Miruna Badea
2568 vizualizări 31 ian 2012

Vicepreşedintele PSD Corina Creţu i-a trimis o scrisoare deschisă directorului general al FMI, Christine Lagarde, în care solicită retragerea lui Jeffrey Franks din funcţia de negociator-şef cu România, pentru că ar fi participat la o petrecere "într-o staţiune de lux", alături de funcţionari.

Şeful misiunii FMI la Bucureşti, Jeffrey Franks, a fost invitat în acest weekend la o petrecere privată la Buşteni, pe Valea Prahovei, unde s-a sărbătorit cu miel la proţap, la final fiind "încinsă" şi o horă, conform Ştirile ProTV. La petrecere au participat, printre alţii, primarul comunei, Emanoil Savin, dar şi şeful Fiscului, Sorin Blejnar.

Corina Creţu scrie, în mesajul transmis către Christine Lagarde, că România este într-un moment extrem de delicat, în care neliniştea socială a crescut până aproape de limita exploziei. "Nu cred că FMI îşi doreşte să fie detonatorul acestei explozii. Consider că este momentul unui gest radical din partea dumneavoastră: numirea altui reprezentant al Fondului în relaţia cu România, capabil să fie neutru şi echidistant, dar mai ales să manifeste un minim de empatie cu românii atinşi de criză", a subliniat vicepreşedintele PSD.

Creţu a apreciat că este de neacceptat ca reprezentantul FMI să participe la petreceri fastuoase, alături de funcţionari ai statului.

"Este inadmisibil ca - în ţara căreia domnul Franks îi impune austeritate maximă, unde se moare de foame şi de frig la propriu, unde sunt oameni care protestează în ger pentru că nu mai pot trăi cu salariile şi pensiile pe care le au, o ţară care nu mai poate oferi servicii decente de educaţie şi de sănătate - reprezentantul FMI să participe la petreceri fastuoase, alături de funcţionari ai statului român, în restaurante de lux, din staţiuni pe care puţini români şi le pot permite", a scris Creţu în documentul transmis directorul general al FMI.

Ea a apreciat că Jeffrey Franks nu mai are autoritatea de a-şi exercita atribuţiile, pentru că, "prin participarea la acea petrecere, organizată şi finanţată de oameni care aparţin PDL, nu mai este, în ochii opiniei publice, un observator neutru al evoluţiilor din România".

"Domnia sa era deja perceput drept un sprijinitor al puterii de la Bucureşti. Acum această percepţie a fost întărită de un episod care denotă aroganţă şi lipsă de sensibilitate faţă de cei afectaţi de consecinţele măsurilor impuse de FMI românilor şi României", a declarat europarlamentarul român.

Presa din România a relatat că Jeffrey Franks a participat, la sfârşitul săptămânii trecute, la o petrecere în staţiunea Buşteni. De altfel, Franks apare într-o înregistrare video difuzată de RTV dansând într-o horă într-un restaurant.

Citește și: