Gandul.info
Dan Straut
Cristina ANDREI
910 vizualizări 26 ian 2018

„O să fie o prelungire a termenului de depunere, timp în care să găsim soluţia ideală pentru ca toată lumea să fie mulţumită. Orice formă de birocraţie trebuie să fie eliminată. Ca abordare a mea voi căuta să aleg toate argumentele care să ţină, să aibă la bază simplificarea. Aş dori, pentru că ştiţi foarte bine sunt multe propuneri de modificare a Codului Fiscal, atât în Cameră, cât şi în Senat, ar trebui să le luăm pe toate, să vedem ce rămâne, ce nu, să terminăm odată cu această modificare atât de deasă a Codului Fiscal”, a declarat Teodorovici după şedinţa CEx. 

Întrebat cum va aplica acum „revoluţia fiscală” a PSD, după ce în trecut a fost unul dintre cei mai mari critici ai Guvernului şi ai măsurilor de la Finanţe, Teodorovici a replicat că nu-şi va schimba punctul de vedere şi nici principiile, chiar dacă unii vor fi „surprinşi de abordare”. 

„Când am avut argumente la nivelul Senatului, în Comisie, am avut punctul meu de vedere, aţi văzut că unele decizii au suferit modificări, tocmai pentru că au fost argumente. Eu zic că o comunicare mai bună va duce la soluţii mai bune. Am propunerea, măsura, aduc argumentele, iar decizia se ia la nivelul Executivului. 

E nevoie de o abordare cât mai deschisă, proactivă. (...) Să ştiţi că punctul de vedere n-am să mi-l schimb şi poate unii vor fi surprinşi de o schimbare de abordare, dar principiile o să mi le menţin. Nu l-a convins nimeni pe Liviu Dragnea, a fost o decizie a CEx-ului, care mă onorează pentru că este şi un an foarte important pentru noi ca ţară. Şi ţin foarte mult să arăt că, dacă mi se acordă încredere, pot face lucruri foarte bune”, a transmis noul şef al Finanţelor. 

Despre colegii de Executiv cu probleme penale, Teodorovici susţine că e nevoie să funcţioneze prezumţia de nevinovăţie şi că, atât timp cât nu există o hotărâre definitivă a unei instanţe, nu se poate vorbi despre probleme de integritate. 

„Atât timp cât nu există o hotărâre defiitivă în instanţă, trebuie să spunem foarte clar asta. Inclusiv la nivel de Parlament, inclusiv la nivel de Executiv. Dacă ne uităm în urmă vom vedea cât de mult s-a greştit şi în acest domeniu. (...) Asupra tuturor planează suspiciuni, (...) Cred că trebuie schimbate şi Legile justiţiei într-un mod mult, mult mai bun ca să nu mai permită astfel de situaţii.

Eugen Orlando Teodorovici s-a născut în 12 august 1971. El este absolvent al Academiei de Studii Economice şi are un doctorat în managementul fondurilor europene.

În perioada 2000-2004, Teodorovici a fost director în Direcţia de Coordonarea a Programelor ISPA şi SAPARD din Ministerul Integrării Europene, iar timp de un an, între ianuarie şi decembrie 2000, a activat în Ministerul Afacerilor Externe, la Departamentul pentru Afaceri Europene.

Între 2004 şi 2005, Eugen Teodorovici a lucrat la Ministerul Finanţelor Publice şi a fost director general la Autoritatea de Management pentru Fondul de Coeziune. În perioada 2007-2009, Teodorovici a fost secretar de stat la Ministerul Economiei şi Finanţelor, după ce între 2005 şi 2007 a fost director general al Autorităţii de Management pentru Infrastructură din minister.

În perioada mai-decembrie 2012, el a fost consilier de stat al premierului, după ce din iunie 2009 şi până în mai 2012 a fost director la Autoritatea de Audit a Curţii de Conturi a României.

În decembrie 2012, Eugen Teodorovici a fost ales senator PSD de Buzău. În aceeaşi lună a fost numit de premierul Victor Ponta ministru al Fondurilor Europene, iar din martie 2015 a fost ministru al Finanţelor în Cabinetul Ponta.

Teodorovici s-a remarcat ca unul dintre contestatarii schimbărilor fiscale. „A fi critic la adresa unor măsuri sau chiar şi la adresa unor colegi din Guvern nu cred că este un lucru rău. Mi se pare normal, aşa e într-o democraţie reală (...) Văd acum clasamente, România peste China, peste India, să nu cumva să trecem în clasamente din astea... în Univers, cu planete, cu Saturn, cu Venus, cu alţii. Hai să rămânem cu picioarele pe pământ, aici, şi să vedem exact ce putem face pentru ca într-adevăr să fie şi sustenabilă această creştere, pentru că anii care vor urma nu vor fi uşori”, a spus Eugen Teodorovici în noiembrie 2017, după o şedinţă la Senat în care au fost dezbătute schimbările fiscale.

În acea şedinţă a fost amânată elaborarea unui raport privind OUG 79/2017 de modificare a Codului Fiscal, deoarece au fost propuse foarte multe amendamente. Eugen Teodorovici a mai declarat, atunci, că Guvernul ar trebui să vină cu o nouă ordonanţă de urgenţă privind modificarea Codului Fiscal. „Speranţa ar fi doar la bunul-simţ al Guvernului să înţeleagă că acest OUG 79 poate fi modificat, logic, printr-o altă OUG, ar fi şi calea mai rapidă. Guvernul să înţeleagă şi să-şi asume anumite modificări, să o facă imediat, poate chiar săptămâna viitoare printr-o ordonanţă de urgenţă şi să nu se aştepte ca Parlamentul să legifereze. Încă nu avem un raport final la Comisia de buget-finanţe, asta înseamnă că cel puţin două săptămâni de zile mai stă la nivelul Senatului, după care ajunge la Cameră, din nou comisii, raportul Comisiei de buget-finanţe, după aceea votul în Cameră, după aceea promulgarea la preşedinte. E o cale mai lungă. Cel mai bine ar fi, repet, de bun-simţ, din respect faţă de cetăţeni, ca Ministerul de Finanţe să propună în Guvern toate aceste amendamente aduse sau o parte din ele măcar şi să le propună prin ordonanţă de urgenţă”, a spus Teodorovici.

Întrebat, la sfârşitul anului trecut, ce se va întâmpla de la 1 ianuarie 2018 în urma modificărilor aduse Codului Fiscal, Teodorovici a precizat că, indiferent de măsuri, cineva trebuie să şi le asume. „Eu sunt convins că cineva va trebui să-şi asume. Dacă sunt părţi bune şi efecte pozitive, asta este normal să facem, pentru că asta este obligaţia unui politician. Dacă, în schimb, sunt efecte negative, ca urmare a oricăror dintre măsurile propuse prin OUG 79 şi nu numai, atunci cineva, o echipă, trebuie să şi le asume. Şi asumarea înseamnă (...) plecarea din zona în care astăzi este prezentă”, a menţionat social-democratul.

În privinţa scăderii contribuţiilor pentru angajaţii din sectorul IT, Eugen Teodorovici a declarat că un amendament la Codul Fiscal în acest sens poate fi făcut foarte repede, dar numai dacă există voinţă. „Când se doreşte, aţi văzut foarte bine, se face peste noapte ceva. Dacă vrem să cumpărăm rachete Patriot sau orice altceva din această zonă, o facem peste noapte. Aşa suntem noi, primii la astfel de lucuri. Dar când este vorba despre economia ta, în principal, măcar să te agăţi de aceste subiecte importante sau megaimportante şi să aduci aceste măsuri economice în acelaşi ritm ca şi viteză de schimbare. Deci, dacă se doreşte, se face”, a mai spus senatorul PSD.

Citește și: