3017 vizualizări 20 mai 2019

„ALDE consideră că acest referendum este unul electoral, el antrenează modificări legislative. Sunt două decizii ale CCR care ne spun că nu este de admis un referendum care va duce la modificarea Constituţiei, pentru că acolo Constituţia şi legile reglementează o altă procedură. Rămâne la latitudinea fiecăruia să prezinte şi să voteze cu DA sau NU la acest referendum. Eu am încercat să explic cât mai clar aceste întrebări, dar este decizia fiecăruia dintre cetăţeni dacă suportă acest referendum sau nu. Aş fi aşteptat ca cei care l-au promovat să vorbească mai mult, însă nici ei nu o fac”, a afirmat Norica Nicolai, luni, la RFI.

Ea a adăugat că demersul şefului statului este folosit doar în scopuri electorale, lucru care discretizează consultarea populaţiei prin referendum

„Văd în societatea românească un dublu mesaj. Unii spun prezentaţi-vă la referendum, deşi de pildă la referendumul de familie nu s-au prezentat. Cred că este în continuare o lipsă de respect faţă de instituţiile fundamentale ale democraţiei şi referendumul este unul dintre ele. Dacă îl utilizăm doar din raţiuni electorale, fără să îi dăm suportul pe care îl are în Constituţie şi pe care îl merită, ca o formă democratică de consultare a populaţiei, cred că discredităm şi această instituţie, la fel ca şi altele, care au căzut în derizoriu”, a completat eurodeputatul ALDE.

Norica Nicolai, care deschide lista candidaţilor ALDE la alegerile europarlamentare, a mai spus că referendumul induce nevoia unei schimbări a Constituţiei, ceea ce nu este posibil.

Întrebată de ce nu s-ar putea ca aleşii să înceapă o dezbatere referitoare la modificarea Legii fundamentale, europarlamentarul ALDE a afirmat că în prezent „Parlamentul nu are o majoritate care să-i permită să abordeze o reformă constituţională. Avem nişte reguli foarte clare”.

Cele două întrebări ale referendumului din 26 mai care vor fi incluse pe buletinul de vot sunt: 1. „Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?” 2. „Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?”.

Citește și: