371 vizualizări 13 iun 2010

Preşedintele Traian Băsescu s-a prăbuşit în sondajele de opinie din ultima perioadă. Fie că au fost realizate la comanda PSD sau PNL, fie că au fost făcute la cererea PD-L, cercetările sociologice au demonstrat că şeful statului s-a prăbuşit la încredere şi PD-L a pierdut la intenţie de vot. Gândul a intrat în posesia celui mai recent sondaj intern al PD-L, care relevă faptul că PD-L a scăzut în luna mai faţă de aprilie cu 10 procente, iar încrederea în Traian Băsescu este de doar 20%.

Datele din Modrogan - PD-L scade, PNL creşte, PSD se menţine

Conform celui mai recent sondaj comandat de PD-L şi efectuat de CSOP în perioada 21 mai -1 iunie, PSD+PC conduce în topul partidelor, cu 33%, urmat de PD-L, cu 25%, şi de PNL, cu 24%. În comparaţie cu studiile sociologice comandate tot de democrat-liberali în luna aprilie, s-a constatat că PSD a rămas stabil în preferinţele electoratului, iar PD-L a scăzut cu nu mai puţin de 10 procente. În schimb, PNL are o ascensiune spectaculoasă de 4 procente într-o singură lună. Aceeaşi creştere de 4% o înregistrează în sondajul intern al PD-L şi PRM, care are 8%. UDMR se află la 6%, în timp ce PNG şi UNPR au câte 1 procent, iar alte partide 2%. În ceea ce priveşte încrederea în liderii politici, situaţia este dezastruoasă pentru şeful statului. Cumulat, încredere multă şi foarte multă au în Traian Băsescu doar 20%, în timp ce preşedintele PNL, Crin Antonescu, ajunge la 21%, iar liderul social-democrat, Victor Ponta, înregistrează 24%. Şeful UDMR, Marko Bela, are, la capitolul încredere, 4 procente, cel care conduce topul fiind însă guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, cu 32%. Sondajul are o marjă de eroare de 3%, fiind realizat pe un eşantion de 1.029 de persoane.

Sondajul PNL - Traian Băsescu ar obţine doar 11,7% în caz de alegeri

Cu doar câteva zile în urmă, liberalii au primit şi ei datele unui sondaj intern pe care l-au comandat Grupului de Studii Sociale 2000. Potrivit acestuia, peste 80% din populaţia ţării este de părere că, în momentul actual, România merge într-o direcţie greşită, majoritatea românilor considerând că principalii vinovaţi de acest lucru sunt preşedintele Traian Băsescu (36,2%) şi Guvernul condus de Emil Boc (24,4%). Studiul comandat de PNL relevă faptul că românii au o opinie favorabilă faţă de Crin Antonescu (39,5%), acesta fiind întrecut la capitolul simpatie de Victor Ponta (41%). Totuşi, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri, Antonescu ar câştiga primul tur cu 33.8% din voturi. Victor Ponta ar reuşi să adune 27,1% din voturile populaţiei, în timp ce actualul preşedinte Traian Băsescu ar obţine 11,7% din sufragii, Mircea Geoană 10,7%, Corneliu Vadim Tudor 4,4%, Kelemen Hunor 2,5%, iar Elena Udrea doar 0,9%. La întrebarea: "Sunteţi de acord cu o eventuală suspendare a Preşedintelui Traian Băsescu de către Parlamentul României?", răspunsul Da a fost dat de 64,9%, iar procentul care ar vota în această direcţie la un referendum este foarte apropiat, de 64,6%. La întrebarea "Cum este situaţia financiară a familiei dvs. în prezent, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut?", 68,8% dintre cei care au participat la sondajul PNL consideră că situaţia lor s-a înrăutăţit, în timp ce numai 1,7% spun că o duc mai bine decât anul trecut. Nu mai puţin de 65,4% din populaţie se aşteaptă chiar la o înrăutăţire a situaţiei financiare a familiei în anul care urmează.

Sondajul PSD - preşedintele a ajuns la 31%, în mai, de la 45%, în februarie

Social-democraţii au comandat în urmă cu o lună un sondaj intern care anunţa prăbuşirea lui Traian Băsescu de astăzi. Conform datelor, cota de încredere a lui Traian Băsescu era de 31%, pe 10 mai, de la 45%, în februarie. Victor Ponta urca de la 35% la 46%, iar Crin Antonescu era constant pe palierul 37%-38%. Aceeaşi cercetare arăta că 81% dintre români au o părere proastă şi foarte proastă despre reducerile de salarii şi pensii, cuprinse în proiectul de acord stand by cu FMI, iar 70% s-au pronunţat pentru cota diferenţiată de impozitare.

Citește și: