Cristian ANDREI
4076 vizualizări 22 apr 2012

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat pentru gândul că, în eventualitatea în care moţiunea de cenzură va trece, USL trebuie să ceară preşedintelui Traian Băsescu desemnarea lui Victor Ponta în funcţia de premier.

După episodul "Ponta premier" din luna februarie, când preşedintele susţine că i-a propus preşedintelui PSD această funcţie, situaţia s-ar putea repeta după moţiunea de cenzură depusă de USL. Liberalul Crin Antonescu a declarat pentru gândul că dacă moţiunea de cenzură va avea succes, iar Guvernul Ungureanu va fi debarcat, noua majoritatea trebuie să fie construită în jurul USL.

"Poziţia mea, în condiţiile în care moţiunea de cenzură trece, este că USL este singura forţă politică în stare să constituie o majoritate şi să susţină un guvern până la alegeri. USL trebuie să reclame formarea Guvernului, iar premierul desemnat să fie, după cum se ştie din rezoluţiile Congreselor, Victor Ponta. Acesta ar fi un Guvern până la alegerile din noiembrie", a precizat pentru gândul Antonescu, care a adăugat că actuala Coaliţie de guvernare s-ar destrăma dacă moţiunea trece. Victor Ponta a declarat şi el că nu va mai respinge o ofertă de premier venită din partea preşedintelui Băsescu.

Liberalul nu exclude ca în această construcţie, valabilă până la alegerile parlamentare să intre şi UDMR. "Nimic nu este exclus până în toamnă. Intenţia noastră este ca după alegerile parlamentare din toamnă să avem majoritatea absolută şi să avem un guvern al USL", a subliniat Crin Antonescu.

Liderul PNL se arată sceptic în ceea ce priveşte şansele devansării alegerilor parlamentare.

"Nu cred că mai putem discuta în calendarul pe care l-am evaluat de atâtea ori de un consens referitor la devansarea alegerilor parlamentare. Din punctul meu de vedere, dacă ar exista consensul tuturor forţelor politice, alegerile parlamentare ar putea avea loc mai devreme", a explicat preşedintele PNL.

Tema suspendării lui Traian Băsescu de către noua majoritate parlamentară, dacă preşedintele nu acceptă varianta Ponta premier, urmează să fie discutată în cadrul USL după ce moţiunea de cenzură va duce la căderea Guvernului Ungureanu.

Citește și: