii din AGA, de zece ori cât salariul

Anul 2007 a fost unul dintre cei mai buni pentru ministrul Teodorovici şi din punct de vedere financiar. Din Adunările Generale ale Acţionarilor în care a ajuns cu sprijinul PNL, secretarul de stat la acea vreme câştiga de zece ori mai mult decât salariul de demnitar. În total 140.000 de euro, arată declaraţia de avere din anul următor.

Cât a stat la Transporturi, până în 1999, Teodorovici a lucrat înclusiv cu preşedintele Traian Băsescu, cu care spune ministrul, nu a avut "niciun fel de probleme ".

Eugen Teodorovici a absolvit ASE, are un master în Relaţii Internaţionale la SNSPA şi doctoratul în Managementul Fondurilor Europene, din 2004.

Citește și: