771 vizualizări 13 mar 2019

”Resping atacurile mizerabile ale ministrului Finanţelor, Eugen Teodorovici, lansate astăzi la adresa mea. Această atitudine nu arată altceva decât că actualul ministrul al Finanţelor încearcă să-şi ascundă incompetenţa aruncând cu noroi în cei care fac lucruri bune pentru România. România are nevoie, acum mai mult decât oricând, de un ministru de Finanţe credibil. Vor urma negocieri complicate pe bugetul Uniunii Europene pentru următorii 7 ani. De capacitatea de negociere a Guvernului României depinde câte fonduri europene va primi România în perioada 2021 - 2017. România are nevoie de un ministru de Finanţe credibil, competent, nu un ministru de Finanţe care nu a fost capabil să prezinte la timp nici măcar proiectul de buget al ţării noastre”, a declarat, potrivit unui comunicat de presă, europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan.

El a mai spus că Eugen Teodorovici este ”un ministru izolat în UE, care nu poate obţine nimic pentru români în Europa şi trebuie să-şi dea demisia”.

”Credibilitatea lui Teodorovici este zero în Europa. Acest lucru a mai fost dovedit anul trecut şi când, după 3 recomandări primite de Guvernul României de la Consiliul de Miniştri din UE privind nevoia de încadrare în ţinta de deficit, Teodorovici a trimis în octombrie o scrisoare celorlalţi miniştri în care prezenta promisiuni goale şi măsuri neconvingătoare privind încadrarea în ţinta de deficit. Această scrisoare nu a convins pe nimeni, astfel că Guvernul României a primit în decembrie un nou avertisment de la Bruxelles privind necesitatea de a lua măsuri urgente de încadrare în ţinta de deficit”, a adăugat eurodeputatul liberal.

Eugen Teodorovici a declarat, miercuri, că a auzit informaţii la Bruxelles potrivit cărora Siegfried Mureşan ar fi suspetat că este colaborator al unor servicii anti-europene. Reacţia vine după ce eurodeputatul PNL a spus despre ministrul Finanţelor că apără „paradisurile fiscale”.

„Dacă vă spun că am pe surse că domnul Mureşan, cel de la Parlamentul European, este suspectat de colaborare cu anumite servicii care nu sunt pro-europene, mă credeţi sau nu? Eu v-am spus, se aude la Bruxelles această informaţie. Acum, nu stau nici s-o verific, nici s-o comenteze”, a afirmat Eugen Teodorovici, miercuri, la Parlament.

Acesta a adăugat că lista neagră a paradisurilor fiscale a fost adoptată de ECOFIN, cu unaniminate de voturi.

„Ministerul de Finanţe nu poate avea decât poziţia Preşedinţiei (Consiliului UE - n.r.). Nu pot eu să-mi exprim poziţia mea. Discuţiile au fost în acest Consiliu. Au avut statele membre, unele dintre ele, anumite puncte de vedere, Italia, şi le-a exprimat, Estonia şi alte state. La începutul şedinţei le-am spus colegilor de la presă din Bruxelles că vom vedea dacă se va apoba această listă. Dacă s-a votat, a fost unanimitate, altfel lista nu se aprobă”, a explicat Teodorovici.

Europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan a afirmat că ministrul Finanţelor este un apărător al paradisurilor fiscale.

„Toţi românii trebuie să ştie că ministrul Eugen Teodorovici apără paradisurile fiscale. Mereu când apare un hoţ sau un spălător de bani la orizont, miniştrii PSD sar să îl apere. Nu au apărat şi nu vor apăra niciodată poporul român”, a scris Siegfried Mureşan, miercuri, pe Facebook.

ECOFIN a adoptat, marţi, o listă revizuită privind jurisdicţiile necooperante în scopuri fiscale, ce include acum şi Aruba, Barbados, Belize, Bermuda, Dominica, Fiji, Insulele Marshall, Oman, Emiratele Arabe Unite, Vanuatu, pe lângă cele cinci aflate iniţial pe listă.

Lista a fost completată în cadrul celei de-a treia intâlniri ECOFIN, a miniştrilor de Finanţe din UE, desfăşurată sub conducerea ministrului român al Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici.

Cele zece jurisdicţii nu şi-au îndeplinit angajamentele faţă de UE până la termenul convenit. Lista, care face parte din strategia externă a UE în materie de impozitare definită de Consiliul European, are drept scop prevenirea evaziunii fiscale şi promovarea bunei guvernanţe fiscală la nivel mondial.

Citește și: