Cristian ANDREI
71222 vizualizări 27 aug 2012

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat, în această dimineaţă, într-un interviu pentru gândul, că Parlamentul ar trebui "să corecteze" decizia Curţii Constituţionale şi să-l demită pe preşedintele suspendat Traian Băsescu. Iliescu susţine că judecătorii Curţii Constiuţionale au apelat la un "artificiu nefiresc" pentru invalidarea referendumului, iar parlamentarii ar trebui să ţină cont de faptul că s-a îndeplinit condiţia de prezenţă, deoarece nu sunt "mai mult de 15 milioane de alegători". Potrivit preşedintelui de onoare al PSD, românii din afara graniţelor nu ar trebui contabilizaţi la cvorum. "Parlamentul poate lua decizia finală şi trebui să aibă o poziţie activă, nu una pasivă", este concluzia lui Ion Iliescu.


Gândul: Astăzi în Parlament va avea loc ultimul act din procesul de suspendare al preşedintelui Traian Băsescu. Cum vedeţi iniţiativa celor de la PNL care propun demiterea preşedintelui în Parlament?
Ion Iliescu: Nu vreau să mă antepronunţ, ştiu că vor avea discuţii, dezbateri, vor discuta în Parlament. Să vedem, nu vreau să mă antepronunţ.

Ce ar trebui să facă astăzi Parlamentul: să ia act de decizia Curţii Constituţionale sau să dezbată inclusiv demiterea preşedintelui Băsescu?
Iliescu: Eu cred că trebuie să aibă o poziţie activă, nu pasivă, doar să înregistreze decizia CCR. Curtea Constituţională este un colectiv de lucru de nouă oameni, Parlamentul este format din reprezentanţii cetăţenilor.

A fost utilă suspendarea preşedintelui Traian Băsescu?
Iliescu: A fost foarte utilă din punct de vedere politic. Preşedintele ţării este emanaţia cetăţenilor şi a apărut un divorţ între cetăţeni şi cel ales, a fost o confruntare directă şi o verificare a opţiunii populare. Deci a fost un lucru foarte bun.

Dar nu şi-a atins scopul această suspendare.
Iliescu: Nu ştiu, să vedem. Aceasta este dezbaterea din Parlament de astăzi.

Mai aveţi speranţe că se va întâmpla ceva în Parlament?
Iliescu: Curtea Constituţională a apelat la un artificiu nefiresc. Raportarea la rezervorul de voturi trebuie făcută la cetăţenii trăitori pe teritoriul ţării, la cei 19 milioane de români, din care cu drept de vot sunt doar vreo 15 milioane. Nu în mod artificial adăugată o cifră total aleatorie cu românii de peste hotare, care oricum nu sunt interesaţi de asemenea chestiuni. Au votat vreo 70.000. Rezervorul la care trebuie să te referi este cel al cetăţenilor trăitori pe teritoriul ţării. Aceştia sunt 19 milioane cu toţii, din care aproape patru milioane o reprezintă populaţia minoră. Ei, astfel se schimbă datele problemei.

Parlamentul ar trebui să corecteze decizia Curţii Constituţionale?
Iliescu: Sigur că da. Absolut, bineînţeles. Cred că Parlamentul poate lua o hotărâre, este instanţa celor aleşi de cetăţeni. Cred că Parlamentul este abilitat prin Constituţie, este instanţa supremă, el poate lua decizia finală.

Cetăţenii au rămas cu impresia că totul s-a terminat şi preşedintele Băsescu se va întoarce la Cotroceni.
Iliescu: Nu, astăzi în Parlament este ultimul act, Parlamentul va adopta o decizie.

Să înţeleg că aveţi speranţe de la Parlament că va îndrepta decizia CCR.
Iliescu: Sper. A fost un referendum popular, oamenii nu au mers la vot politic. Este un drept constituţional al cetăţeanului să se pronunţe. Grupurile parlamentare ale PSD vor lua o decizie.

Citește și: