51 vizualizări 18 feb 2010

Surse din formaţiunea social-democrată ne-au declarat că Iliescu a primit o ofertă de a prelua PSD, venită de la Miron Mitrea şi Adrian Năstase, în urmă cu câteva zile, după ce fostul preşedinte al PSD a anunţat că renunţă la orice funcţie în partid. Planul era ca Ion Iliescu să conducă partidul cel mult un an, timp în care să se facă alegeri în toate organizaţiile şi să fie organizat apoi un nou congres.

La congresul de sâmbătă urma să fie aleasă, pe lângă "preşedinţia Iliescu", şi o conducere restrânsă, din maximum 15 persoane, care să se ocupe de organizarea partidului. Adversarii lui Geoană au calculat că doar o personalitate ca Ion Iliescu poate să fie acceptată de marea masă a delegaţilor la congres, dată fiind popularitatea foarte mare a acestuia în partid şi lipsa ambiţiilor personale şi a unor planuri politice pe termen lung, de care ar putea fi suspectaţi restul pretendenţilor la şefia PSD.

Iliescu: "Să mă angajez acum, la 80 de ani, să preiau partidul, e cam mult"

Preşedintele de onoare al PSD Ion Iliescu a confirmat pentru Gândul că i s-a propus preluarea, pentru o perioadă de timp, a şefiei partidului, propunere pe care a declinat-o. "Oamenii mi-au prezentat diverse propuneri faţă de problemele care există. Mă gândesc şi eu, bineînţeles, cum să ieşim din criză. În loc să ne preocupăm de problemele de fond ale aşezării partidului pe baze serioase, trebuie să căutăm soluţii la unele aspecte, care ar trebui să rămână, totuşi, marginale".

Iliescu a declinat oferta, susţinând că pentru vârsta sa ar fi, totuşi, prea mult. "Eu mă încadrez în prevederile unor poziţii de reprezentare onorifică, dar ca să mă angajez acum, la 80 de ani, să preiau partidul, e cam mult", a declarat preşedintele de onoare. El a evitat să creeze orice fel de ambiguitate, precizând că nu-şi mai acordă timp de gândire pentru o eventuală revenire asupra deciziei sale.

Dragnea îl vrea în "funcţia de Ion Iliescu"

Secretarul general al PSD Liviu Dragnea s-a întâlnit şi el, ieri, cu Iliescu, rugându-l să mai reflecteze la decizia de a se retrage.

"Nu se pune problema să fie îmbunat domnul preşedinte Ion Iliescu. Eu am avut o discuţie cu domnul preşedinte astăzi (joi - n.red.) şi l-am rugat să se gândească cu mai multă înţelepciune la decizia dumnealui, pentru că până la urmă decizia tuturor este ca acest partid să rămână unit şi puternic", a spus Dragnea, declarându-se convis că Iliescu "nu va duce la capăt" decizia privind retragerea sa. "Eu am înţeles şi cred că bine a făcut că a pus o presiune pe congres legat de o soluţie pe care nu o vedea bine, dar până la urmă eu cred că domnul preşedinte Iliescu va rămâne în continuare un om extrem de important în partidul ăsta, indiferent de ce funcţie are, pentru că domnul preşedinte Iliescu are funcţia unică. Are funcţia de Ion Iliescu şi este suficient", a mai spus Dragnea.

Citește și: