39 vizualizări 18 aug 2009

Mircea Geoană trebuie să recupereze decalajul de 6 procente pe care îl are faţă de PSD ca să reuşească să-l depăşească pe Traian Băsescu în cursa pentru alegerile prezidenţiale. Aceasta a fost indicaţia pe care liderii social-democraţi au primit-o de la strategii americani ai Benenson Strategy Group, luni seară, într-o şedinţă de campanie, în Kiseleff. Consilerii străini au prezentat conducerii pesediste datele unui sondaj de opinie realizat de CURS, dar cu întrebările cerute de Benenson Strategy Group.

Potrivit unor surse din interior, la discuţii, reprezentanţii firmei de consultanţă au insistat, pe lângă problema procentelor pe care le-ar obţine candidaţii pentru Cotroceni, pe necesitatea elaborării unei strategii electorale care să plece de la aspectele economice. „Va trebui să renunţăm la a mai face promisiuni mari în campanie, deoarece sondajul relevă faptul că românii acceptă doar promisiuni mici, cu posibilităţi de găsire a unor soluţii”, ne-au dezvăluit sursele citate o parte a propunerilor făcute în urma prezentării studiului sociologic.

Ce spune sondajul CURS

Conform sondajului, 76% dintre cei chestionaţi consideră că lucrurile în România merg într-o direcţie greşită şi doar 19% într-o direcţia bună, restul neputând să aprecieze. De asemenea, 81% cred că direcţia spre care se îndreaptă economia este greşită şi 14% că aceasta este bună. Mai mult, că în următorul an situaţia economică se va înrăutăţi, susţin 32% dintre cei chestionaţi, că va rămâne la fel 36% şi că se va îmbunătăţi 23%. 9% nu ştiu. 25% consideră că cea mai importantă problemă cu care se confruntă România şi care ar trebui rezolvată de preşedinte este economia, 24% cred că aceasta este nivelul de trai şi 8% sănătatea.

Strategii americani ne-au spus că trebuie să conturăm oferta politică plecând de la aceste date. Viorel Hrebenciuc a primit sarcina ca, până miercurea viitoare, folosind datele din acest sondaj, să realizeze strategia de campanie”, au declarat, pentru Gândul, surse din conducerea PSD. Acestea au mai precizat şi că Liviu Dragnea va trebui să realizeze cât mai repede un grafic de întâlniri cu filialele partidului şi să elaboreze nişte măsuri organizatorice pentru aceştia în perspectiva campaniei.

De teama candidatului-fantomă Sorin Oprescu

Liviu Dragnea a mai primit misiunea de a organiza cât mai repede Congresul pentru lansarea candidaturii lui Mircea Geoană. Conform surselor citate, conducerea PSD se grăbeşte din cauza zvonurilor apărute pe piaţă, în ultima vreme, care dau ca sigură candidatura primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, la preşedinţie din partea PSD. „Trebuie să organizăm repede acest Congres pentru că deja în filiale lumea se întreabă „Şi dacă va candida, totuşi, Oprescu?” Trebuie să lămurim cât mai rapid acest lucru”, ne-au declarat sursele amintite.

Perioada în care ar avea loc Congresul PSD, anunţată oficial şi de Viorel Hrebenciuc după şedinţa de luni seară, este 12-19 septembrie. Acesta a precizat atunci că sondajul CURS confirmă căderea lui Traian Băsescu în preferinţele electoratului. „Domnul Geoană are 28% în sondajul CURS, domnul Băsescu are 33%, deci se confirmă căderea domnului Băsescu pe care de altfel şi cei de la CSOP au confirmat-o, preşedintele PNL, Crin Antonescu se ridică la 15%, iar Sorin Oprescu la 8%”, a spus Hrebenciuc.
Iliescu şi Năstase, proptelele lui Geoană. Bănicioiu, sfătuit s-o lase mai moale cu apariţiile TV

Directorul CURS, Cătălin Stoica, a declarat pentru Gândul că, în acest moment, candidaţii par să se aproprie de scorul propriilor partide. În ceea ce-l priveşte pe Sorin Oprescu, acesta ia procente, potrivit lui Stoica, şi de la PSD şi de la PNL. La şedinţa de luni seară, strategii americani au atras atenţia asupra faptului că, în ciuda scăderii lui Traian Băsescu, Mircea Geoană se află încă la 6 procente în urma PSD şi la 5 în urma actualului şef al statului.

Consilierii străini i-au avertizat pe pesedişti, potrivit surselor, şi că Traian Băsescu ar putea să mai scadă, dar numai până la 29%. „Americanii sunt optimişti, ne-au spus că diferenţa dintre Geoană şi Băsescu poate fi depăşită dacă lucrăm pe zona de nehotărâţi şi, în turul doi, pe zona de alianţe”, au relatat sursele citate. Alte indicaţii primite de la strategi s-au referit la organizarea cât mai bună a activităţii în secţiile de votare şi la folosirea în campanie a altor purtători de mesaj în emisiunile TV decât Nicolae Bănicioiu şi Robert Negoiţă, cum ar fi Ion Iliescu şi Adrian Năstase.

Citește și: