55 vizualizări 7 dec 2009

Tentativa lui Traian Băsescu de a coopta PNL la guvernare a renăscut şedinţele cu scântei cu de la PNL. Biroul Politic Central s-a reunit, luni seara, pentru o analiză a rezultatelor alegerilor şi pentru stabilirea viitoarei strategii a partidului. Şedinţa a fost lină, până când a luat cuvântul fostul premier Călin Popescu-Tăriceanu. El a recunoscut că a fost sunat de Traian Băsescu, preşedintele făcând oferta ca PNL să intre la guvernare. A fost momentul în care Crin Antonescu a luat foc: "Din câte ştiu eu, PNL are un alt preşedinte şi acela sunt eu. Mi se pare corect ca, dacă are de făcut o ofertă, să mă sune pe mine. Când eraţi dumneavoastră preşedinte vă suna pe dumneavoastră. Dacă vrea să discute cu PNL, să mă sune pe mine. Iar dacă eu sunt bolnav sau lipsesc, avem un prim-vicepreşedinte, pe dl. Orban, şi un Birou al partidului".

Ludovic Orban a preluat şi el atacul, întrebând: "Domne, da' de ce nu ne-a sunat pe noi, pe mine, pe Crin sau pe Norica?". Orban i-a reproşat lui Tăriceanu că n-a spus de oferta lui Băsescu de la începutul şedinţei şi a luat cuvântul abia după ce unii dintre liderii partidului au bătut apropouri că şeful statului a început să facă lobby om la om în PNL.

Tăriceanu nu a explicat de ce a fost el cel contactat de Băsescu. A spus, în schimb, că nu a discutat nimic concret cu preşedintele - despre cum ar trebui să arate viitorul Cabinet sau despre premier -, Băsescu spunându-i doar că vrea să facă guvernul înainte de 22 decembrie, adică înainte de a-şi începe al doilea mandat. Fostul premier a insistat ca, în cazul intrării PNL la guvernare, să se întocmească înainte un document programatic, care să cuprindă principiile pe baza cărora liberalii vor ajunge din nou la putere, cu ideea de a coagula dreapta, dar nu sub forma unei alianţe de genul "Dreptate şi Adevăr".

Contrar aşteptărilor, majoritatea membrilor BPC au fost împotriva intrării la guvernare, cei mai mulţi dintre ei pronunţându-se pentru un sprijin parlamentar dat, împreună cu UDMR, guvernului PD-L.

Antonescu: "Să nu devenim din lei-paralei căţeluşi care fug schelălăind la PD-L"

Crin Antonescu a evitat, în BPC, să dea o direcţie, avertizându-şi însă colegii: "Cea mai gravă chestiune ar fi să devenim din leii-paralei care am fost până acum nişte căţeluşi care fug schelălăind la PD-L". La finalul şedinţei, Antonescu a avut o declaraţie de campanie electorală, în care a dat asigurări că PNL va continua să apere valorile democratice dacă Băsescu va obţine un al doilea mandat. "E un moment greu. Dacă Traian Băsescu va fi validat din nou, ştiu că vom trece prin momente dificile, că va fi foarte rău pentru România, că va exista pericolul unui preşedinte îmbătat de euforia abuzului, a unui succes confecţionat, pericolul partidului unic. (...) Dacă va exista un doilea mandat şi PD-L va avea sentimentul punerii stăpînirii pe România, cineva trebuie să apere valorile democratice". Orban s-a declarat şi el "bucuros" că n-a fost sunat "de către fostul preşedinte al României".

Tăriceanu: "PNL nu are o conducere unipersonală"

Călin Popescu-Tăriceanu a declarat, după şedinţa de partid, că PNL trebuie să respingă alegerile anticipate, care ar perturba "stabilitatea politică" necesară ieşirii din criza economică. "Avem o altă conjuctură politică şi trebuie să analizăm toate posibilităţile, să ţinem cont de interesul general şi de cel al PNL de a-şi menţine poziţia importantă pe scena politică. Electoratul liberal doreşte să fie parte la luarea deciziilor, nu să asiste cum ia decizii stânga populistă", a spus Tăriceanu. Întrebat de opoziţia lui Antonescu faţă de colaborarea cu PD-L, ex-premierul a răspuns: "E bine să avem păreri personale, dar e nevoie şi de păreri mai largi, de la baza partidului. Aici nu e sistem de conducere unipersonală, care să ia în considerare un singur punct de vedere".

PNL va convoca, miercuri, Comitetul Executiv Naţional, din care fac parte şi preşedinţii de organizaţii, aşteptaţi să facă presiuni pentru intrarea partidului la guvernare.

Citeşte şi

TĂRICEANU AR VREA LA GUVERNARE ALĂTURI DE PD-L. Cum s-a împăcat fostul premier cu Băsescu. Află şi cum s-au întâlnit "vecinii" Vasile Blaga şi Verestoy Atilla

Citește și: