Clarice DINU
18080 vizualizări 19 sep 2012

PDL vrea să-l lase pe Crin Antonescu fără scaunul de preşedinte al Senatului. Grupul parlamentar al senatorilor democrat-liberali a depus, vineri, la Curtea Constituţională, o sesizare privind hotărârea prin care Vasile Blaga a fost înlocuit, a declarat, pentru gândul, liderul senatorilor PDL, Cristian Rădulescu.

Democrat-liberalii au contestat hotărârea, de la începutul lui iulie, de înlocuire a lui Blaga, la CCR, însă la acel moment a fost respinsă ca fiind inadmisibilă, în condiţiile în care guvernul luase prin ordonanţă de urgenţă competenţa de control a magistraţilor constituţionali în privinţa hotărârilor parlamentului.

"La acel moment Curtea nu avea competenţă, nu era îndreptăţită să se pronunţe pe hotărârile parlamentului. Acum este o nouă reglementare", a explicat Rădulescu.

Dacă în cazul lui Vasile Blaga, pedeliştii cer din nou ajutorul CCR, în ceea ce o priveşte pe Roberta Anastase lucrurile nu stau la fel.

Liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, a declarat, pentru gândul, că nu s-a făcut o nouă sesizare la Curtea Constituţională. "Nu este vorba numai de îndreptarea unui abuz, ci şi de contextul politic de acum. Vom discuta în Biroul Permanent Naţional", a spus Toader.

În 9 iulie, Curtea Constituţională a respins ca inadmisibile sesizările privind înlocuirea din funcţie a preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor, Vasile Blaga şi Roberta Anastase, pe motiv că, potrivit reglementării unei ordonanţe a guvernului Ponta, Curtea nu are competenţă de control a hotărârilor Parlamentului.

Tot pe 9 iulie, Curtea Constituţională a admis sesizarea de neconstituţionalitate formulată de 67 de deputaţi aparţinând grupului parlamentar al PDL şi a constatat că soluţia legislativă care exclude de la controlul de constituţionalitate hotărârile Parlamentului care afectează valori şi principii constituţionale este neconstituţională.

Astăzi, CCR a decis ca toate hotărârile Parlamentului să fie supuse controlului magistraţilor constituţionali.

Potrivit unor decizii anterioare modificării legii Curţii Constituţionale, preşedintele Senatului sau Camerei Deputaţilor nu poate fi înlocuit din funcţie decât la cererea grupului din care face parte.

Citește și: