Biro ATTILA
64933 vizualizări 27 mar 2013

Gândul, martie, 2013:

Premierul Victor Ponta a declarat recent că ar fi cel mai bun pentru a prelua funcţia de procuror general. gândul prezintă în premieră "mapa profesională" a lui Victor Ponta din cei şase ani de procuratură. Dosarele investigate de Ponta nu au nici pe departe anvergura sau complexitatea dosarelor trimise în judecată de procurorii DNA, DIICOT sau ai Parchetului General în ultimii şapte ani. În arhivele Parchetului General au fost găsite şase rechizitorii semnate de Victor Ponta, majoritatea vizând infracţiuni economice, între ele fiind înşelăciuni cu file CEC.

Mapa profesională a procurorului Ponta arată că a ajuns în trei ani, din simplu procuror de sector, procuror la Parchetul General cu derogare de la fostul ministru al Justiţiei Rodica Stănoiu.

Premierul a fost întrebat, luni 25 martie, dacă ia în calcul numele Laurei Codruţa Kovesi pentru şefia Parchetului, el răspunzând ironic că cel mai bun procuror general ar fi el, întrucât are şi experienţă. "Cel mai bun procuror general aş fi eu. Am şi experienţă şi... Dar nu iau în calcul numirea mea. Restul, o să vedem", a spus Ponta. Premierul a preluat şi interimatul Ministerului Justiţiei şi cel mai probabil va propune procurorii pentru Parchetul General şi DNA.

Nu este prima dată când şeful guvernului se laudă cu activitatea sa de procuror. Cu mai multe ocazii, a făcut aluzie la experienţa sa din cadrul parchetelor, dar niciodată nu a povestit ce dosare a investigat.

Şeful Guvernului a activat ca procuror timp de şase ani, între 1995 şi 2001, iar mapa sa profesională arată că a investigat în principal dosare economice, cele mai multe fiind fraude cu file CEC.

Traseul profesional, marcat de derogări

Victor Ponta a intrat în magistratură în 1995 ca procuror la Parchetul Judecătoriei Sector 1. Aici a stat trei ani până în 1998 după care a ajuns direct la Parchetul General. Parchetul Judecătoriei Sector 1 nu a putut transmite la solicitarea gândul numărul şi dosarele pe care Victor Ponta le-a investigat ca procuror în primii ani de carieră. Parchetul a transmis că nu există date centralizate din acea perioadă.

După numai trei ani, Ponta este delegat la Parchetul de pe lângă Curtea Supremă de Justiţie, Secţia anticorupţie, urmărire penală şi criminalistică. În mod obişnuit, un procuror ajunge la Parchetul General numai după opt ani de experienţă. În mod excepţional, Ponta a fost delegat după trei ani de activitate la Parchetul Judecătoriei Sector 1 la Parchetul General.

Potrivit informaţiilor oficiale, delegarea lui Victor Ponta din 1998 a fost dispusă de procurorul general de la acea vreme Mircea Criste care ulterior a fost numit ambasador al României în Macedonia. La solicitarea gândul Parchetul General a explicat că pentru delegare nu se mai aplica acea condiţie de 8 ani de activitate.

În 2001, Victor Ponta a susţinut un examen pentru a promova la Parchetul General unde activa în baza delegării din 1998. La acest examen premierul a obţinut nota 10. Cu toate acestea, Ponta încă nu avea cei 8 ani de experienţă necesari pentru a fi procuror la Parchetul General. Astfel că a mai beneficiat de o derogare de doi ani şi opt luni.  Aceasta a fost făcută prin ordinul ministrului Justiţiei la acea vreme, Rodica Stănoiu, şi la propunerea fostului procuror Joiţa Tănase.

Vezi aici traseul profesional al procurorului Ponta

13 rechizitorii în 3 ani la Parchetul General

Potrivit datelor oficiale transmise de Parchetul General, în perioada 1998-2001, Victor Ponta a trimis în judecată 13 dosare. Parchetul General a precizat pentru gândul şi ce activitate a avut Victor Ponta la Parchetul General: ”În cursul anului 1998, domnul Victor Ponta a soluţionat un număr de 10 dosare, dintre care 6 prin rechizitoriu, în alte 3 cauze a dispus declinarea, soluţionând şi un număr de 3 plângeri, iar în cursul anului 1999 – 8 dosare, dintre care 4 prin rechizitoriu, în alte 25  a dispus declinarea şi a mai soluţionat un număr de 8 plângeri. În decursul anului 2000, în 3 din cele 5 cauze soluţionate a întocmit rechizitorii, în alte 14 a dispus declinarea, soluţionând, totodată, un număr de 3 plângeri”, a precizat Parchetul General

CITEŞTE AICI PRECIZĂRILE PARCHETULUI GENERAL

La solicitarea gândul, Parchetul General a pus la dispoziţie rechizitoriile dosarelor investigate de Victor Ponta în calitate de procuror. În arhiva Parchetului General, din cele 13 rechizitorii au mai fost găsite doar şase. Vă prezentăm mai jos conţinutului celor şase rechizitorii investigate de Victor Ponta în calitate de procuror.

Înşelăciune cu file CEC. În 1999 procurorul Victor Ponta l-a trimis în judecată pe Marcel Pandelea pentru înşelăciuni cu file CEC. În rechitoriu se menţionează că Pandelea a încheiat mai multe contracte cu diverşi furnizori pentru achiziţionarea de pui, pantofi sport sau alte produse. Furnizorii au livrat marfa pe care Pandelea le-a plătit cu file CEC. Când furnizorii au încercat să încaseze banii de la bancă au constat că în conturile indicate de Pandelea nu exista nici un leu.

CITEŞTE AICI RECHIZITORIUL DOSARULUI

Înşelăciune cu produse agricole. În anul 2000, procurorul Victor Ponta i-a trimis în judecată pentru înşelăciune pe Dumitru Liviu Moldovan şi Sidor Jiduc, acţionarii unor companii private . Cei doi au prejudiciat o a treia companie cu suma de 1,5 miliarde lei vechi. Rechizitoriul scris de Ponta are la bază un raport al Corpului de Control al Guvernului. În esenţă, actualul premier arată în rechizitoriu că o companie a luat un credit de la Guvern de 7,2 miliarde lei vechi pentru achizitionarea de furaje. Furnizorii furajelor erau Dumitru Liviu Moldovan şi Sidor Jiduc care erau şi cei care au depozitat produsele pentru cumpărător. Procurorul Ponta susţine că cei doi au falsificat documentele cu cantităţile de furaje achizitionate, rezultând astfel un prejudiciu total de 1,5 miliarde lei vechi.

VEZI AICI RECHIZITORIUL DOSARULUI

Evaziune fiscală cu ceasuri din import. Pe 15 octombrie 1998, Victor Ponta l-a trimis în judecată pe Adrian Nicolae Stoican, administratorului unei societăţi comerciale. În rechizitoriul întocmit de Ponta se arată că Adrian Stoican a comercializat prin firma sa ceasuri din import fără a plăti taxe. S-a constat că Stoican s-a sustras de la plata TVA şi a impozitului pe profit. În total, statul a fost prejudiciat cu 15.600 de lei TVA şi 329.000 lei impozit pre profit. În esenţă, ceasurile erau importate şi comercializate fără a fi trecute în contabilitatea firmei. Având în vedere că dosarul este unul foarte vechi în sistemul electronic ECRIS al instanţelor nu exista nicio înregistrare din care să reiasă dacă el a fost sau nu condamnat.

CONSULTĂ AICI RECHIZITORIUL DOSARULUI

Dosarul Megapower. Pe 11 septembrie 2000, procurorul Victor Ponta îl trimite în judecată pe Cornel Moldovan directorul companiei de stat IIRUC SA pentru abuz în serviciu şi un prejudiciu de 12 milioane dolari cauzat statului.

Practic, dosarul viza afacerea Megapower din 1990. Mai precis, în 1991, premierul Petre Roman, acum deputat PNL, a aprobat, printr-o Hotărâre de Guvern, asocierea statului român prin compania IIRUC SA cu compania americană Megapower într-o companie mixtă care urma să producă echipamente electronice în România. Acestă afacere a fost iniţiată de Robert Deutsch şi Cristian Lazarovici, iar HG au fost avizată de Petre Roman, Theodor Stolojan, Victor Stanculescu, ministrul industriilor, şi avizată favorabil de Eugen Dijmarescu, ministrul economiei şi finanţelor, şi de Victor Babiuc- ministrul Justiţiei de la acea vreme. În acestă afacere a fost vehiculat şi numele lui Florin Georgescu, fostul ministru al Finanţelor în guvernul Ponta 1. Niciunul dintre demnitarii menţionaţi mai sus nu a fost trimis în judecată. 

Afacerea viza înfiinţarea companiei mixte care a beneficiat de un credit guvernamental de 12 milioane de dolari.

Procurorul Victor Ponta a început ancheta în 1998 după ce SRI a descoperit în Portul Constanţa arhiva companiei Megapower. Potrivit rechizitoriului întocmit de Victor Ponta în acestă afacere singurul vinovat este directorul IIRUC SA, Cornel Moldovan.

Potrivit procurorului Ponta, Cornel Moldovan a decis să vireze cei 12 milioane de dolari în conturile companiei Megapower înainte ca firma mixtă să se înfiinţeze. Astfel că statul român a pierdut cei 12 milioane de dolari fără ca în România să se realizeze vreo fabrică de componente electronice. În 2002, Cornel Moldovan a fost condamnat la 10 ani de închisoare, dar prejudiciul nu a fost recurperat.

VEZI AICI RECHIZITORIUL DOSARULUI INVESTIGAT DE PONTA

In 1998, Victor Ponta a mai trimis în judecată două dosare de înşelăciune. În cele două dosare a fost trimis în judecată Daniel Popa care a fost acuzat de înşelăciune cu file CEC. Acesta a cumpărat diverse produse de la furnizori pe care le-a plătit cu file CEC dar când reprezentanţii companiilor încercau să încaseze sumele cuvenit au constat că banii nu există în conturi.

Victor Ponta, avocatul lui Ovidiu Tender

Deşi nu a menţionat în CV-ul oficial, Victor Ponta este şi avocat de profesie. În 2006, el a fost în lumina reflectoarelor în calitate de avocat al lui Ovidiu Tender, acuzat într-un dosar al DIICOT. În final, Tender a fost condamnat în acest dosar. Victor Ponta pe atunci avocat şi deputat a fost acuzat de incompatibilitate. Inspecţia Judiciară a CSM a reţinut că avocatul Victor Ponta a dorit tergiversarea procesului în care era inculpat Tender. Victor Ponta a mai fost angajat ca avocat de către Cozmin Guşă, dar l-a reprezentat în instanţă şi pe Marcel Ţundrea protagonistul unei dintre cele mai mari errori judiciar din România.


CITEŞTE AICI CUM L-A APĂARAT PONTA PE TENDER ÎN INSTANŢĂ
 

Citește și: